INTRAREA PE PIAȚĂ A TACÂMURILOR DIN PLASTIC, INTERZISĂ!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 828, din 25 august 2021, a fost publicată Ordonanța de Guvern nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului.

Odată cu intrarea în vigoare a ordonanței (25 august a.c.), se interzice introducerea pe piață a următoarelor produse din plastic de unică folosință: bețișoare pentru urechi, tacâmuri (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești), farfurii, paie și agitatoare pentru băuturi, bețe care se atașează baloanelor, cu excepția baloanelor de uz industrial sau pentru alte utilizări și aplicații profesionale, care nu sunt distribuite consumatorilor, inclusiv mecanismele acestor bețe.

Produse de unică folosință

Totodată, fac excepție produsele din plastic care sunt folosite în domeniul medical.

Recipiente din polistiren expandat

Actul normativ include și recipientele pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare, care sunt destinate consumului imediat sau consumate din recipient, fără a necesita o pregătire suplimentară, precum gătirea, fierberea sau încălzirea.

În această categorie, sunt incluse și recipientele pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat (cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare), precum și recipientele și paharele pentru băuturi, inclusiv dopurile și capacele acestora.

Reducere progresivă

Pentru anumite produse din plastic de unică folosință, operatorii economici care le introduc pe piața națională sunt obligați să reducă progresiv cantitățile. Astfel, raportat la anul 2022, cu 5%, pentru anul 2023, cu 10%, pentru anul 2024, cu 15% pentru anul 2025 și cu 20% pentru anul 2026.

Din 3 iulie 2024, produsele ale căror dopuri și capace sunt tot din plastic vor mai putea fi introduse pe piață numai dacă dopurile și capacele rămân atașate de recipiente în timpul etapei de utilizarea preconizată a produselor. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu