DUPĂ UN AN DE ȘCOALĂ, MAI MULT ONLINE, CÎMPEANU A DESCOPERIT CĂ ÎN MULTE ZONE NICI NU E SEMNAL LA INTERNET. ELEVILOR LI S-AU LUAT ORICUM ÎNAPOI TABLETELE

Distribuie pe:

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că, mergând prin țară, a găsit multe zone în care nu a avut semnal nici la internet, nici la telefon și nu crede că elevii care au urmat acolo școala online au avut alte condiții.

De asemenea, el a precizat că, în unele locuri, elevilor le-au fost luate tabletele în vacanță, afirmând că directorii care au făcut acest lucru au dat dovadă de “un exces de zel de neînțeles”.

Sorin Cîmpeanu a declarat, luni, la o dezbatere organizată de Asociația Salvați Copiii, că predarea online este posibilă cu îndeplinirea a cinci condiții.

“Prima condiție, conectivitate generalizată. Avem o conectivitate ceva mai bună decât aveam în urmă cu un an, la deschiderea sezonului, dar avem zone neacoperite. Mergând prin țară, am întâlnit multe zone în care nu am avut semnal, nici internet, nici telefon.

Îmi este greu să presupun că elevii care ar fi trebuit să urmeze școala online și care credem noi că au urmat școala online au avut dispozitive mai performante decât am avut eu și au avut semnal, în condițiile în care eu nu am avut”, a explicat ministrul Educației.

Echipamentele

El a menționat că a doua condiție este disponibilitatea echipamentelor.

“Trecând peste rezervele pe care le am cu privire la gradul de adecvare a tabletelor, mai ales pentru învățământul liceal, stăm mult mai bine din perspectiva disponibilității echipamentelor pentru elevi, dar nu suficient de bine pentru a avea o predare online generalizată. Am achiziționat foarte multe echipamente electronice, au ajuns la elevi. Au fost și situații neașteptate în care elevilor li s-au luat tabletele înapoi pe parcursul vacanței de vară.

Am intervenit cât de prompt am putut, cu precizări care să evite acest exces de zel din partea unor directori pe care nu îi apreciez ca fiind profesioniști, dacă au făcut acest lucru. Cu excepția situației în care e vorba de elevi din clase terminale, care finalizează un ciclu de învățământ, dar să iei tabletele elevilor de clasa a II-a, a III-a, a V-a, a VI-a, a VII-a, e un exces de zel de neînțeles”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

El a afirmat că alte două condiții sunt existența unui conținut digital și formarea de profesori pentru predarea online.

Evaluarea nu s-a făcut bine

Sorin Cîmpeanu a precizat că al cincilea element este faptul că evaluarea în sistem online nu a fost făcută în nicio manieră relevantă.

“Al cincilea element - actul didactic se finalizează printr-o evaluare, evaluare în sistem online nu s-a făcut niciunde într-o manieră relevantă. Creăm imagini false asupra stadiului în care se află elevii, creăm imagini false asupra stadiului în care se află școala românească, atâta vreme cât nu avem platforme dedicate și securizate pentru evaluarea online. Nu cred că sunt mulți acei colegi profesori care pot garanta că, în spatele ecranului, cel care răspunde în procesul de evaluare este cel care trebuie să răspundă, nici în învățământul preuniversitar, nici în învățământul universitar”, a mai declarat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a menționat că din acest motive dorește evitarea la maximum a predării online în viitorul an școlar. (spotmedia.ro)

IOANA MIHĂILĂ: DRAMATICĂ ESTE SITUAȚIA FONDURILOR PENTRU PROGRAMELE NAȚIONALE DE SĂNĂTATE

Ministrul demisionar al Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că este “dramatică” situația fondurilor pentru programele naționale de sănătate, precum cel de vaccinare și pentru bolnavii de HIV/SIDA și tuberculoză, iar dacă la rectificare nu se vor aloca fonduri, s-ar putea ca accesul la medicamente al acestor bolnavi “să fie restricționat”.

