COPILUL, UNIVERSUL ȘI... PATRIA

Distribuie pe:

* “Pentru a-ți iubi “Patria,” nu ai nevoie să te gândești la cutare casă sau moșie, nici să socotești cât impozit plătești. Iubirea de țară are un caracter mult mai înalt: istoria poporului tău, faptele mărețe ale strămoșilor tăi, prosperitatea, nenorocirile prin care a trecut țara, cultura și progresul talentelor ce se nasc în toate ramurile, toate acestea și multe altele te fac să iubești țara ta, fără ca să posezi o palmă din pământ”.

Gheorghe Panu (1848 -1910), om politic, publicist, scriitor român

***

* “Nu sunt dezmoșteniți acei ce se pot lăuda că au o patrie de iubit, un popor de apărat; nu sunt dezmoșteniți cei care, prin munca mâinilor lor, contribuie la înflorirea unei societăți naționale, a cărei cultură și vază se răsfrânge asupra lor. Nu-s dezmoșteniți acei care iubesc trecutul poporului lor, cei care au în sufletul lor tezaurul de amintiri, care îl face pe omul singuratic să se simtă și el o parte, un rezultat al istoriei țării sale. Dezmoșteniți sunt acei care, neavând patrie, își aleg pe cea mai ieftină din lume: universul; cei care, neavând popor, își aleg pe cel mai lesne de avut: omenirea toată”.

Mihai Eminescu (1850-1889), poet nepereche, publicist, prozator

***

* “Copilul unui țăran, Hermann Billung, din orășelul Hermansburg-Saxonia, păzea vitele pe o livadă din apropierea orașului. O ceată de călăreți, în mare ținută militară, de pe strada orașului,

o apucară prin livada unde era iarba de vară. - Opriți-vă! - strigă copilul cu glas tare... Întoarceți-vă înapoi! Strada este a dumneavoastră, dar livada e a tatălui meu! - Cine ești tu - întrebă căpetenia călăreților? - Eu sunt Iohan, copilul tatălui meu,

Hermann Billung. - Iar eu sunt regele Otto. - Eu nu cred că ești regele Otto, pentru că regele respectă legea și dreptul, dar dumneavoastră le călcați în picioarele cailor! În fața acestui răspuns - Otto cel Mare se întoarse înapoi, cercetă pe tatăl copilului, și luă copilul la curtea sa. Acest copil ajunse, mai târziu, conte, și pe urmă Principe de Saxonia.”

“Ce bine ar fi ca mai marii țării care jură pe Biblie și se dau mari creștini și români în alegeri, să respecte țara și poporul român, mai ales acum când suntem căzuți pe cale!” Pentru acei care n-au jurat pe Biblie, le aduc în față cuvintele omului de știință, filosofului, matematicianului Blaise Pascal: “Iisus Hristos este centrul universului spiritual, moral și religios al omenirii. Cel ce Îl recunoaște are cheia tuturor problemelor omenești. În afară de El, nu există decât întuneric, rătăciri, ceartă, războaie, îngheț și moarte. Numai prin El se pot realiza marile idealuri, dreptatea, pacea armonia în lume, egalitatea și înfrățirea în omenire”. Aceasta este (poate) explicația acestui an, când țara și poporul român sunt în întuneric, ceartă, ură și deznădejde: superdeștepții de la conducere n-au găsit cheia pentru a deschide ușa atâtor probleme care înrobesc și sărăcesc neamul nostru românesc. Pasărea nu poate vedea înălțimea cerului, fără două aripi, ori voi, numai cu o aripă, sunteți sortiți pământului din care sunteți plămădiți, sau poate sunteți născuți din... maimuță”.

P.S. Psalmul 105 vers: 3-4: “Fericiți cei ce păzesc judecata și fac dreptate în toată vremea. Adu-ți aminte de noi, Doamne, întru bunăvoința Ta față de poporul Tău; cercetează-ne pe noi cu mântuirea Ta.”

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu