CE AU ÎN COMUN COVID-19 ȘI... VENINUL ȘARPELUI CU CLOPOȚEI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Arizona, în colaborare cu școlile de medicină ale universităților Stony Brook și Wake Forest, citați de descopera.ro, susțin că prezența în circulația sângelui a enzimei sPLA2-IIA este cel mai important factor pentru a prezice care dintre pacienții cu formă severă de Covid-19 vor muri.

“sPLA2-IIA, care seamănă cu o enzimă activă din veninul șarpelui cu clopoței, se găsește în concentrații mici la oamenii sănătoși și se știe de mult că joacă un rol vital în apărarea organismului împotriva infecțiilor bacteriene, distrugând membranele celulare microbiene. Dar, când enzima activată circulă la concentrații înalte, are capacitatea de a distruge și membranele organelor vitale.

Cu alte cuvinte, enzima încearcă să omoare virusul, dar de la un punct încolo este eliberată în cantități așa de mari încât lucrurile se îndreaptă într-o direcție greșită, distrugând membranele celulare ale bolnavului și ducând, astfel, la insuficiența mai multor organe și în final la deces.

Alături de inhibitorii sPLA2-IIA, deja testați clinic, studiul nostru susține o nouă țintă terapeutică pentru a reduce sau chiar a preveni mortalitatea Covid-19. Noi am colectat probe de plasmă și am analizat fișele medicale și date clinice importante de la 127 de pacienți internați între ianuarie și iulie 2020. A doua analiză independentă a fost reprezentată de 154 de probe de la pacienți, colectate în perioada ianuarie - noiembrie 2020.

Spre deosebire de majoritatea studiilor bine planificate de-a lungul anilor, această cercetare se întâmpla în timp real, pe etajele de terapie intensivă. Astfel, am putut analiza mii de date despre pacienți, folosind algoritmi de învățare automată (sau machine learning, adică o categorie a inteligenței artificiale axată pe construirea de sisteme care pot învăța în funcție de datele pe care le procesează).

Dincolo de factorii de risc tradiționali, precum vârsta, indicele de masă corporală și afecțiunile preexistente, echipa s-a concentrat și pe enzimele biochimice, precum și pe nivelurile de metaboliți lipidici ai pacienților. Metaboliții care au rezultat au arătat disfuncție la nivelul energiei celulare și înalte concentrații din enzima sPLA2-IIA. Primul lucru era de așteptat, al doilea nu. Majoritatea indivizilor sănătoși au în circulație niveluri de enzimă sPLA2-IIA de aproximativ jumătate de nanogram per mililitru.

Potrivit studiului nostru, Covid-19 a fost fatal la 63% dintre pacienții cu formă severă a bolii și niveluri ale sPLA2-IIA mai mari sau egale cu 10 nanograme per mililitru. Deci de douăzeci de ori mai mult decât media!

Mulți dintre pacienții care au murit de Covid-19 au avut unele dintre cele mai mari niveluri ale enzimei raportate vreodată. Proteina are, din punct de vedere genetic, multe în comun cu enzima activă din veninul șarpelui cu clopoței și, similar cu efectul veninului în corp, are capacitatea de a se lega de receptorii din joncțiunile neuromusculare și de a dezactiva eventual funcția acestor mușchi.

Aproximativ o treime dintre oamenii infectați, dezvoltă Covid de lungă durată și mulți dintre ei au fost indivizi activi care acum nu mai pot merge pe jos nici 100 de metri...

Întrebarea pe care o explorăm în prezent este dacă enzima, încă relativ înalt prezentă și activă, poate să fie responsabilă și pentru impactul Covid de durată, pe care-l vedem acum”, spun oamenii de știință americani. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu