IOHANNIS: CREȘTEREA DE PREȚURI EXISTĂ, ESTE REALĂ ȘI AFECTEAZĂ MULȚI ROMÂNI; TREBUIE PREGĂTITE SOLUȚII

Distribuie pe:

Creșterea prețurilor există și afectează mulți români, a declarat, miercuri, președintele Klaus Iohannis, care a subliniat necesitatea ca Guvernul și autoritățile locale să pregătească soluții.

“Creșterea de prețuri există, este reală și afectează mulți români. Pentru ei, trebuie pregătite soluții și aici cred că este sarcina în primul rând a Guvernului, a miniștrilor și a autorităților locale să transforme în beneficii pentru cetățeni cifrele din statistici - care, repet, sunt bune și arată o direcție corectă. Mai multe investiții, în special în sănătate și infrastructură, mai multe locuri de muncă, încurajarea afacerilor, absorbția de fonduri europene, protejarea veniturilor - acestea sunt coordonatele de la care guvernanții nu trebuie să se îndepărteze”, a declarat Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a susținut că în economie sunt semne promițătoare și, încă de anul trecut, au fost regândite mecanismele care să facă posibilă o creștere sănătoasă, ancorată în primul rând în investiții.

“Suntem în mod cert pe direcția corectă, dar nu este suficient să ne raportăm doar la cifre, la statistici. Este nevoie de mai multă empatie, de mai multă implicare și de rezultate concrete pentru oameni”, a mai afirmat președintele Iohannis.

OFIȚER DE POLIȚIE DIN REGHIN, TRIMIS ÎN JUDECATĂ PENTRU TRAFIC DE INFLUENȚĂ

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis joi AGERPRES, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Târgu-Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Florin Roberto Raica, la data faptei ofițer de poliție în cadrul Poliției municipiului Reghin, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență.

Procurorii anticorupție notează în rechizitoriu că, în perioada primăvara - vara anului 2019, Florin Roberto Raica, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, sumele de 500 euro și 4.800 lei de la o persoană cercetată pentru săvârșirea unei infracțiuni la regimul circulației (conducere a unui autovehicul sub influența alcoolului).

“În schimbul banilor, inculpatul ar fi promis că va interveni pe lângă funcționari din cadrul Institutului de Medicină Legală și că îi va determina să stabilească valori ale alcoolemiei sub limita legală. De asemenea, inculpatul ar mai fi promis și rezolvarea favorabilă a cauzei respective, scopul final fiind obținerea permisului de conducere într-un timp scurt”, menționează anchetatorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Mureș.

DNA precizează că Florin Roberto Raica a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unor infracțiuni similare. (AGERPRES)

KLAUS IOHANNIS: PARLAMENTARII AU DATORIA DE A PUNE ÎN APLICARE CE AU PROMIS; SIMPLA RETORICĂ NU-ȘI ARE ROSTUL

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că multe reforme nu au fost încă demarate și că există “restanțe” în Parlament, context în care a făcut apel la parlamentari să le arate românilor că “îi respectă prin acțiunile lor”.

“Sunt multe restanțe care își așteaptă rezolvarea, multe reforme legislative care încă nu au fost demarate. Parlamentarii au datoria de a pune în aplicare ce au promis. Atenție, nu le cer să vorbească despre asta, ci le cer rezultate. De

vorbit este ușor, însă oamenii s-au săturat de discursuri sterile, de veșnicele promisiuni neonorate, vor să vadă mai puțin scandal și mai multă cooperare, nu-i interesează cine strigă mai tare sau cine critică mai eficient. Fac, pe această cale, un apel către toate partidele, atât cele din coaliția de guvernare, cât și cele din opoziție, să privească spre viitor și să arate românilor că îi respectă prin acțiunile lor. Simpla retorică nu-și are rostul”, a afirmat șeful statului, la Palatul Cotroceni.

IGPF: 17 POLIȚIȘTI DE FRONTIERĂ DETAȘAȚI LA GRANIȚA DINTRE SLOVENIA ȘI CROAȚIA PENTRU COMBATEREA MIGRAȚIEI AU REVENIT ÎN ȚARĂ

Președintele Rumen Radev, unul dintre politicienii cei mai populari din Bulgaria, a declarat că va candida pentru un nou mandat pe cinci ani la președinție, o funcție cu puteri mai degrabă ceremoniale.

Radev este susținut de socialiști și de formațiunea populistă “Există un astfel de popor” (ITN), condusă de fostul animator de televiziune Slavi Trifonov. Alte partide urmează să-și prezinte candidații.

De asemenea, o nouă rundă de alegeri parlamentare, a treia în acest an, care ar putea avea loc în noiembrie, se profilează în Bulgaria după ce încă un partid, al socialiștilor, a eșuat în tentativa de a forma un guvern de coaliție în urma scrutinului desfășurat la 11 iulie. Partidul Socialist, a treia forță în Adunarea Națională, nu a reușit să reunească o majoritate parlamentară, oferta lor fiind respinsă de trei partide de protest, văzute ca posibili parteneri.

Un nou eșec de a forma o majoritate guvernamentală îl va obliga pe președintele Radev să dizolve parlamentul, să numească un nou guvern interimar și să convoace alegeri parlamentare în termen de două luni. (AGERPRES)

BULGARIA VA ORGANIZA ALEGERI PREZIDENȚIALE PE 14 NOIEMBRIE

Un număr de 17 polițiști de frontieră români care au făcut parte din contingentul detașat, timp de o lună, la granița dintre Slovenia și Croația, unde au participat la o operațiune comună de combatere a migrației ilegale, împreună cu polițiștii sloveni, s-au întors miercuri în țară.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, transmis joi AGERPRES, în baza solicitării autorităților slovene și a Aranjamentului comun încheiat între autoritățile Poliției de Frontieră Română și Poliția Slovenă privind instituirea unor patrule comune și a altor forme de acțiune comună pentru gestionarea migrației ilegale la frontiera de stat dintre Republica Slovenia și Republica Croația, Poliția de Frontieră Română și-a manifestat disponibilitatea de a sprijini autoritățile slovene.

Astfel, arată sursa citată, în perioada 2 - 31 august, 24 de polițiști de frontieră români care fac parte din structurile operative ale PFR, dotați cu echipamentele individuale și 7 autospeciale, au fost detașați în vederea participării la o operațiune comună, împreună cu polițiștii sloveni.

“Atribuțiile și responsabilitățile polițiștilor de frontieră români au fost concentrate la frontiera sloveno-croată, pentru derularea acțiunilor specifice pe linia migrației ilegale. Pe parcursul misiunii operative, membrii contingentului au efectuat schimb de date și informații cu polițiștii statului gazdă referitoare la migrația ilegală și celelalte infracțiuni conexe, precum și cu reprezentanții celorlalte state membre care participă la această operațiune comună”, se precizează în comunicat.

Miercuri, 17 dintre membrii contingentului s-au întors în țară, iar ca urmare a solicitării părții slovene, șapte polițiști de frontieră își vor continua misiunea în zona frontierei de sud a Sloveniei, urmând a derula misiuni de supraveghere a graniței împreună cu polițiștii sloveni, menționează Inspectoratul.

MINISTRUL DEZVOLTĂRII A APROBAT IERI, PRIN ORDIN DE MINISTRU, CONSTRUIREA PATINOARULUI DIN TÂRGU-MUREȘ

Situația juridică a terenului patinoarului din Târgu-Mureș a fost clarificată. La propunerea UDMR, Guvernul a adoptat o decizie în acest sens, care a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial. În urma acestei decizii, Ministerul Dezvoltării a aprobat astăzi finanțarea, de 38 de milioane de lei, a construcției patinoarului, a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

După cum este cunoscut, lucrările de acoperire a patinoarului din oraș au început acum 13 ani, dar primăria nu a fost partener în acest proiect. Totodată, situația juridică a terenului aferent patinoarului necesita clarificare. La propunerea UDMR, Ministerul Tineretului și Sportului este proprietar al terenului, care poate fi administrat de clubul sportiv local.

Urmare a Ordinului de ministru semnat astăzi, lucrările de acoperire și reabilitare pot fi reluate. Proiectarea a fost efectuată, comisiile de specialitate au avizat indicatorii tehnico-economici ai proiectului, și poate fi demarată procedura de achiziție publică pentru identificarea constructorului înainte de a reîncepe lucrările.

Ministrul a arătat: patinoarul va beneficia de intervenții asupra structurii, revizuirea si completarea tâmplăriei, finalizarea placajelor și pardoselilor, a gradenelor, stației de pompare și a rezervorului PSI. Vor fi remediate lucrările executate, dar degradate în timp, vor fi efectuate lucrări de vopsitorie, lucrări de reparații la pardoseala din covor și modificate compartimentările în vederea omologării.

Patinoarul va avea 60x30 m și va fi dotat cu șase vestiare, sală de forță și un teren pe care se vor putea practica sporturi multiple. Clădirea va fi dotată cu o sală de conferințe și o sală de recuperare și control antidoping. Gradenele vor putea găzdui 2.000 de spectatori, și în complexul sportiv se vor putea organiza antrenamente și competiții sportive internaționale pentru juniori și seniori, în hochei, patinaj artistic și de viteză, a conchis Cseke Attila.

Biroul de presă al UDMR Mureș

Lasă un comentariu