COVID-19 – REALITĂȚI ȘI PREJUDECĂȚI

Distribuie pe:

Teoriile conspirației și dezinformarea facilitează răspândirea virusului

Reprezentanții OMS afirmă că dezinformarea Covid este un factor major care determină răspândirea pandemiei în întreaga lume * Oficialul OMS, Maria Van Kerkhove, a declarat că dezinformarea despre Covid și vaccinuri a luat amploare și îi împiedică pe oameni să se imunizeze * Majoritatea celor nevaccinați consideră că vaccinurile anti - Covid reprezintă mai mult o amenințare pentru sănătatea lor decât contractarea virusului în sine* Reprezentanții Uniunii Europene au anunțat că 70 la sută dintre adulții din UE sunt vaccinați, lucru remarcabil, în contextul unui nou val de infectări, în special cu tulpina Delta, care acaparează din nou lumea * Ținta de persoane imunizate anti-Covid a fost atinsă: aproximativ 225 de milioane de cetățeni europeni au primit două doze din vaccinurile Pfizer/BionTech, AstraZeneca sau Moderna ori doza unică de vaccin Johnson & Johnson, la nivelul Uniunii * Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj de mulțumire și apreciere pentru toți cei care au contribuit la această strategie * Cu toate că cifrele de la nivelul Europei sunt unele îmbucurătoare, ele nu reflectă întocmai realitatea: există încă diferențe uriașe între țările membre * . În timp ce multe regiuni din vestul Europei depășesc cei 70% de vaccinați, altele, din est, mai            sărace, au rămas cu mult în urmă * Conform datelor furnizate de către Centrul european pentru prevenirea și controlul bolilor (ECDC), situația este complet diferită, de exemplu, în Malta, unde procentul de adulți vaccinați cu schema completă trece de 90%, Irlanda și Portugalia cu peste 80% de imunizați, Franța peste 70%, Estul UE a rămas cu mult în urmă, astfel că Bulgaria a reușit să vaccineze doar o cincime din populația adultă, în timp ce România aproape 30% dintre adulți * Deși inițial ne aflam printre statele fruntașe la imunizarea anti-Covid, astăzi țara noastră se regăsește pe penultimul loc la nivel european.

“În ultimele patru săptămâni, valul de dezinformare pare să se amplifice și să adâncească nivelul de confuzie în rândul publicului”, a declarat Maria Van Kerkhove, conducătorul tehnic al OMS - Covid, în timpul unei emisiuni TV. “Dezinformarea a devenit un alt factor de risc care “permite într-adevăr virusului să prospere”, a spus ea.

Liderii din domeniul sănătății publice dau vina pe teoriile conspirației și dezinformare pentru neîncrederea crescândă față de vaccinuri, în întreaga lume - atât de mult încât, la ora actuală, dezinformarea este considerată drept o “amenințare publică serioasă”.

Dezinformarea a devenit o problemă tot mai acută în timpul pandemiei, alimentând ezitarea față de vaccinuri, în rândul unui public precaut, spun oficialii. Aceștia speră că aprobarea definitivă de către Food and Drug Administration (FDA) a vaccinului Pfizer's Covid, care a fost anunțată recent, îi va determina pe sceptici să se vaccineze. Cu toate acestea, unii experți medicali se tem că multe persoane nevaccinate s-au folosit de lipsa aprobării complete a FDA, ca explicație credibilă pentru ezitarea lor și vor căuta acum alte motive pentru a refuza imunizarea.

Majoritatea “anti-vacciniștilor” consideră că vaccinurile Covid reprezintă mai mult o amenințare pentru sănătatea lor decât contractarea virusului în sine.

Dr. Peter Marks, director al Centrului de Evaluare și Cercetare Biologică al FDA, a declarat că dezinformarea este “una dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm, în continuare, în vaccinarea publicului”; am auzit afirmații false, că vaccinul provoacă infertilitate, conține microcipuri și provoacă boala Covid-19”, a spus Marks. “Și mai rău, am auzit afirmații false că mii de oameni au murit din cauza vaccinului. Permiteți-mi să fiu clar: aceste afirmații, pur și simplu, nu sunt adevărate”.

Dezinformarea cu privire la tratamentele alternative pentru Covid-19 a mers atât de departe încât FDA și Departamentul de Sănătate de Stat din Mississippi au oferit sfaturi, în weekend, pentru a-i avertiza pe americani să nu înghită Ivermectina - medicament pentru animale.

“Vaccinarea ne-ar putea ajuta să controlăm Covid până în primăvară”, potrivit consilierului medical al președintelui SUA, dr. Anthony Fauci:

“Aș dori să fac apel la oamenii care nu sunt vaccinați, să-și dea seama că avem posibilitatea de a reduce în mod esențial perioada de timp pentru a ajunge la sfârșitul acestei pandemii”, a spus Fauci în cadrul unui briefing de presă, marți: “Vaccinați-vă, și perioada de timp va fi redusă considerabil”.

* Nu vaccinul, ci boala Covid însăși prezintă riscul formării cheagurilor de sânge

Riscul de coagulare, în cazuri rare, a sângelui este “semnificativ mai mare” ca urmare a contractării Covid-19 decât ca rezultat al vaccinului, a constatat un nou studiu, publicat vineri în British Medical Journal. Cercetătorii de la Universitatea Oxford, London School of Hygiene and Tropical Medicine și alte câteva universități și spitale britanice au analizat date de la mai mult de 29 de milioane de persoane care au primit prima doză de vaccin Oxford-AstraZeneca sau Pfizer-BioNTech. Autorii studiului au fost pe deplin independenți de dezvoltatorii de vaccinuri.

Oamenii de știință au analizat evenimentele tromboembolice - cheaguri de sânge - și trombocitopenie, o afecțiune caracterizată prin numărul scăzut de trombocite. Cazurile - rare - de coagulare a sângelui cu niveluri scăzute de trombocite au fost asociate cu vaccinarea Oxford-AstraZeneca Covid-19.

Lucrarea a comparat ratele de coagulare a sângelui după o primă doză de vaccinare și după un test Covid-19 pozitiv.

Cercetătorii au descoperit că riscul acestor evenimente adverse a fost “substanțial mai mare” după infecția cu Covid-19 decât după administrarea vaccinului Oxford-AstraZeneca și a vaccinului Pfizer-BioNTech.

În cele opt până la 28 de zile după prima doză de vaccin Oxford-AstraZeneca, cercetătorii au identificat un risc crescut de apariție a unor evenimente rare de coagulare a sângelui și un număr scăzut de trombocite. În aceeași perioadă, după o primă doză de vaccin Pfizer-BioNTech, studiul a constatat că riscul apariției cheagurilor de sânge și a accidentelor vasculare cerebrale este crescut.

Cu toate acestea, aceste riscuri au fost semnificativ mai mici decât cele prezentate de infecția cu Covid-19.

În termen de 28 de zile de la prima doză de vaccin Oxford-AstraZeneca, 66 de persoane din 10 milioane au fost spitalizate sau au murit din cauza cheagurilor de sânge în vene, comparativ cu 12.614 la 10 milioane care au avut un test pozitiv.

De asemenea, riscurile au rămas crescute pentru o perioadă mai lungă după contractarea coronavirusului decât după vaccinare, au conchis autorii studiului.

Comitetul mixt al Regatului Unit pentru vaccinare și imunizare a afirmat, în mod constant, că beneficiile vaccinului continuă să depășească riscurile pentru marea majoritate a oamenilor, lucru confirmat și de mai multe autorități sanitare, inclusiv OMS, Agenția Europeană pentru Medicamente și Societatea Internațională pentru Tromboză și Hemostază.

“Oamenii ar trebui să fie conștienți de faptul că riscurile sunt considerabil mai mari și pe perioade mai lungi, dacă sunt infectați cu SARS-CoV-2” au spus autorii studiului.

Acest studiu de anvergură a demonstrat ca există un risc foarte mic de coagulare si alte tulburări de sânge, după prima doză de vaccinare anti-Covid-19. “Deși grav, riscul este mult mai mare în urma infecției cu SARS-CoV-2” a adăugat Aziz Sheikh, profesor de cercetare și dezvoltare în îngrijirea primară la Universitatea din Edinburgh și co-autor al lucrării.

Potrivit autorilor studiului, simptomele de care trebuie să se țină seama includ: o durere de cap severă, care nu este ameliorată de analgezicele obișnuite și se agravează atunci când persoana stă întinsă sau aplecată, vânătăi sau sângerări inexplicabile, dificultăți de respirație și umflături ale picioarelor.

* Copiii, “victime tăcute ale pandemiei”

În timp ce milioane de copii se întorc la cursuri, în întreaga regiune europeană, unde este predominantă varianta Delta COVID-19, extrem de transmisibilă, Biroul regional al OMS pentru Europa și UNICEF solicită ca școlile să rămână deschise și să crească gradul de siguranță prin adoptarea unor măsuri de reducere la minimum a transmiterii virusului. Acestea includ punerea la dispoziția cadrelor didactice și personalului auxiliar a vaccinului anti-Covid-19, asigurând în același timp vaccinarea persoanelor vulnerabile. În plus, trebuie vaccinați copiii cu vârsta de 12 ani și peste, care prezintă afecțiuni medicale subiacente și un risc mai mare de boală Covid-19 severă. O mai bună aerisire a sălilor de clasă, clase mai mici, acolo unde este posibil, distanțarea fizică și testarea regulată a copiilor și a personalului sunt alte măsuri importante.

“Pandemia a provocat cea mai catastrofală perturbare a educației din istorie. Prin urmare, este vital ca învățarea la clasă să continue, neîntrerupt, în toată regiunea europeană a OMS”, explică dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.

“Va trece ceva timp până când vom putea vorbi despre pandemie la timpul trecut, dar educarea copiilor în condiții de siguranță, într-un cadru fizic, trebuie să rămână obiectivul nostru principal, astfel încât să nu-i privăm de oportunitățile pe care le merită atât de mult. Încurajăm toate țările să mențină școlile deschise și să pună în aplicare măsuri pentru a minimiza riscul COVID-19 și răspândirea diferitelor variante.

Vaccinarea este cea mai bună linie de apărare a noastră împotriva virusului și, pentru ca pandemia să se termine, trebuie să extindem rapid vaccinările, în mod echitabil, în toate țările, inclusiv sprijinirea producției de vaccinuri și distribuirea dozelor, pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili, de pretutindeni. De asemenea, trebuie să continuăm să respectăm măsurile sociale și de sănătate publică pe care le știm, inclusiv testarea, secvențierea, monitorizarea, izolarea și carantina “, a mai spus dr. Kluge.

Philippe Cori, director regional adjunct al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală, a declarat: “Pandemia nu s-a încheiat. Copiii și tinerii nu pot risca să aibă încă un an de învățare întreruptă. Vaccinarea și măsurile de protecție împreună ne vor ajuta să prevenim revenirea la cele mai întunecate zile ale pandemiei, când oamenii trebuiau să suporte blocaje și copiii trebuiau să experimenteze întreruperea învățării. Copiii au fost victimele tăcute ale pandemiei, iar cei mai marginalizați au fost printre cei mai afectați (…) O școală este mult mai mult decât o clădire; este un loc de studiu, siguranță și joacă în centrul comunităților noastre. Când sunt închise, copiii pierd deprinderea de a învăța și de a fi alături de prietenii lor și pot fi expuși violenței domestice. Pandemia a înrăutățit o situație deja inacceptabilă. Trebuie să ne asigurăm că școlile se redeschid și ele rămân deschise în siguranță “.

Varianta Delta, extrem de transmisibilă, a adăugat un strat suplimentar de îngrijorare și complicații sezonului de deschidere a școlii din acest an. Incidența ridicată a COVID-19 în comunitate face ca transmiterea în școli să fie mult mai probabilă. Datele arată clar că primirea unei serii complete de vaccin reduce semnificativ riscul de boli severe și deces. Când sunt solicitați să accepte vaccinul, oamenii trebuie să accepte, fără ezitare și fără prejudecăți, afirmă experții OMS. (surse: who.org, cncb.com, afp.com, medicalnewstoday.com)

Documentar de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu