“VOM COMPENSA FACTURILE LA ELECTRICITATE ALE ROMÂNILOR CU VENIT SAU CONSUM MEDIU”

Distribuie pe:

“Pe lângă compensarea consumatorilor vulnerabili, vrem să compensăm consumatorii până la venitul mediu sau consumului mediu și vrem să compensăm în totalitate această iarnă, care începe la 1 noiembrie și se termină la 31 martie”, a precizat ministrul Energiei, potrivit Agerpres.

4,5 milioane de gospodării consumă până în 1.000 de kWh pe an

El a arătat că sunt în România 4,5 milioane de gospodării care consumă până în 1.000 de kWh pe an, ceea ce înseamnă peste 10 milioane de români.

Ministrul a susținut că această compensare se va face indiferent dacă Legea consumatorului vulnerabil va fi votată în timp util.

“Acum calculăm impactul bugetar, dar sursa de finanțare este clar impozitul pe venitul suplimentar din dereglementarea prețului gazelor, iar din estimările noastre, sumele sunt de două ori mai mari decât anul trecut, întrucât și prețul este mai mare, impozitul pe dividende al companiilor unde statul este acționar și nu uitați că de la Hidroelectrica statul are acel dividend suplimentar de 800 de milioane de lei încă nevirat și care este ținut ca sursă de finanțare pentru compensarea la electricitate”, a arătat oficialul ministerial.

Întrebat cum se va realiza efectiv această compensare, Popescu a răspuns: “Dacă vorbim de compensare la nivelul venitului mediu vorbim de un procent pentru toți cei care au un venit mediu în România, iar dacă vorbim de compensare în funcție de consumul mediu, vorbim de un număr de kWh din factură. Lăsați-ne să finalizăm toate datele”.

Ce trebuie să facă un român care primește o factură mai mare

De asemenea, când a fost întrebat ce trebuie să facă un cetățean care primește o factură mult mai mare decât plătea până acum, el a spus: “Eu nu aș plăti-o, aș sesiza furnizorul, nu cred că riscă să rămână fără curent dacă este o factură greșită. Dacă nu rezolvă cu furnizorul, să facă plângere la ANRE și ANPC”.

Pentru energie termică vor fi date în continuare subvenții de la bugetul de stat, a adăugat ministrul.

(digi24.ro)

Lasă un comentariu