COVID-19 VARIANTA “MU” A NOULUI CORONAVIRUS PUNE LUMEA MEDICALĂ PE GÂNDURI

Distribuie pe:

Oficialii din domeniul sănătății urmăresc o nouă variantă a coronavirusului responsabil de Covid-19, despre care spun că are legătură cu mutații care i-ar putea permite să se sustragă imunității induse de vaccin.

Varianta, cunoscută și sub numele de B.1.621, a fost detectată pentru prima dată în Columbia, în ianuarie 2021, potrivit OMS, care a clasificat-o ca “variantă de interes” (“variant of interest”) sau VOI și a numit-o cu litera grecească “mu”.

Eticheta VOI înseamnă că varianta crește în prevalență în mai multe zone și prezintă mutații care pot afecta caracteristicile virale, cum ar fi transmisibilitatea sau severitatea bolii. Alți reprezentanți ai lumii medicale folosesc termenul “variantă de îngrijorare”, deoarece datele arată că are o transmisibilitate crescută, comparabilă cu cea a tulpinii delta, dar și alte caracteristici îngrijorătoare, precum capaci-tatea de a se sustrage vaccinurilor.

Varianta prezintă o serie de mutații care indică proprietăți potențiale ale “evadării imune”, a precizat OMS în raportul săptămânal privind COVID-19, publicat în 31 august. Primele date obținute din experiențele de laborator arată că anticorpii generați ca răspuns la vaccinarea COVID-19 sau la infecția anterioară sunt mai puțin capabili să “neutralizeze” sau să dezactiveze varianta “mu”, se arată în raport. Cu toate acestea, această constatare trebuie confirmată de studii ulterioare, amănunțite.

Până în prezent, varianta “mu” a fost identificată în 39 de țări, inclusiv în unele focare mari din America de Sud și din Europa. Deși reprezintă mai puțin de 0,1% din toate cazurile Covid-19, la nivel mondial, prevalența acesteia a crescut în zone precum Ecuador și Columbia, se mai arată în raport.

Nu s-a stabilit exact cât de transmisibilă este noua variantă, dar Public Health England (Serviciul de Sănătate Publică din Anglia) a remarcat recent că ea nu pare să se răspândească deosebit de rapid și că este “puțin probabil” să fie mai transmisibilă decât varianta delta. Ca urmare, “nu există niciun indiciu că “mu” ar depăși “delta”, în acest moment, au spus reprezentanții OMS, într-o evaluare a riscului variantei. Dar capacitatea ei de a se sustrage imunității induse de vaccin “poate contribui la viitoare modificări în răspândirea acesteia”, se arată în evaluare.

OMS monitorizează, în prezent, cinci variante de interes (eta, iota, kappa, lambda și mu) și patru variante de îngrijorare (alfa, beta, gamma și delta).

Pe de altă parte, dr. Anthony Fauci, consilierul medical al președintelui Joe Biden, caracterizează noua tulpină drept una deosebit de “parșivă”, în sensul că “poate păcăli, poate fenta” protecția asigurată de anticorpii care se formează în organismul celor care au trecut prin boala COVID-19 sau al celor care s-au vaccinat.

“Când afirmăm că urmărim varianta mu, vrem să spunem că dorim să ne asigurăm că nu devine dominantă. Nu știm deloc care ar putea fi consecințele. Îngrijorarea este că această tulpină dispune de un pachet întreg de mutații, ceea ce sugerează posibilitatea că poate ocoli zidul de protecție generat de anumiți anticorpi”, a spus Fauci, într-un interviu acordat CBS. “Cu toate acestea, nu o considerăm drept un pericol iminent”, a conchis acesta. (surse-livescience.com, cbs.com)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu