SECRETAR DE STAT: “CEL MAI IEFTIN MW DE ENERGIE ESTE CEL PE CARE NU-L CONSUMĂM”! FĂRĂ COMENTARII!

Distribuie pe:

Facturile la gaze și electricitate care au explodat în ultima perioadă provoacă disperare printre consumatorii care s-au trezit cu sume colosale de plată după liberalizarea pieței. Unii telespectatori Digi24 se plâng că valoarea facturilor a crescut de la o lună la alta chiar și cu 200%. Guvernanții spun că o soluție ar fi aplicarea din această iarnă a legii consumatorului vulnerabil. Mai exact, se vor da ajutoare între 160 și 500 de lei pentru sezonul rece. Beneficiari sunt însă doar românii cu venituri foarte mici. Pentru ceilalți, soluția ar fi să devină mai ponderați atunci când consumă energie electrică, spun oficialii. “Cel mai ieftin megawatt de energie este cel pe care nu-l consumăm”, a declarat, la Digi24, George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

“Dacă ai piață concurențială, prețurile pot să și scadă”, spunea în urmă cu câteva zile premierul Florin Cîțu, el însuși părând să fie luat prin surprindere de scumpirile accelerate. “Aș vrea să înțeleg exact ce se întâmplă cu creșterea prețurilor. Am chemat Consiliul Concurenței, pentru că este o diferență foarte mare de la liberalizare, deci pe piață liberă, piață concurențială, și vreau să mă asigur că în România îndeplinim condițiile unei piețe concurențiale”, a declarat premierul Cîțu.

De ce au explodat prețurile

Deocamdată, piața concurențială a adus doar scumpiri, atât ca urmare a unei liberalizări prost făcute, cât și după creșterea prețurilor energiei și a gazelor pe bursă, spun experții.

Potrivit Institutului Național de Statistică, tarifele pentru curent și gaze au crescut cu 23, respectiv 20 la sută, din decembrie și până în iulie.

Iar tăvălugul scumpirilor nu se va opri prea curând, avertizează experții. Românii se plâng deja că au primit informări potrivit cărora valoarea facturilor crește și cu 200%.

555 de lei/MWh. Acesta este prețul mediu al pieței spot de la București pentru luna care tocmai s-a încheiat, potrivit datelor centralizate de pe platforma OPCOM. Cum în luna iulie, prețul mediu a fost de 462 de lei/MWh, la rândul lui un maxim istoric pentru piața de la București, avem așadar o scumpire a prețului mediu spot, în august, de 20%, doar față de luna precedentă, 93 de lei/MWh în plus. Asta după ce, în iulie, prețul mediu spot crescuse cu 84 de lei peste cel din iunie, iar în iunie a crescuse cu 89 de lei față de prețul mediu din mai.

Comparativ cu august 2020, prețul din august 2021 este, atenție, de trei ori mai mare, în condițiile în care acum un an prețul mediu lunar a fost de 183 de lei/MWh.

Prețul mediu din anul scurs până acum (1 ianuarie-31 august) a ajuns la 346 de lei/MWh.

Recordul de preț al pieței spot din luna august era previzibil, în condițiile în care prețurile au fost sus toată luna și, mai mult, au fost consemnate mai multe recorduri de preț, zilnice și orare.

Astfel, a fost stabilit un nou record orar al pieței spot. Energia cu livrare în data de 6 august, la ora 21.00, s-a tranzacționat la prețul de 1.031 de lei/MWh. A fost cel mai mare preț spot înregistrat vreodată pe piața de la București, precedentul record fiind de 1.000 de lei, preț atins pentru energia livrată în seara zilei de 3 august.

De asemenea, tot în august 2020 a fost atins și un nivel record al prețului mediu zilnic. Astfel, prețul mediu zilnic al pieței pentru ziua următoare pentru energia tranzacționată în data de 2 august cu livrare 3 august a fost de 672 de lei/MWh. A fost cel mai mare nivel zilnic înregistrat vreodată, precedentul record fiind stabilit în data de 29 iulie, pentru energia livrată în 30 iulie: 645 lei/MWh.

Astfel, luna august vine cu un nou record al tuturor timpurilor pentru piața spot de energie electrică, după ce acest lucru a fost valabi și în lunile iulie, iunie și mai.

Amintim că piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania.

Situație îngrijorătoare pentru țara noastră. Rezervele energetice ale României sunt pe terminate, arată un raport al British Petroleum.

Pe fondul unor rezerve certe, de circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze și al unei producții în scădere, gazele românești se termină în circa nouă ani, la actualul ritm de extracție și pe baza rezervelor actuale, potrivit e-nergia.ro, care citează raportul publicat de gigantul British Petroleum.

Raportul nu ia în calcul noile descoperiri de zăcăminte, a căror exploatare întârzie, însă, notează Digi24.

În Marea Neagră există, însă, un potențial de 200 de miliarde de metri cubi de gaze, potrivit unor estimări mai vechi ale Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, resurse pe care România le-ar putea exploata. Mai multe companii sunt interesate de exploatarea gazelor din Marea Neagră. OMV Petrom și ExxonMobil sunt parteneri egali în proiectul de explorare a zăcământului de mare adâncime Neptun Deep, estimat la 42- 84 de miliarde de metri cubi de gaze.

Cei de la Exxon și-au anunțat acum doi ani intenția de a se retrage din România, nemulțumiți fiindcă nu este modificată Legea offshore. Compania de stat Romgaz a depus în această primăvară ofertă pentru a prelua partea celor de la Exxon. Negocierile nu s-au încheiat. (evz.ro)

IOAN HUSAR

Lasă un comentariu