“Situația fondurilor pentru acțiuni prioritare, încă nu este dramatică, dramatică este situația fondurilor pentru programele naționale de sănătate. Aici discutăm de programul de vaccinare și de programul de tratament pentru bolnavii HIV/SIDA și TB. Asta înseamnă că dacă rectificarea nu se întâmplă foarte repede, s-ar putea ca accesul la medicamente al acestor bolnavi să fie restricționat. Singura unitate sanitară cu care am discutat ieri a fost Spitalul «Matei Balș», care a spus că va începe să aloce medicamente pe perioade de o săptămână. (...) Dacă va trece rectificarea bugetară și dacă Ministerul de Finanțe se mișcă rapid cu alocarea bugetară necesară Ministerului Sănătății, aici nu vor exista discontinuități (n.r. - pentru acțiuni prioritare)”, a spus Ioana Mihăilă într-o conferință de presă.

Mihăilă a amintit că există “probleme” și în ceea ce privește aprovizionarea cu medicamente.

“Începem achiziția de imunoglobulină prin eliberarea de autorizații de nevoi speciale sau prin regimul obișnuit. Vom vedea care va fi calea cea mai rapidă și mai eficientă de a obține stocuri de imunoglobulină pentru perioada următoare. Am avut discuții cu reprezentanții producătorilor de imunoglobulină pentru a diversifica oferta și a nu mai depinde de un singur producător și avem promisiuni ferme că, începând cu luna ianuarie 2022, unul sau doi producători vor veni pe piața din România. Aceasta este o problemă care necesită și investiții în sistemul de donare de sânge și donare de plasmă și am alocat în Programul Operațional Sănătate, investiții de aproximativ 70 milioane de euro pentru reorganizarea sistemului de transfuzii”, a explicat ministrul demisionar al Sănătății.

“Mai există încă probleme cu aprovizionarea cu medicamente. Aceste probleme nu sunt la nivel național unele dintre ele, ci există stocuri deficitare din anumite medicamente la nivel global. Împreună cu Direcția Politica Medicamentului, cu Asistența Medicală și cu UNIFARM am identificat posibile soluții și în următoarele săptămâni ele vor fi implementate”, a susținut ea.

Ioana Mihăilă a adăugat că va începe achiziția de imunoglobulină.

Ea a asigurat că oricine va prelua interimatul la Sănătate va beneficia de întreaga sa colaborare, precum și a specialiștilor de la minister, dacă vor dori să rămână. AGERPRES

AURESCU: “NICIO ACȚIUNE DE POLITICĂ EXTERNĂ A ROMÂNIEI NU ESTE AFECTATĂ DE CEEA CE SE ÎNTÂMPLĂ PE SCENA POLITICĂ INTERNĂ”

El a susținut o conferință de presă alături de omologul său din Republica Moldova, Nicolae Popescu.

“Cred că faptul că instituțiile statului, diplomația, ambasadele noastre, Ministerul Afacerilor Externe, în general, reușește să își îndeplinească atribuțiile într-un mod foarte eficient, chiar și în situații de criză politică internă arată că suntem pe calea cea bună atunci când vorbim despre consolidarea rezilienței, adică exact tema pe care o reprezintă astăzi Reuniunea Diplomației Române”, a completat Aurescu.

El a prezentat, în acest context, exemplul acțiunii de evacuare a peste 150 de cetățeni afgani.

“Faptul că zilele trecute am reușit o operațiune extrem de complicată, și anume aceea de a finaliza evacuarea din Afganistan a 156 de cetățeni afgani care sunt de interes pentru România, sub protecția României, cetățeni afgani ai noștri, adică foști colaboratori ai trupeor române care au participat la teatrul de operațiuni din Afganistan, studenți, magistrați, profesori, activiști în domeniul drepturilor omului, polițiști, dintre care 53 de copii și adolescenți, este o dovadă a faptului că diplomația română funcționează, împreună cu alte instituții ale statului român participante la celula de criză”, a subliniat Aurescu.

Mai mult, a adăugat că printre cetățenii români evacuați existau și persoane cu cetățenie dublă, româno-moldoveană.

“Este iarăși un exemplu de reziliență a diplomației”, a arătat el.

Potrivit lui Aurescu, celula de criză interinstituțională nu mai planifică acțiuni de anvergură, dar continuă o perioadă pentru eventualitatea unor solicitări punctuale de evacuare a unor cetățeni afgani, după ce aceștia vor fi primit validările de securitate necesare. (AGERPRES)

AMBASADA MARII BRITANII: ACTORUL ION CARAMITRU - SUSȚINĂTOR AL OPEREI LUI SHAKESPEARE, TIMP DE O VIAȚĂ

Ambasada Marii Britanii la București deplânge moartea lui Ion Caramitru, despre care afirmă că a fost unul dintre cei mai mari actori români, vestitor al libertății pentru întreaga țară și susținător al operei lui Shakespeare, timp de o viață.

“Cu un discurs scenic ce lăsa întreaga sală fascinată și înmărmurită, Ion Caramitru interpreta opera lui Shakespeare cu o pasiune efervescentă, ca o furtună ce se dezlănțuia în mijlocul unei scene de teatru. Suntem onorați că am avut ocazia să lucrăm strâns alături de dânsul și să îl cunoaștem pe Ion Caramitru actorul, regizorul, liderul, cel care a fost modelul și mentorul a zeci de generații de tineri actori și regizori, dar și omul din spatele cortinei”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a ambasadei.

În lunga sa carieră de peste 50 de ani, s-a bucurat de aprecieri din partea publicului, a iubitorilor de cultură și artă, din partea breslei sale, din partea forurilor culturale, atât din România, cât și din străinătate, amintește sursa citată.

“Un povestitor în adevăratul sens al cuvântului, Ion Caramitru a fost, printre multe altele, și o puternică verigă a legăturii culturale dintre România și Marea Britanie, motiv pentru care, în 1995, a fost decorat cu titlul de Ofițer de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic (OBE), de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a. Iar în 2016 a fost numit Ambasador Shakespeare în România, în cadrul programului aniversar «Shakespeare Lives», la împlinirea a 400 de ani de la moartea sa, derulat de British Council și GREAT Britain în întreaga lume”, se precizează în comunicatul Ambasadei Marii Britanii la București.

Ambasadorul Andrew Noble transmite condoleanțe din partea Guvernului britanic și își amintește cu drag de marele actor.

“Am avut privilegiul să-l cunosc pe Ion Caramitru, de aproape 40 de ani, timp în care am fost martorul unui strălucit actor, regizor și lider al lumii teatrului românesc. Dar el a fost, de asemenea, un luptător neobosit pentru democrație, așa cum a arătat în 1989 și așa cum am aflat din amintirile pe care le-a împărtășit cu patos în cadrul conferinței organizate de Ambasada britanică, cu ocazia celebrării a 30 de Ani de Libertate. Interpretarea sa a monologului lui Hamlet a arătat cum libertatea politică a reprezentat tot timpul o prioritate în parcursul său de pe scena teatrului românesc și va rămâne în amintirea noastră drept un moment cu adevărat special”, afirmă diplomatul britanic. (AGERPRES)

PSD: PREȘEDINTELE IOHANNIS POATE PUNE CAPĂT CRIZEI POLITICE

Partidul Social Democrat consideră că soluția cea mai rapidă de încetare a crizei politice și guvernamentale este ca președintele Klaus Iohannis să își exercite rolul constituțional de mediator și să solicite demisia urgentă a prim-ministrului Florin Cîțu.

“O astfel de intervenție din partea președintelui ar pune capăt imediat conflictului politic care afectează grav România”, se precizează într-un comunicat al PSD, transmis marți AGERPRES.

Social-democrații susțin că “este inacceptabil ca economia României să fie paralizată, iar cetățenii să se afunde în sărăcie din cauza unei singure persoane, care se încăpățânează să se agațe de funcția de șef al Guvernului”.

“Președintele Klaus Iohannis este direct răspunzător de eșecul «Guvernului Său», întrucât a girat personal numirea lui Cîțu în funcția de premier și a agreat participarea USR PLUS la guvernare, alături de PNL și UDMR, într-o Coaliție a Pierzătorilor în alegeri. Toate aceste partide sunt vinovate în egală măsură de catastrofa economică și socială pe care o vedem în prezent în România. Prin urmare, președintele Iohannis are obligația să iasă din letargia care îl caracterizează pentru a cere demisia premierului Cîțu, iar apoi să convoace la consultări toate partidele parlamentare în vederea instalării unui guvern legitim, în cel mai scurt timp”, se mai arată în comunicatul PSD. (AGERPRES)

PREȘEDINTELE IOHANNIS A TRANSMIS UN MESAJ CU PRILEJUL SĂRBĂTORII ANULUI NOU EVREIESC

El felicită, cu acest prilej, conducerea și membrii Federației Comunităților Evreiești din România, și le transmite cele mai calde urări de sănătate, prosperitate și bucurie spirituală.

