SEPTEMBRIE DE AUR…

Distribuie pe:

Septembrie de aur, de limpede azur.

Septembrie, prevestitor de toamnă lungă, cu soare blând, luându-și adio de la vara ce-ntârzie să plece, că este încă în putere, prin temperaturile ridicate, aidoma lunii lui cuptor.

Septembrie - când ochii noștri caută cu înfrigurare pe cerul albastru pasărea de aramă și de vânt, care a luat culoarea frunzelor pădurii odată cu schimbarea la față, în acest anotimp moale și melancolic, leneș ca trupul alb de fecioară, întins pe nisipul mării, tresărind la țipătul pescărușului din înaltul cerului.

Septembrie - când natura se schimbă la față, primind culoare bronzului arămiu ce și-l doresc femeile o vară întreagă, suportând cu stoicism arșița razelor soarelui.

Septembrie, ca o scoică de argint înaltă cât zarea, în care se aude cristalin vuietul mării.

Septembrie, ca o eșarfă violetă dansând peste albastrul tot mai închis al cerului, al noianului de ape, al codrilor de aramă în care răsună boncănitul cerbilor chemând ciutele la sărbătoarea nupțială a împerecherii.

Septembrie, în care, la o anumită oră și dată, ziua este egală cu noaptea - având loc echinocțiul, începutul toamnei astrale.

Septembrie, ce anunță o toamnă lungă, prielnică culesului roadelor câmpurilor, livezilor și al strugurilor cu boabe în care s-au adunat razele strălucitoare ale soarelui, dând mustul dulce ca nectarul florilor și, mai apoi, vinul dătător de viață lungă, dacă e băut cu măsură.

IOAN HUSAR

Lasă un comentariu