DRAMATICUL DESTIN AL UNEI INESTIMABILE COMORI NAȚIONALE

Distribuie pe:

Din amintirile unui “găsitor” al aurului moților lui Horea și Iancu

Motto: N-avem mure sus, pe rug/ Nici pești în apa Mării./N-avem boi, la car și plug,/ Câți avem în fruntea țării!

Nevoile și destinul vieții mi-au purtat pașii, în anii adolescenței și ai tinereții mele, în locurile cu zăcămintele aurifere din Munții Apuseni, “școlindu-mă” în Crișciorul Gurii Barzei și în Bradul Muzeal al Aurului Dacilor și Romanilor, în profesia de miner de abataje și de galerii de înaintare, ca și în cea de prospecțiuni și explorări geologice, în găsirea și prepararea de lingouri bancare a aurului. Ca urmare, am deprins tainele acestor îndeletniciri ale mineritului, într-unul dintre cele mai bogate zăcăminte aurifere și de metale neferoase și rare ale lumii. Am străbătut, profesional vorbind, itinerariul geografic și geologic: Musaru-Roșia Montană-Bucium, Șasa-Bucium, Poieni-Detunata-Baia de Arieș-Cavnic-Baia Sprie, Certej-Zlatna. În anii de studii și de practică-minieră m-am ales cu o experiență de muncă și de viață cum n-aș fi crezut că mi se poate întâmpla vreodată, și cu amintiri dintre cele mai plăcute. Mai ales cele referitoare la oamenii și locurile acelor munți, din care nu lipseau imaginile cursurilor de ape roșiatice, care spălau filoanele zăcămintelor aurifere, pe care le trimiteau în albia râului Crișul Alb. Din munți și până mai în jos de Brad și de Țebea, locul odihnei veșnice a “Crăișorului Munților”, Avram Iancu.

Acum, din toate câte au fost, au mai rămas doar nostalgice amintiri! Mineritul-aurifer românesc dispărând, asemeni altor numeroase vechi și benefice îndeletniciri. Ca urmare, de mult de tot, moții-ciubărari nu mai străbat țara-n lung și-n lat și mă bucur să aud, nu numai că membrii Academiei Române rămân ferm pe poziție, în speranța că va contribui la protejarea zonei arheologice Alburnus

Maior, dar și că UNESCO-Paris și-a dat acordul ca perimetrul să fie ocrotit precum o unică podoabă a omenirii. În același context, aflam că, Curtea de Apel Alba Iulia aproba hotărârea judecătorească definitivă, prin care se anulau planurile de urbanism propuse de Compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), inițiată de Consiliul Local, referitoare la proiectul deschiderii exploatării minere de suprafață Roșia Montană.

Notă: Se spune că dacă vrei să-ți meargă bine în viață, atunci trebuie să te ai cu vecinul de casă și de gospodărie, mult mai bine decât cu fratele îndepărtat. Ce te faci, însă, dacă TU vrei, iar EL nu și nu? Este și cazul cu bogățiile imense ale solului și subsolului Ardealului-Transilvan. În așteptarea unor vremuri favorabile lui, externe și interne, acel nevecin face tot posibilul ca amintitele bogății să rămână neatinse de adevărații lor stăpâni! Acest trist adevăr refuză să-l priceapă atât foștii guvernanți ai României, cât și cei actuali!!

Foto:

Munții noștri, încă, aur poartă

Exploatarea aurului în stil roman

I. VULCAN-AGNITEANUL

Lasă un comentariu