* “Patria mea... Acolo unde cugetul e neînfricat și omul ține capul sus; acolo unde cunoașterea e liberă; acolo unde lumea n-a fost împărțită de înguste ziduri domestice, acolo unde cuvintele țâșnesc din adâncurile adevărului; acolo unde efortul neobosit își întinde brațele către desăvârșire; acolo unde șuvoiul limpede al rațiunii nu s-a pierdut în mohorâtul deșert al obișnuinței moarte; acolo unde cugetul e călăuzit de tine spre o gândire și o acțiune din ce în ce mai largi. În acel paradis al libertății, îngăduie, părinte, să se trezească patria mea”.
Rabindranath Tagore (1861-1941), poet, prozator, dramaturg indian de limbă bengală și engleză.
***
* “Pentru mine, credința în Dumnezeu începe cu înțelegerea că o inteligență supremă a adus Universul la existență și l-a creat pe om. Nu este greu pentru mine să am această credință, pentru că este de netăgădutit că acolo unde este un plan, acolo este o inteligență; un Univers ordonat, în derulare, dă mărturie despre declarația cea mai impunătoare care a fost rostită vreodată: «La început a fost Dumnezeu...»“ (Cicago Daily News, 12 aprilie 1936)
Arthur Holly Compton (1892-1962), Laureat al Premiului Nobel (1927) pentru descoperirea efectului Compton, studiul razelor X. A demonstrat o teorie despre intensitatea reflecției razelor X din cristale, ca mijloc de studiere a aranjamentul electronilor și atomilor, și în 1918 a început studiul împrăștierii razelor X.
***
* În apropiere de vestitele băi de la Piștian, din Cehoslovacia (fost teritoriu ocupat de unguri abuziv), se văd și azi ruinele unui castel. Înainte cu trei sute de ani, a locuit în acest castel contesa Elisabeta Bathori, o femeie vestită prin frumusețe. Atât castelul, cât și ea au rămas în istorie printr-un lucru fioros. Când vârsta contesei a înaintat, acest lucru s-a simțit și pe fața ei. Unele babe și vrăjitoare au sfătuit-o să se spele mereu cu sânge de fecioară curată și astfel ea și corpul ei își vor păstra tinerețea și frumusețea. Așa se explică cum au dispărut peste trei sute de fete tinere fecioare, jertfite printr-o minte îngustă și ascultare de glasul diavolului prin vocea babelor și vrăjitoarelor. Crimele s-au descoperit de autoritățile vremii și contesa a sfârșit în închisoare. Aici, în temniță un preot creștin i-a trimis o vestită poezie care îi spune contesei că dacă ar fi cunoscut Sângele Mielului Hristos n-ar fi devenit ucigașă. Ar fi folosit Sângele Lui și ar fi căpătat “tinerețe” și “viață veșnică” (Gânduri de frumusețe albă).
Antonie Plămădeală (1926-2005), fost mitropolit al Ardealului, membru de onoare al Academiei Române.
***
P.S. Psalmul 43, vers: 25-28: “Deșteaptă-Te, pentru ce dormi, Doamne? Scoală-Te și nu ne lăsa până la sfârșit. Pentru ce întorci fața Ta? Uiți de sărăcia noastră și de necazul nostru? Că s-a plecat în țărână sufletul nostru, lipitu-s-a de pământ pântecele nostru. Scoală-Te, Doamne, ajută-ne nouă și ne izbăvește pe noi, pentru numele Tău”.
PĂRINTELE ILIE