EVOLUȚIA PREȚURILOR ALIMENTELOR DIN ULTIMII ANI. CU CÂT S-AU MAJORAT ÎN 2021

Distribuie pe:

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a făcut un raport privind prețurile la alimente înregistrate în anul pandemiei de coronavirus, față de anul 2019. Astfel, bugetul de familie va fi afectat grav în 2021, cel puțin în România, după ce au fost deja anunțate scumpiri la carburanți, la gaz metan, la energia electrică. Ca urmare, au crescut prețurile la toate produsele alimentare și industriale cu peste 20% (la unele), iar la materiale de construcție cu până la 50%.

Care a fost evoluția prețurilor la alimente în anul 2020 și la ce să ne așteptăm în 2021

Publicația Bloomberg trage un semnal de alarmă și spune că presiunea pe gospodării este în creștere, din cauza scumpirii alimentelor, ceea ce adâncește fenomenul foametei globale. Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a crescut în decembrie 2020 pentru a șaptea lună consecutiv, pentru toate categoriile majore. Toate alimentele s-au scumpit luna trecută, mai puțin zahărul, a anunțat joi Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters, citat de Agerpres.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index. Acesta măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În decembrie 2020, acest indice a crescut până la 107,5 puncte, de la o valoare de 105,2 puncte în noiembrie.

În anul 2020, indicele prețurilor la produsele alimentare s-a situat la 97,9 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, și un avans de 3,1% față de 2019.

Ce alimente s-au scumpit

În decembrie 2020, prețul uleiurilor vegetale a urcat cu 4,7%, după un avans de peste 14% în noiembrie, în urma majorării prețurilor la uleiul de palmier. Creșteri semnificative ale prețurilor au avut loc, în cele opt luni trecute din 2021, la legume, fructe, carne, lactate și preparate din acestea, în general la toate produsele alimentare.

Pe ansamblul anului 2018, prețul uleiurilor vegetale a urcat cu 19,1%. Prețurile la cereale au înregistrat o creștere mai modestă, de 1,1% în decembrie, comparativ cu noiembrie, însă raportat la aceeași perioadă a anului 2019, prețurile au urcat cu 6,6 procente.

Și prețurile de export pentru grâu, porumb, sorg și orez au crescut în decembrie, pe fondul temerilor privind perspectivele recoltelor din America de Nord și de Sud, precum și din Rusia, a precizat FAO.

Totul ține de producția de cereale

* Carnea a fost mai scumpă cu 1,7% în decembrie, față de luna noiembrie. Cu toate acestea, carnea s-a vândut în 2020 mai ieftin cu 4,5%, față de anul 2019, pe fondul suspendării exporturilor germane de carne de porc către piețele asiatice, din cauza focarelor de pestă porcină africană.

* Prețurile la zahăr, pe ansamblul anului trecut, au crescut cu aproximativ 1,1% față de 2019.

FAO are așteptări mari în privința cerealelor, cu producții record pentru 2021. În Uniunea Europeană, după o reducere a suprafețelor cultivate în 2019, însămânțările de grâu sunt așteptate să înregistreze o revenire substanțială”, susține FAO. În România s-a înregistrat o producție record de grâu, care este estimată la 14.400 de milioane de tone, ne informează ministrul agriculturii, Oros.

Cu toate că Guvernul a prevăzut în Bugetul pe 2021 o creștere economică de 4,3%, care se menține, inflația și nivelul de trai al românilor sunt insuportabile datorită prețurilor gazului metan, energiei electrice, carburanților etc., care le “mănâncă” 80% din venituri.

IOAN HUSAR

Lasă un comentariu