UN SIMPLU TELEFON PE ZI NE PROTEJEAJĂ BUNICII DE ALZHEIMER...

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din New York, citați de descopera.ro, susțin că boala Alzheimer poate fi prevenită sau încetinită dacă am fi mai dispuși să vorbim cu cei dragi mai des, dar să îi și ascultăm, relațiile sociale fiind foarte importante pentru funcția cognitivă.

“În cadrul cercetării noastre, la care au luat parte peste 2.000 de persoane cu o vârstă medie de 63 de ani, am măsurat reziliența cognitivă a participanților, prin scanarea imagistică a creierului și adresarea unor întrebări privind interacțiunile sociale, care includ comunicarea și ascultarea, sentimentul de afecțiune, contactul fizic cu cei dragi și sprijinul emoțional.

Astfel, am descoperit că participanții cu o funcție cognitivă mai redusă fac parte din categoria celor care se simt frecvent singuri și nu au cu cine să vorbească sau pe cineva care să îi asculte.

De asemenea, am constatat că discuțiile zilnice cu părinții sau cu bunicii noștri (aspect care presupune și ascultarea lor cu atenție) și implicarea lor în activitățile fizice și sociale curente îi pot ajuta să gândească mai limpede, dar și să se mențină în formă.

Pentru că nu există încă un tratament curativ al bolii Alzheimer, trebuie să facem tot ce ne stă în putință ca să prevenim sau măcar să încetinim din evoluție această tulburare a creierului, iar acest nou studiu ne arată că prin comunicare și ascultare a celor de lângă noi putem să contribuim la îndeplinirea acestui scop.

Chiar dacă nu cunoaștem cu precizie mecanismele biologice prin care interacțiunea socială influențează sau, mai bine-spus, modelează creierul, aceste rezultate ne arată faptul că prin acțiuni simple care nu ne costă nimic, prin comunicare și ascultare, putem contribui la sănătatea creierului.

De regulă, demența apare la persoanele cu vârste de peste 65 de ani, însă semnele timpurii ale bolii Alzheimer pot apărea cu mult timp înainte, poate chiar la 40 sau 50 de ani.

Singurătatea este principalul simptom al depresiei, dar poate avea implicații mult mai profunde. De exemplu, singurătatea toxică poate duce la un risc mai crescut de dezvoltare a demenței.

Singurătatea toxică poate fi indusă de afectivitatea deturnată de ideații paranoide și alte ideații delirante, de conjuncturi de mediu social nefaste, dar asumate fără responsabilitate, stiluri de viață dezordonate, manie sau depresie”, explică oamenii de știință americani. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu