DIN CICLUL “ROMÂNIA... EDUCATĂ, DAR ÎNGLODATĂ ÎN GUNOAIE” GUNOIUL, PE VALURI, PLUTEȘTE UȘOR

Distribuie pe:

Plasticul plutește nestingherit pe apele Dunării și ale Deltei Dunării, atrag atenția reprezentanții Asociației pentru protecția mediului înconjurător World Wild Fund Romania (WWF).

“Stă în puterea fiecăruia dintre noi să oprim acest lucru. Fiecare gest contează. Nu lăsa gunoaie în urma ta, un singur sac de gunoi poate fi de mare ajutor. Adună ce găsești în excursiile tale, pe mal, pe apă sau la locul de campare. Folosește kitul Zero Plastic pe care îl găsești la voluntarii noștri. Depozitează gunoaiele strânse la țarcurile special amenajate”, recomandă activiștii de mediu, care deru-lează campania #ToțiPentruDeltă.

Cetățenii sunt rugați să semnaleze locurile pline de gunoaie, iar membrii asociației vor merge să le adune. Cele mai des întâlnite deșeuri găsite pe canalele și malurile Deltei Dunării sunt: sticle din plastic, plase de pescuit abandonate, doze din aluminiu.

O doză din aluminiu rezistă în natură sute de ani. Pe lângă faptul că se descompun greu, aceste cutii sunt și periculoase pentru animalele care s-ar putea bloca în interiorul lor, sau care s-ar putea tăia în marginile ascuțite.

Vestea bună este că dozele de aluminiu sunt reciclabile 100% și pot fi revalorificate la nesfârșit. Poate fi topit rapid și se estimează că, în doar 6 săptămâni, o doză de aluminiu trece prin tot procesul de reciclare și se întoarce pe rafturile din magazine, precizează reprezentanții asociației.

Delta Dunării (3446 km²), aflată în mare parte în Dobrogea, România și parțial în Ucraina, este a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene.

A intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991, fiind clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național în România și ca parc național în taxonomia internațională în Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii.

...Așteptăm cu nerăbdare ca “turiștilor de haită” din România să le crape obrazul de rușine. (sursa și foto - WWF Romania)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu