PEDEPSE MAI MARI PENTRU ULTRAJ ASUPRA PERSONALULUI SILVIC

Distribuie pe:

Plenul Senatului a adoptat, luni, cu 120 de voturi “pentru”, un proiect de lege potrivit căruia ultrajul comis asupra personalului silvic, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru această infracțiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea conținutului constitutiv al infracțiunii de ultraj, prevăzută de Codul penal.

“Faptele prevăzute în alin. (1)- (3), comise asupra unui polițist sau jandarm, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, precum și asupra personalului silvic învestit cu exercițiul autorității publice, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate”, se arată în proiectul de lege.

Conform expunerii de motive, inițiatorul consideră că înăsprirea regimului sancționator pentru ultrajul săvârșit împotriva personalului silvic va conduce, pe termen scurt, la descurajarea actelor de agresiune la adresa autorității statului, permițând personalului de specialitate silvică să-și îndeplinească atribuțiile într-un cadru mai sigur, iar pe termen lung va contribui la scăderea infracționalității în general.

“Această propunere legislativă este motivată în primul rând de intensificarea fără precedent a cazurilor de agresiune fizică / psihică îndreptate împotriva personalului silvic care își face doar datoria, prin îndeplinirea în mod corespunzător a atribuțiilor de serviciu, pentru apărarea integrității fondului forestier național”, se mai arată în expunerea de motive.

Inițiatorul acestui proiect este senatorul UDMR Tanczos Barna, ministrul Mediului.

“Este un proiect de act normativ extrem de important, este o inițiativă care vine din partea Federației Silva în urma repetatelor atacuri la adresa personalului silvic din structurile de stat sau private. Din păcate, în foarte multe județe, activitatea pădurarilor și a celor care ocrotesc pădurea este îngreunată, este aproape imposibilă în anumite situații, datorită acestor atacuri la persoană și nu vorbim de defăimare, nu vorbim de atacuri în presă, ci atacuri la integritatea lor fizică. Viața lor câteodată este pusă în pericol și cred că este nevoie de o acțiune fermă din partea Parlamentului prin care aceste infracțiuni la adresa personalului silvic vor fi trecute în aceeași categorie de infracțiuni ca și cum atacul s-ar produce la adresa polițiștilor, jandarmilor sau celor care se ocupă de paza și integritatea cetățenilor. Este un prim pas pentru a opri acest fenomen”, a spus Tanczos Barna, în plenul Senatului.

Senatul este prima cameră sesizată în cazul acestui proiect, el urmează să fie dezbătut și supus votului și în Camera Deputaților. (AGERPRES)

Lasă un comentariu