GHIȚĂ MUREȘAN, PREMIAT DE UNIVERSITATEA ROMÂNO-AMERICANĂ PENTRU MERITE DEOSEBITE ÎN SPORT ȘI PENTRU PROMOVAREA IMAGINII ROMÂNIEI

Distribuie pe:

Fostul baschetbalist, Ghiță Mureșan, a fost recompensat de rectorul Universității Româno-Americane cu diploma de excelență pentru merite deosebite în sport și pentru promovarea imaginii României. Miercuri, prof. univ. dr. Costel Negricea i-a înmânat lui Ghiță Mureșan diploma de excelență pentru meritele deosebite aduse sportului și pentru contribuția importantă avută la promovarea imaginii României. Diploma de Excelență a fost acordată cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la înființarea Universității Româno-Americane, prilej cu care au fost discutate proiecte de viitor pentru sportul din România în care instituția se va putea implica. Ghiță Mureșan, născut în anul 1971, în județul Cluj, a fost jucător profesionist de baschet și singurul român care a jucat în NBA (National Basketball Association din SUA). Cel mai cunoscut baschetbalist român și-a început cariera la Universitatea Cluj, a evoluat în cadrul echipei naționale și la echipele internaționale Pau-Orthez (1992-1993, 2000-2001), Washington Wizards (1993-1998, Washington Bullets în perioada respectivă) și New Jersey Nets (1998-2000). Pentru naționala României, recordul său este de 42 de puncte, care au fost reușite într-un meci cu Suedia (1992), iar la nivelul NBA, Mureșan a jucat 307 meciuri în 7 sezoane, cu o medie de 21,9 minute pe meci și de 9,8 puncte reușite pe meci. În 2004, Mureșan a înființat, în Ashburn (Virginia), Academia de Baschet Gigantul (“Giant Basketball Academy”), proiect adresat copiilor și tinerilor pasionați de acest sport. În 2017 a fost ales vicepreședinte al Federației Române de Baschet. Universitatea Româno-Americană din București - instituție privată de învățământ, înființată în anul 1991 cu misiunea de a promovare excelența în educație, inovație și cercetare prin evidențierea valorilor educaționale ale învățământului superior american pe fondul bogatelor tradiții ale învățământului românesc – oferă programe de studii universitare de licență și masterat acreditate, cu predare în limba română și engleză, în cadrul celor 7 facultăți componente.

AUTOBERGAMO DEVA A CÂȘTIGAT CUPA CETĂȚII LA FUTSAL

Sala Sporturilor din Deva a găzduit în weekend-ul care a trecut Cupa Cetății la futsal. Devenită deja o tradiție la Deva, Cupa Cetății nu s-a disputat anul trecut din cauza pandemiei de Covid 19.

Cu ocazia ediției din acest an, iubitorii futsalului din Deva au putut reveni în tribunele Sălii Sporturilor după o pauză de un an și jumătate! Autobergamo Deva, organizatoarea turneului, și-a adjudecat trofeul pus în joc după ce a trecut în finală, scor 3-2 (1-2), de FK Odorheiu Secuiesc! În semifinale, Deva a trecut de CSM Târgu-Mureș, în timp ce FK Odorheiu Secuiesc a dispus de MFC Corvinul Hunedoara. A fost a doua victorie a echipei Autobergamo Deva în fața echipei FK Odorheiu Secuiesc în această vară. În urmă cu două săptămâni, Autobergamo Deva câștiga turneul de la Odorheiu Secuiesc după ce trecea în finală de formația gazdă.

CONCLUZIA LUI BOGDAN LOBONȚ DUPĂ PRIMELE ZILE ALĂTURI DE NAȚIONALA U20: “AVEM O GENERAȚIE TALENTATĂ”

Bogdan Lobonț (43 de ani), selecționerul naționalei României U20, a intrat pe ultima sută de metri cu pregătirea amicalului contra Portugaliei. Lobonț a vorbit despre primele impresii la România U20 și despre cum se “descurcă” în noul rol de selecționer. “Sunt optimist, toți care facem parte din familia U20 gândim așa. Am avut puțin timp la dispoziție în care să ne cunoaștem, dar l-am folosit la maxim! Referitor la viitorul fotbalului românesc, eu cred că avem multe talente, mulți jucători de viitor și este de datoria noastră să le dezvoltăm talentul și calitățile. Băieții care sunt prezenți sunt foarte receptivi. Au fost ca un burete și au încercat să învețe tot. Este absolut normal și nu ar fi ok dacă jucătorii nu ar fi vrut să facă parte din România U21, de exemplu. Este normală frustarea. Visul lor este să ajungă la naționala mare. Nu este un regret pentru ei că fac parte din U20 deoarece este un parcurs normal. Au demonstrat ce calități au, i-am analizat pe fiecare. Naționala U20 este foarte utilă. Ne permite tuturor să acordăm o continuitate. Chiar în prima zi când ne-am întâlnit am fost nerăbdător să îi cunosc. Timpul pe care l-am avut la dispoziție a fost dedicat cunoașterii reciproce. Au venit jucători la mine să mă întrebe de cariera mea și de sfaturi. La început au fost mai rușinoși, dar este normal. Nu pot să zic cine, nu vreau”, a mărturisit Lobonț la conferința de presă. “Nu doar jucătorii care vin din străinătate sunt importanți. Toți sunt importanți... și cei din Liga I și din Liga a II-a. Referitor la cei care evoluează în Italia le țin pumnii. Totul depinde de ei. Cei care sunt în țară să facă tot ce depinde de ei să ajungă departe. Toți au valoarea. Dacă nu aveau valoare acești U20 nu ar fi jucat, ar fi stat pe bancă. Noi, ca și antrenori, trebuie să avem mai mult curaj să îi promovăm. Noi, practic, avem ca și Federație o linie pe care trebuie să o urmăm. Ora exactă o dă naționala mare. Noi, U20 și U21, trebuie să creștem jucătorul în baza principiilor de la naționala mare”, a conchis selecționerul. Programul tricolorilor U20 în această toamnă: 2 septembrie / ROMÂNIA U20 - Portugalia U20 (după închiderea ediției); 6 septembrie / Anglia U20 - ROMÂNIA U20; 7 octombrie / ROMÂNIA U20 - Cehia U20; 11 octombrie / Germania U20 - ROMÂNIA U20; 11 noiembrie / ROMÂNIA U20 - Polonia U20; 15 noiembrie / Italia U20 - ROMÂNIA U20.

CRISTIANO RONALDO A DEVENIT CEL MAI BUN MARCATOR DIN ISTORIE LA NIVEL DE ECHIPĂ NAȚIONALĂ!

Cristiano Ronaldo (36 de ani) a avut parte de o seară a contrastelor în meciul Portugalia - Irlanda 2-1. A devenit cel mai bun marcator din istorie la nivel de echipă națională, a ratat un penalty, a lovit cu pumnul un adversar și a plecat de la interviul de după partidă. Cristiano Ronaldo a întors meciul Portugalia - Irlanda cu o dublă în ultimele minute ale partidei. Dubla l-a ajutat pe Ronaldo să ajungă la 111 goluri marcate pentru naționala Portugaliei, cifra care l-a transformat în cel mai bun marcator all-time la nivel de națională, depășindu-l pe Ali Daei, care avea 109 goluri pentru naționala Iranului. În partida cu Irlanda, Cristiano Ronaldo și-a început show-ul în minutul 15, cu un penalty ratat. Apoi s-a făcut remarcat după ce a lovit cu pumnul în față un adversar care i-a deranjat mingea din locul pe care o pusese acesta și se pregătea să execute o lovitură liberă. Golurile lui Ronaldo au venit în minutele 89 și 90+6, ambele cu capul. În final, Ronaldo a mai oferit un moment în care a ieșit în evidență. Lusitanul a plecat din timpul interviului de la finalul partidei cu Irlanda, încheiată cu scorul de 2-1.

KIMI RAIKKONEN SE RETRAGE DIN FORMULA 1 LA SFÂRȘITUL ACESTUI SEZON

Finlandezul Kimi Raikkonen (Alfa Romeo Racing) a anunțat, miercuri, că acest sezon este ultimul pentru el în Formula 1. “Asta este. Acesta va fi ultimul meu sezon în Formula 1. Este o decizie pe care am luat-o iarna trecută. Nu a fost o decizie ușoară, dar după acest sezon va fi momentul pentru lucruri noi. Deși sezonul continuă, vreau să le mulțumesc familiei mele, tuturor echipelor mele, tuturor celor implicați în cariera mea și în special vouă, fanilor, care m-ați susținut în tot acest timp. Formula 1 se încheie pentru mine, dar mai sunt multe lucruri în viață pe care vreau să le experimentez și de care vreau să mă bucur”, a notat Raikkonen pe Instagram. Kimi Raikkonen concurează în Formula 1 din 2001 și are în palmares titlul mondial obținut în 2007, când concura pentru Ferrari.    

SORIN CRĂCIUN

Lasă un comentariu