EUROPA, CURIOZITĂȚI ALE ”BĂTRÎNULUI CONTINENT”

Distribuie pe:

De la cele mai vizitate obiective turistice ale lumii până la fapte incredibile ale naturii și omenirii, de la cel mai mic oraș de pe mapamond la cea mai mare biserică de pe pământ, de la pinguinul cavaler până la țara fără țânțari, Europa rămâne, peste timp, același continent fascinant, care nu încetează să ne surprindă.

Luvru, cel mai vizitat obiectiv turistic din Europa

Celebrul muzeu din Paris a înregistrat, în 2019, un record de 10,2 milioane de vizitatori, dornici să admire unele dintre cele mai reprezentative opere de artă din lume și, evident, atrași de zâmbetul enigmatic al celebrei Mona Lisa. Un fapt surprinzător este că, chiar dacă ați petrece doar 30 de secunde în fața fiecărei opere de artă, v-ar trebui 35 de zile pentru a le vedea pe toate.

Islanda - țara fără țânțari

Deși există peste 3.000 de țânțari în lume, în mod uimitor, Islanda este considerată a fi complet liberă de orice fel de țânțari, datorită temperaturilor reci și lipsei iazurilor de mică adâncime, în care țânțarii se simt minunat.

Felicitări de la regină

Una dintre cele mai surprinzătoare fapte despre Europa este că, la aniversarea vârstei de 60, 65 și 70 de ani și, în continuare, până la 100 de ani, cetățenii primesc o scrisoare de felicitare din partea Reginei Elisabeta.

La Aeroportul din Bruxelles se cumpără mai multă ciocolată decât în orice altă parte a lumii

Cu toții am auzit de ciocolata belgiană. Este renumită ca fiind una dintre cele mai bune din lume, fapt pentru care la Aeroportul din Bruxelles se vând/se cumpără, anual, peste 800 de tone de ciocolată.

Norvegia a acordat unui pinguin titlul de cavaler

Grădina zoologică din Edinburgh (Scoția) găzduiește un pinguin cavaler pe nume Brigadier Sir Nils Olav III. El este mascota și colonelul-șef al Gărzii Regelui Norvegiei.

Bazilica Sf. Petru este cea mai mare biserică din Europa

Bazilica Sf. Petru din Vatican, Roma, având 222 metri lungime, 152 metri lățime, 137 metri înălțime și o capacitate de 60.000 de locuri, nu este doar cea mai mare biserică din Europa, ci din întreaga lume.

Danemarca este cea mai veche monarhie din Europa

Fondată în 935, de regii vikingi Gorm cel Bătrân și Harald Bluetooth, monarhia daneză conduce țara de peste 1.000 de ani. De la Gorm cel Bătrân până la actuala Regină Margrethe II, această familie regală este cea mai veche din toată Europa.

Există încă zece țări europene cu familii regale. Deși cea mai mare atenție se îndreaptă către Regina Elisabeta și familia ei din Marea Britanie, există monarhii în Spania, Suedia, Norvegia, Olanda, Belgia, Monaco, Luxemburg, Liechtenstein și Andorra.

Nu se ciocnesc pahare în Ungaria

Acest obicei datează din 1848, când Austria a învins Ungaria în revoluție. Austriecii au sărbătorit, ciocnind pahare cu bere, în timp ce își savurau victoria. De atunci, ungurii nu ciocnesc pahare cu băutură în timpul unui toast. În schimb, se spune “Egészségedre” (“În sănătatea ta”), iar comesenii se privesc în ochi înainte de a bea ceva.

Republica Cehă are cele mai multe castele din Europa

Țara are 932 de castele și 1.187 de case impunătoare - ceea ce înseamnă mai mult decât orice altă țară din Europa. Chiar dacă ai vizita un castel pe zi, ți-ar trebui peste 2,5 ani să le vizitezi pe toate.

În Europa se vorbesc peste 200 de limbi

Cu zeci de culturi și țări unice în întreaga Europă, există peste 200 de limbi vorbite pe continent, deși doar 24 sunt recunoscute ca limbi oficiale ale UE. Dintre cele 24, trei sunt desemnate ca limbi “procedurale”, inclusiv engleza, franceza și germana. Cea mai vorbită limbă în Europa este engleza, pe care o cunosc și o pot vorbi 38% dintre europeni.

Norvegia are cea mai lungă coastă din Europa

Alcătuită din fiorduri uimitoare, insule accidentate și maluri stâncoase bătute de vânt, linia de coastă a Norvegiei - peste 100.000 de kilometri - este cea mai lungă din Europa și a doua ca lungime din lume (după Canada).

10 sate scandinave au nume formate dintr-o literă

Există 10 sate în Danemarca, Suedia și Norvegia care au nume cu o singură literă. Majoritatea sunt denumite “Å”, care înseamnă “pârâu mic sau râu” în limbile scandinave, în timp ce un sat este numit “Ö”, care înseamnă “insulă” în suedeză. (sursa și foto - trafalgar.com)

Traducere și sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu