PRINȚESA ELISABETH A BELGIEI VA STUDIA LA UNIVERSITATEA OXFORD

Distribuie pe:

Moștenitoarea tronului Belgiei, prințesa Elisabeth, în vârstă de 19 ani, își va începe studiile superioare la Universitatea Oxford, în luna octombrie, conform unui anunț făcut marți de Casa Regală belgiană, transmite DPA.

Având în prezent titlul de ducesă de Brabant, prințesa Elisabeth va moșteni coroana tatălui său, regele Philippe. Mama ei este regina Mathilde.

Prințesa Elisabeth va urma un curs de trei ani în Istorie și Politică, la o facultate prestigioasă, Lincoln College, din cadrul Universității Oxford.

Prințesa belgiană a absolvit cursurile liceului United World College of the Atlantic, din Țara Galilor, în regim de internat, unde și-a obținut diploma de bacalaureat, recunoscută pe plan internațional, în 2020.

“Prințesa Elisabeth va reveni în mod regulat în Belgia și va rămâne implicată în viața publică belgiană, prin activități pe care le va susține fie singură, fie alături de familia regală”, precizează comunicatul Casei Regale belgiene.

BIDEN SALUTĂ “SUCCESUL EXTRAORDINAR” AL MISIUNII DE EVACUARE DIN AFGANISTAN

Președintele SUA, Joe Biden, a salutat marți “succesul extraordinar” al misiunii de evacuare a americanilor și a aliaților lor din Afganistan, în cursul unui discurs solemn, rostit la Casa Albă, privind încetarea celui mai îndelungat război al Statelor Unite, relatează AFP.

“Nicio țară nu a realizat vreodată așa ceva în toată Istoria”, a declarat președintele american. “Succesul extraordinar al acestei misiuni se datorează talentului incredibil, vitejiei și curajului altruist al armatei americane, al diplomaților noștri și profesioniștilor noștri din serviciile de informații”.

Statele Unite sunt hotărâte să-i evacueze pe americanii rămași în Afganistan, al căror număr este estimat între 100 și 200, a dat asigurări președintele american.

STRATEGIA NAȚIONALĂ ÎMPOTRIVA CRIMINALITĂȚII

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Strategiei Naționale împotriva Criminalității Organizate 2021-2024 figurează pe ordinea de zi a ședinței de Guvernului.

Proiectul prevede că strategia se implementează prin intermediul planului de acțiune, care stabilește activități și proiecte specifice, cu precizarea bugetelor și a surselor de finanțare, precum și a termenelor și responsabilităților instituționale.

Se înființează Comitetul de Monitorizare a strategiei, format din câte un reprezentant, având funcție de conducere, cel puțin la nivel de director, din cadrul Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Interne, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Președintele comitetului este reprezentantul Ministerului Justiției. Între atribuțiile acestui comitet se numără formularea de recomandări și propune măsuri către instituțiile și autoritățile cu atribuții în domeniul luptei împotriva criminalității organizate, informarea anuală a prim-ministrului și Consiliului Suprem de Apărare al Țării privind stadiul de realizare a obiectivelor stabilite în strategie, prin raportul anual de monitorizare.

NICOLAE CIUCĂ PARTICIPĂ LA REUNIUNEA INFORMALĂ A MINIȘTRILOR APĂRĂRII DIN STATELE UE

Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, va participa la reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, la Ljubljana, în Slovenia.

Întâlnirea ministerială va debuta cu dezbateri privind angajamentele operaționale ale Uniunii Europene, sesiune în cadrul căreia miniștrii apărării vor discuta pe marginea ultimelor evoluții din Sahel, Libia, Mozambic și Balcanii de Vest, arată un comunicat MApN transmis AGERPRES.

Ultima parte a reuniunii va aborda provocările geostrategice comune și oportunitățile pentru consolidarea cooperării cu NATO și cu ONU. La activitate au fost invitați Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, și Subsecretarul general al ONU pentru operații în sprijinul păcii, Jean - Pierre Lacroix.

SECRETARUL GENERAL AL ONU AVERTIZEAZĂ ÎMPOTRIVA “UNEI CATASTROFE UMANITARE”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat marți împotriva “unei catastrofe umanitare” în Afganistan, solicitând fonduri pentru această țară, după plecarea forțelor americane, relatează AFP.

“O catastrofă umanitară se profilează”, a subliniat el într-un comunicat, evocând “agravarea crizei umanitare și economice” și “amenințarea unei prăbușiri totale a serviciilor de bază”.

Antonio Guterres îndeamnă, de asemenea, statele membre ONU, “să furnizeze o finanțare adecvată, suplă și completă” în favoarea populației afgane care este, potrivit lui, “în ora sa cea mai întunecată”.

Lasă un comentariu