“Roș Hașana situează sub auspiciile binecuvântării divine acțiunile și proiectele comunităților evreiești, în spiritul solidarității, al carității, al grijii față de semeni, pentru slujirea și împlinirea binelui comun. Fiecare nou început ne oferă șansa de a ne redescoperi rădăcinile spirituale, de a cultiva cu ajutorul lor dialogul, cooperarea, încrederea și generozitatea, pentru a consolida punțile care ne leagă, în familie și în societate. Fie ca sărbătoarea Roș Hașana să vă dea încredere că vom depăși împreună dificultățile perioadei pe care o traversăm și să vă lumineze calea spre un viitor de pace și prosperitate. «Shana Tova»!”, spune șeful statului în mesaj, potrivit Administrației Prezidențiale.        

ZIUA MONDIALĂ A CONȘTIENTIZĂRII BOLII DUCHENNE/ PALATUL COTROCENI – ILUMINAT ÎN ROȘU DE LA ORA 20,00

Administrația Prezidențială a marcat în acest an Ziua Mondială a Conștientizării Bolii Duchenne.

Astfel, în semn de solidaritate cu pacienții diagnosticați cu această afecțiune, Palatul Cotroceni a fost iluminat în roșu ieri, începând cu ora 20,00.

“Prin acest demers, Administrația Prezidențială atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă zi de zi persoanele diagnosticate cu această boală”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, boala Duchenne este o afecțiune genetică rară, care implică deteriorarea progresivă a musculaturii scheletice. La nivel mondial, unul din 3.500 de nou-născuți este afectat de această boală extrem de severă, iar în România peste 600 de familii se luptă pentru ameliorarea calității vieții celor dragi. (AGERPRES)

MINIȘTRII USR PLUS: “AM FĂCUT CEEA CE AM ANUNȚAT”

Vicepremierul Dan Barna și miniștrii USR PLUS și-au depus demisiile, marți dimineața, la Guvern.

“În această dimineață am făcut ceea ce am anunțat. Am înregistrat și depus demisiile, împreună cu miniștrii USR PLUS, la Cabinetul premierului. Mergem mai departe”, a scris Dan Barna, pe pagina sa de Facebook.

Copreședintele USR PLUS Dan Barna a anunțat, încă de luni seara, că miniștrii USR PLUS se retrag din Cabinetul Florin Cîțu.

“Florin Cîțu a dinamitat conștient și perfect responsabil această coaliție”, a susținut Barna.

Marți după-amiaza, reprezentanții USR PLUS sunt așteptați la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis invitându-i să discute în contextul crizei guvernamentale.

NHS “VA PRIMI ÎNCĂ 5,4 MILIARDE DE LIRE STERLINE

Sistemul de sănătate din Marea Britanie, NHS, “va primi încă 5,4 miliarde de lire sterline pentru a sprijini răspunsul la COVID-19 în următoarele șase luni și pentru a lupta împotriva listelor de așteptare” la spital.

“Vom continua să ne asigurăm că NHS are tot ce este necesar pentru a pune capăt întârzierilor legate de COVID-19 în acordarea de îngrijiri și pentru a ajuta serviciile de sănătate să se refacă după cea mai gravă pandemie din ultimul secol”, a subliniat prim-ministrul, citat în comunicatul de presă.

Anunțul intervine într-un moment în care premierul Boris Johnson și ministrul său de finanțe, Rishi Sunak, ar putea anunța în următoarele zile, potrivit presei britanice, un acord privind o finanțare de 10 miliarde de lire sterline dedicată protecției sociale în țară prin creșterea contribuțiilor sociale pentru companii. (AGERPRES)

Lasă un comentariu