PLENUL REUNIT AL PARLAMENTULUI

Distribuie pe:

Plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților a fost convocat pentru astăzi, la ora 16,00, pentru prezentarea moțiunii de cenzură intitulate “Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi! Florin Cîțu trebuie să plece!”

DREPTURILE ACORDATE FOȘTILOR PREȘEDINȚI

Camera Deputaților a decis, marți, ca drepturile acordate persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român să fie retrase în cazul în care se dovedește că aceștia au avut calitatea de lucrător sau colaborator al Securității.

S-au înregistrat 264 voturi pentru, 3 contra și 11 abțineri.

Conform legii 406/2001, persoanele care au avut calitatea de șef al statului român beneficiază, pe durata vieții, de următoarele drepturi: a) folosință gratuită a unei locuințe de protocol, cu destinația de reședință, care cuprinde și un spațiu cu destinația de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier și un post de secretar;

b) o indemnizație lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizația acordată Președintelui României în exercițiu; c) pază și protecție, precum și folosință gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecție și Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

Camera Deputaților este for decizional.

APEL INEDIT AL CAPILOR BISERICILOR CATOLICĂ, ORTODOXĂ ȘI ANGLICANĂ

Capii bisericilor catolică, ortodoxă și anglicană și-au unit vocile în premieră, marți, în cadrul unui apel “urgent pentru viitorul planetei”, în perspectiva reuniunii COP26, relatează AFP și Reuters.

Papa Francisc, patriarhul ortodox Bartolomeu al Constantinopolului și arhiepiscopul de Canterburry Justin Welby “îi imploră pe toți, indiferent de credință sau viziune asupra lumii, să se străduiască să asculte strigătul Terrei”.

“Trebuie să alegem natura lumii pe care vrem să o lăsăm generațiilor viitoare. (...) În timp ce liderii lumii se pregătesc să se întâlnească în noiembrie, la Glasgow, pentru a dezbate viitorul planetei noastre, ne rugăm pentru ei și avem în vedere alegerile pe care noi toți trebuie să le facem”, scriu cei trei înalți clerici, în documentul comun făcut public de Sfântul Scaun.

“Este un moment critic. Viitorul copiilor noștri și viitorul casei noastre comune depind de el”, conchid semnatarii.

Conferința mondială privind clima COP 26, la care se referă cei trei și la care urmează să ia parte și Papa Francisc este prevăzută pentru 31 octombrie - 12 noiembrie, la Glasgow, urmând să reunească zeci de mii de participanți, ONG-uri, reprezentanți ai societății civile, companii, media.

PROTECȚIA MINORITĂȚILOR NAȚIONALE, O PRIORITATE PENTRU PREȘEDINȚIA UNGARĂ?

Protecția minorităților naționale este o prioritate a președinției ungare a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei (CoE), a declarat un oficial din Ministerul de Externe de la Budapesta, marți, într-o conferință de presă, citat de agenția MTI.

Ungaria caută în mod activ modalități de susținere și promovare a drepturilor minorităților, a adăugat Sztaray, subliniind importanța rolului pe care îl joacă grupurile civile și instituțiile de cercetare în protecția drepturilor minorităților.

Minoritățile naționale au jucat întotdeauna un rol central în politica ungară, a spus secretarul de stat. Membrii diasporei maghiare se bucură de sprijinul statului ungar și Ungaria garantează, de asemenea, protecție și autonomie culturală pentru minoritățile naționale care trăiesc pe propriul teritoriu, a adăugat el.

Protecția și promovarea drepturilor minorităților naționale garantează stabilitatea și prosperitatea statelor membre ale Uniunii Europene, precum și stabilitatea Europei ca instituție, a notat Sztaray.

Limba, cultura și tradițiile minorităților naționale sunt de “neprețuit” pentru Europa, a mai declarat el, subliniind necesitatea de a le proteja atât la nivel național, cât și european.

PUTEȚI CONTA SPRIJINUL NOSTRU

Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Elene, Nikos Dendias, a declarat, miercuri, că România poate conta pe “deplinul sprijin” al țării sale pentru eforturile de a adera la Schengen și la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

AGERPRES

Lasă un comentariu