ȘASE AVIOANE F-18 CANADIENE AU ATERIZAT ÎN ROMÂNIA PENTRU POLIȚIE AERIANĂ LA MAREA NEAGRĂ

Distribuie pe:

Un detașament canadian, alcătuit din 140 de militari și șase avioane CF-188 (varianta canadiană a avionului militar american F-18 Hornet) au ajuns la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, de unde vor realiza misiuni de poliție aeriană la Marea Neagră, în următoarele trei luni, informează Forțele Aeriene Române. Peste câteva zile, sute de mii de soldați ruși și bieloruși sunt așteptați să participe la manevre militare la granița NATO.

Canadienii i-au înlocuit pe militarii britanici care, în ultimele patru luni, au executat misiuni de poliție aeriană la Marea Neagră împreună cu piloții români.

“Ceremonia de certificare NATO a celui de-al cincilea detașament al Forțelor Aeriene Regale Canadiene, sosit în România în vederea executării serviciului de Poliție Aeriană Întărită, a avut loc la 8 septembrie, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. Detașamentul canadian, format din aproximativ 140 de militari (piloți și personal tehnic) și șase aeronave CF-188 Hornet, va executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO în următoarele trei luni, alături de militarii aparținând Forțelor Aeriene Române și aeronavele F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR”, se arată într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a Forțelor Aeriene Române.

Aceasta este cea de-a cincea misiune la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Canadiene, după cele executate în 2017, 2018, 2019 și 2020.

CE ÎNSEAMNĂ “POLIȚIE AERIANĂ ÎNTĂRITĂ” ȘI DE CE ARE NEVOIE ROMÂNIA DE SPRIJINUL NATO LA MAREA NEAGRĂ

Misiunile de “poliție aeriană întărită” au fost instituite de NATO începând cu 2014, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia. Aceste misiuni sunt executate în zona Mării Baltice (“Zona de Implementare Nord”) și cea a Mării Negre (“Zona de Implementare Sud”).

“În Sud, capacitățile de poliție aeriană ale României și Bulgariei sunt temporar întărite cu detașamente care aparțin diverselor forțe aeriene aliate. Deși aceste două națiuni sunt întrutotul capabile să desfășoare de unele singure misiuni de poliție aeriană, avioanele și piloții din cadrul detașamentelor suplimentare pot fi și ei mobilizați rapid în misiuni de interceptare aeriană”.

Avioanele NATO au interceptat în mai multe rânduri avioane militare ale Rusiei deasupra Mării Negre. Ultimul astfel de incident s-a petrecut în luna august, când avioane Typhoon ale Forțelor aeriene britanice au interceptat un bombardier rusesc care se îndrepta spre spațiul aerian românesc.

Sosirea detașamentului forțelor aeriene canadiene la Mihail Kogălniceanu are loc în contextul în care între 10-16 septembrie, peste 200.000 de militari ruși și bieloruși vor participa, sub comanda Rusiei, la exercițiul militar Zapad (Vest) 2021. Unii analiști militari sunt de părere că exercițiul va cuprinde și manevre militare ale forțelor navale ruse în Marea Neagră, în vreme ce NATO a solicitat “transparență” din partea Rusiei cu prilejul Zapad-2021.

SINGURA MONEDĂ DIN EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST CARE A SCĂZUT FAȚĂ DE EURO ESTE LEUL

Pe fondul tensiunilor politice interne, leul și-a accelerat tendința de depreciere în ultima săptămână și s-a decuplat de la evoluțiile regionale. Moneda românească este singura din Europa Centrală și de Est care a scăzut față de euro de la începutul acestui an.

Slăbiciunea leului este adâncită de criza politică ce ar putea culmina cu destrămarea alianței de guvernare, după ce miniștrii USR-Plus au demisionat din Cabinetul Cîțu.

“Guvernul premierului Cîțu este aproape de colaps. Acest lucru a cântărit atât asupra monedei, cât și a obligațiunilor suverane”, arăta o notă a Erste Research, citată de Profit.ro. Euro a crescut cu circa un sfert de punct procentual față de leu în ultima săptămână, în timp ce a fost stabil față de zlotul polonez și coroana cehească și a scăzut față de forintul maghiar cu 0,4%. Forintul este pe o tendință clară de apreciere, după ce banca centrală a majorat dobânda-cheie, și a intrat într-un ciclu de întărire a politicii monetare. Așteptările analiștilor sunt că și banca centrală a Poloniei urmează să majoreze dobânda-cheie, deși guvernatorul Adam Glapinski a declarat recent că nu este cazul.

Se depășește pragul de 5 lei pentru un euro și creșterea continuă va fi greu de oprit

Leul românesc a mers cel mai rău din ECE în acest an - euro a crescut față de moneda românească cu aproape 2%, în timp ce a scăzut față de zlot cu 1%, cu mai bine de 3% față de coroană și cu peste 4% față de forint. Instabilitatea politică a depreciat și mai mult leul în raport cu moneda europeană, lucru greu de ținut în frâu în ciuda intervențiilor Băncii Naționale a României, potrivit unei analize realizate de XTB România.

Situația din piața valutară reflectă o preocuparea indusă de ambianța politică actuală.

Instabilitatea guvernamentală ar putea pune presiune sporită pe valoarea leului și, în condițiile actuale, ar putea ajuta la devansarea momentului de atingere sau chiar depășire a pragului de 5 lei pentru un Euro. Înregistrăm, probabil, o prezență hotărâtă a băncii centrale pentru a “netezi” anumite influențe pe curs, însă tendința descendentă nu este simplu de oprit. 

Datele recente dinspre economie par să arate un risc mai ridicat de depășire a estimării de deficit în raport cu PIB, privind spre performanța relativ mai slabă față de așteptări în industrie și construcții. Dacă vom vedea criza politică adâncindu-se, estimarea noastră de curs ar putea fi revizuită, niveluri în regiunea 5 - 5.05 devenind posibile chiar în sau înainte de luna octombrie.”, consideră Claudiu Cazacu, consultant în cadrul casei de brokeraj XTB Romania. (spotmedia.ro)

Lasă un comentariu