DE CE DIVORȚEAZĂ CUPLURILE “CU VECHIME”?

Distribuie pe:

În ultimii ani, psihologii și sociologii au încercat să afle de ce tot mai mulți oameni aleg să divorțeze după mulți ani de căsnicie, ei emițând diverse ipoteze despre cauzele acestei situații.

Le este mai bine separați decât împreună...

Știrile despre divorțul lui Bill și Melinda Gates, după 27 de ani de căsătorie, au luat prin surprindere o lume întreagă. Cuplul părea a fi imaginea stabilității și longevității conjugale. Au crescut împreună trei copii, au făcut o avere și o asociație umanitară renumită. Ca ei există tot mai multe cupluri de oameni mai puțin celebri, care ajung la concluzia că le va fi mai bine separați decât împreună.

Statisticile arată că mai mult de una din patru persoane care divorțează în Statele Unite au peste 50 de ani, iar mai mult de jumătate dintre aceste divorțuri se întâmplă după 20 de ani de conviețuire.

În România, vârsta medie a soților la divorț a fost anul trecut (2020) de 43,6 ani la bărbați și de 40 de ani la femei, iar viața conjugală a durat, în medie, 9,5 ani.

Sensul căsătoriei s-a schimbat

Ceva se întâmplă, cu siguranță, în rândul oamenilor în a doua jumătate a vieții și ajung să reconsidere alegerile pe care le-au făcut în tinerețe.

Potrivit specialiștilor, sunt mulți factori care contribuie la motivul pentru care mai multe cupluri în vârstă divorțează mai des acum, decât în generațiile anterioare.

Un motiv ar putea fi că sensul căsătoriei s-a schimbat. Oamenii nu își mai doresc, în principal, siguranță financiară și ajutor reciproc, ci o relație fericită care să contribuie la împlinirea de sine.

De asemenea, mai multe femei sunt independente din punct de vedere financiar, astfel încât nu mai sunt dispuse să rămână în căsnicii care nu le satisfac. Nu în ultimul rând, divorțul la vârste înaintate poate fi mai frecvent acum, decât în orice alt moment din istorie, dintr-un motiv simplu: oamenii trăiesc mai mult.

Dacă te gândești că s-ar putea să mai ai încă 20 - 30 de ani de viață, realizezi că este mult timp de petrecut cu cineva alături de care nu mai ești fericit și cauți împlinirea în altă parte. Totodată, din ce în ce mai puține persoane sunt dispuse să lucreze la un mariaj care scârțâie, gândindu-se că schimbarea partenerului cu un altul ar putea fi cea mai la îndemână soluție.

Unii amână divorțul

Uneori, cuplul nu funcționează bine de multă vreme. Problemele se acumulează, însă partenerii încă mai au avantaje din această relație și atunci nu renunță la ea. În unele cazuri, partenerii au anumite frici și anxietăți de a rămâne singuri sau de a căuta alți parteneri. Poate, pur și simplu, consideră că este de preferat ceva rău și cunoscut decât ceva necunoscut. De aceea se ajunge la divorț după mulți ani de conviețuire.

Alteori, se acumulează probleme de cuplu în timp, dar conflictul se declanșează brusc, de la o neînțelegere minoră sau de la încă o problemă majoră. Nu contează atât de mult ce declanșează dorința de a divorța, contează ceea ce s-a acumulat în timp, în mod real. De multe ori, vedem certuri interminabile care au apărut de la un mic factor declanșator, însă partenerii aduc în discuție conflicte nerezolvate, vechi de ani de zile, semn că ele sunt vii și prezente în parteneri. Acestea s-au acumulat în ani, uneori în zeci de ani și nu se vor rezolva în zile sau săptămâni.

Terapia de cuplu

Psihologii specializați în probleme de cuplu spun că, înainte de a face pasul către un divorț, după mulți ani de căsnicie, ar fi util ca partenerii să înceapă terapia de cuplu sau orice proces reparatoriu care include dezvoltarea personală.

Ar fi util un nivel superior de înțelegere, de acceptare, de empatie și de compasiune pentru a rezolva problemele prezente. Foarte important este cât de motivați sunt partenerii să încerce să rezolve conflictele dintre ei și cât de conștienți sunt de necesitatea de a depune eforturi și de a face schimbări.

Terapia de cuplu nu este o garanție că soții vor rămâne împreună, dar sigur vor fi mai multe șanse decât în absența ei. În plus, partenerii vor fi capabili să înțeleagă mai multe despre ei, despre relația actuală, despre ce își doresc în mod real și despre ce este mai bine pentru ei. Totodată, dacă vor alege divorțul, acesta poate fi unul cât mai amiabil cu putință, fără stres, amărăciune și regrete. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu