MĂMĂLIGA ȘI... EFECTELE EI DETOXIFIANTE

Distribuie pe:

Specialiștii germani în biologie celulară vegetală de la Universitatea din Köln, citați de descopera.ro, susțin că boabele de porumb conțin unele substanțe derivate ale acizilor arahidici și palmitici, produși exclusiv în rădăcina plantei de porumb, foarte benefici pentru sănătate.

“În studiul nostru, am constatat că, din punct de vedere chimic, aceste substanțe sunt acizi grasi, ceto-acizi, rezultați din oxidarea acidului palmitic și arahidic. Acești ceto-acizi ignoră legile chimiei și biologiei clasice, absorbindu-se în intestin cu mare ușurință, fără a suferi transformări chimice decât în proporție de 22-28%. Ajunși în sânge, se transformă în hidroxiacizi care se pot combina chimic cu cel puțin 57 de specii de otrăvuri existente în organism.

Efectul detoxifiant al substanțelor din porumb ușurează efortul ficatului de neutralizare a substanțelor toxice, reducând considerabil riscul la insuficiențe și ciroze hepatice. Gastrita și ulcerul sunt ameliorate de consumul de mămăligă caldă în loc de pâine, mălaiul având efect de reducere a acidității și de calmare.

Totodată, un consum zilnic de mămăligă scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfuncții tiroidiene. Aceleași substanțe derivate ale acidului palmitic și arahidonic au rol în dezvoltarea fibrei musculare, prin modificarea modalității de acțiune a hormonilor tiroidieni.

De asemenea, reglează concentrația de glucoză în sânge, fiind de folos diabeticilor, și reduce cantitatea de colesterol din sânge, scăzând astfel riscul de ateroscleroză și, implicit, de infarct. Consumul acestui aliment este răspunzător și pentru longevitate, fiind folosită ca leac încă de pe vremea romanilor.

În plus, mămăliga revitalizează și funcțiile sexuale, în special pe cele ale femeilor. Astfel, femeile de peste 65 de ani care consumă des mămăligă au o activitate ovariană foarte intensă, manifestată prin prelungirea vieții sexuale chiar și după vârsta de 72 de ani”, afirmă oamenii de știință germani. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu