PRIVIREA ROBOȚILOR UMANOIZI NE AFECTEAZĂ CREIERUL

Distribuie pe:

Cercetătorii italieni de la Institutul de Tehnologie din Genova, citați de descopera.ro, susțin că privirea unui robot umanoid poate fi o experiență neliniștitoare pentru mulți oameni și poate afecta creierul și activitatea lui.

“Contactul vizual cu un robot umanoid este mai mult decât un sentiment. Acesta ne poate păcăli să credem că interacționăm cu el și ne încetinește capacitatea de a lua decizii, iar privirea unui robot chiar ne poate afecta creierul și activitatea lui.

Privirea reprezintă un semnal social extrem de important, pe care îl folosim zilnic atunci când interacționăm cu alți oameni. Întrebarea este dacă privirea robotului va stârni mecanisme similare în creierul uman.

Pentru studiul nostru, am recrutat 40 de voluntari care au participat la un joc video, în care fiecare jucător trebuia să decidă dacă permitea unei mașini să conducă direct către o altă mașină sau să se abată pentru a evita o coliziune.

De cealaltă parte a mesei de joc se afla celebrul iCub, un robot umanoid construit chiar la Institutul Italian de Tehnologie, cu fonduri de la Comisia Europeană.

Între runde, jucătorii trebuiau să privească înspre robot, care uneori se uita la ei, în timp ce în alte dăți privea în altă parte. În fiecare scenariu, am colectat date legate de comportamentul și activitatea neuronală a participanților, cu ajutorul electroencefa-

logramei (EEG), care detectează activitatea electrică din creier.

Rezultatele noastre arată că, de fapt, creierul uman procesează privirea robotului ca un semnal social și că acest semnal are un impact asupra modului în care luăm decizii, asupra strategiilor pe care le implementăm în joc și asupra răspunsurilor noastre.

Privirea reciprocă a robotului umanoid a afectat deciziile pe care voluntarii le-au luat în joc, aceștia fiind mai întârziați.

Descoperirile noastre au implicații asupra locului și modului în care vor fi utilizați în viitor roboții umanoizi. Odată ce am înțeles când roboții umanoizi au inițieri sociale, putem decide în ce context sunt de dorit și benefici pentru oameni și în ce context nu ar trebui să fie”, atrag atenția oamenii de știință italieni. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu