LA ÎNCEPUTUL ACESTUI AN ȘCOLAR, NU MAI ESTE NECESAR AVIZUL EPIDEMIOLOGIC!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 826, din 30 august 2021, a fost publicat Ordinul comun al ministrului Sănătății și ministrului Educației nr. 438/4.629/2021, care prevede că avizul epidemiologic nu se va solicita nici la grădiniță și nici la școală, la revenirea din vacanțe (cum se întâmpla până acum), ci doar în momentul înscrierii la școală și grădiniță, precum și în cazul transferului între unități de învățământ.

Înscrierea la grădiniță sau clasa pregătitoare

Ordinul comun al celor doi miniștri precizează clar în ce situații va fi solicitat de acum încolo avizul epidemiologic.

Astfel, la înscrierea la grădiniță, se solicită adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu avizul epidemiologic și dovada de vaccinare a copilului), eliberată de medicul de familie.

La înscrierea la clasa pregătitoare există două variante. Dacă elevul a frecventat o grădiniță în care există cabinet medical școlar, sunt necesare fișa medicală de la grădiniță și adeverință medicală, eliberate de medicul școlar al grădiniței frecventate, iar dacă elevul a frecventat o grădiniță în care nu există cabinet medical școlar este necesară adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului), eliberată de medicul de familie.

Înscrierea în clasa a IX-a

Dacă elevul a frecventat o școală în care există cabinet medical școlar, sunt necesare fișa medicală de la școală și adeverință medicală eliberate de medicul școlii frecventate, iar dacă elevul a frecventat o școală în care nu există cabinet medical școlar este necesară adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului), eliberată de medicul de familie.

În cazul transferului

În situația în care preșcolarul sau elevul se transferă între diferite unități de învățământ, dacă a

frecventat o unitate de învățământ cu cabinet medical propriu, este necsară fișa medicală de la unitatea de învățământ de la care se transferă (eliberată de medicul școlar), iar dacă a frecventat o grădiniță (școală) fără cabinet medical propriu, este necesară adeverința medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada de vaccinare a copilului), eliberată de medicul de familie.

3 zile de absență

În același ordin comun este prevăzut, în atribuțiile asistentului de la grădiniță sau școală, faptul că avizul epidemiologic este solicitat elevilor sau copiilor care lipsesc mai mult de 3 zile consecutiv.

Revenirea acestora în colectivitate este condiționată de prezentarea avizului epidemiologic favorabil, eliberat de medicul de familie sau de medicul curant, pentru absențe ce depășesc 3 zile consecutiv.

Însă, la revenirea din vacanțe, NU se va solicita preșcolarilor și elevilor aviz epidemiologic.

*

Potrivit miniștrilor Sănătății și Educației, noul an școlar începe în 13 septembrie 2021, cu elevii în bănci.

În cazul în care rata de infectare cu Covid-19 trece de 6 la mie într-o localitate, toate școlile din acea localitate trec la cursuri online. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu