DUREREA CRONICĂ, RISC CRESCUT DE ALZHEIMER ȘI AVC

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Societatea Națională de Anestezie și Medicină a Durerii, citați de descopera.ro, susțin că durerea generalizată, cronică, este asociată unui risc crescut de apariție a bolii Alzheimer, dar și a accidentului vascular cerebral (AVC).

“Durerea generalizată este un subtip comun de durere cronică ce poate reflecta tulburări musculo-scheletale. Mai multe studii sugerează că durerea generalizată sau fibromialgia poate prezice în mod precis cancerul, bolile arteriale periferice și bolile cardiovasculare.

În studiul nostru observațional și multigenerațional, în care am analizat datele de la 2.464 de participanți, am dorit să aflăm dacă durerea cronică poate fi un indicator timpuriu legat de un risc crescut de demență și de accident vascular cerebral.

Participanții la studiu au primit un control cuprinzător, care a inclus un examen fizic, teste de laborator și evaluări detaliate ale durerii între anii 1990 și 1994.

Aceștia au fost împărțiți în două grupuri, în funcție de tipul de durere: durere generalizată (definită ca durere deasupra și dedesubtul taliei, pe ambele părți ale corpului, la nivelul craniului, coloanei vertebrale și al coastelor) - 347 de persoane (14%), și alte dureri (clasificate ca durere numai în una sau mai multe articulații sau fără durere în articulații) - 2.117 persoane.

De asemenea, am colectat informații despre factori de risc, precum hipertensiune arterială, diabet, greutate (IMC), stil de viață (fumat, consum de alcool, regim alimentar, activitate fizică), depresie, medicamente luate pentru dureri etc.

Participanții au fost apoi monitorizați în continuu, timp de 10, respectiv 15 ani, pentru a observa dacă există semne ale declinului cognitiv, respectiv ale unui accident vascular cerebral.

În perioada de monitorizare, 188 de persoane au fost diagnosticate cu o formă de demență, dintre care 50 (27%) au avut dureri generalizate și 138 (73%) dintre ele nu prezentau astfel de dureri. 139 de persoane au suferit un accident vascular cerebral, dintre care 31 (22%) au avut dureri generalizate și 108 (78%) nu aveau astfel de dureri.

După ce am luat în calcul factorii de risc, am constatat că participanții care se confruntau cu durerea generalizată aveau un risc cu 43% mai mare de a dezvolta orice formă de demență, cu 47% mai mare de a dezvolta boala Alzheimer și cu 29% mai mare de a dezvolta un accident vascular cerebral.

Când au fost incluși doar participanții cu vârsta peste 65 de ani, aceste riscuri erau comparabile: 39% risc crescut pentru toate tipurile de demență; 48% risc crescut de boală Alzheimer și 54% risc crescut de accident vascular cerebral.

Deoarece este un studiu observațional, nu se poate stabili cu certitudine o legătură de cauzalitate între durerea generalizată și afecțiunile mai sus menționate, fiind posibil ca această asociere să fie multifactorială.

Cu toate acestea, descoperirile noastre oferă dovezi convingătoare că durerea generalizată poate fi un factor de risc pentru demență și accident vascular cerebral. Acest risc crescut este independent de vârstă, sex, factori sociodemografici multipli, stare de sănătate și stil de viață”, explică oamenii de știință americani. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu