MENȚINEREA ȘCOLILOR DESCHISE CU PREZENȚĂ FIZICĂ DEPINDE DE RESPONSABILITATEA FIECĂRUIA; RESPECTAREA NORMELOR SANITARE ȘI VACCINAREA-ESENȚIALE

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că menținerea școlilor deschise cu prezență fizică, în contextul pandemiei de COVID-19, depinde de responsabilitatea fiecăruia, subliniind că “respectarea normelor sanitare și vaccinarea sunt esențiale”.

Președintele Iohannis a precizat că a ales să participe la deschiderea noului an școlar la Liceul Tehnologic “Carol I”, pentru că apreciază eforturile acestei unități de învățământ de a crește calitatea și relevanța procesului educațional.

El a subliniat importanța proiectului “România Educată”, arătând că investiția în cariera didactică este un pilon important al acestuia.

Șeful statului a indicat și că odată cu finalizarea Raportului “România Educată” și-a asumat dezideratul de a susține un management educațional profesionist, bazat pe responsabilitate, capabil să dezvolte și să inoveze.

“În acest an școlar, în care se organizează concursurile pentru ocuparea funcției de director în unitățile de învățământ, îmi doresc să identificăm acele insule de excelență, precum este liceul dumneavoastră. Ele sunt dovada clară că «omul sfințește locul» și că un management bun poate transforma o comunitate școlară. De aceea, cred că avem o singură șansă pentru ca toate școlile din România să se dezvolte - competiția pe bază de meritocrație, pe care doar un concurs pentru funcțiile de conducere organizat corect, transparent și profesionist o poate asigura”, a spus Iohannis.

El a mai afirmat că, prin implementarea Proiectului “România Educată” și cu sprijinul alocărilor record prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență, România are șansa unică de a transforma radical mediul școlar.

La eveniment a participat și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

(AGERPRES)

RUSIA INTENȚIONEAZĂ SĂ TRIMITĂ AJUTOARE UMANITARE ÎN AFGANISTAN

Rusia intenționează să trimită în viitorul apropiat alimente și medicamente în Afganistan drept ajutor umanitar, a anunțat luni Ministerul de Externe rus, citat de agenția de presă RIA, transmite Reuters.

Țările străine au primit cu prudență anunțul de săptămâna trecută privind formarea unui nou guvern la Kabul, sub conducerea talibanilor.

Din noul executiv afgan fac parte adepți ai liniei dure a mișcării islamiste, pe numele unora dintre ei chiar fiind puse recompense de către SUA.

Potrivit Națiunilor Unite, criza umanitară din Afganistan afectează 18 milioane de persoane, ceea ce înseamnă jumătate din populația țării. Planul de răspuns umanitar al ONU nu este finanțat decât în proporție de 38% și forul internațional încearcă să strângă urgent încă 800 de milioane de dolari.

Coagularea ajutorului umanitar pentru populația afgană face obiectul unei reuniuni sub egida ONU, organizate luni, la Geneva.

PRIMUL ZBOR COMERCIAL INTERNAȚIONAL DUPĂ PRELUAREA PUTERII DE CĂTRE TALIBANI LA KABUL

Un avion al companiei aeriene pakistaneze PIA a aterizat luni la aeroportul din Kabul, acesta fiind primul zbor comercial internațional în Afganistan după preluarea puterii de către talibani, la 15 august, informează AFP și Reuters.

Acesta este unul dintre primele semne de normalizare economică pentru Afganistan și principalul său aeroport internațional, asaltat la finalul lui august de mii de afgani care doreau să părăsească țara după revenirea la putere a mișcării islamiste.

Avionul companiei PIA, care a aterizat în jurul orei locale 10.30 (06.00 GMT), nu a transportat decât câteva persoane. “Nu este aproape nimeni la bordul avionului, în jur de 10 persoane (...), poate mai mulți membri ai echipajului decât pasageri”, a spus un jurnalist AFP aflat în acest zbor cu plecare de la Islamabad.

Duminică, un purtător de cuvânt al PIE confirmase acest prim zbor către Kabul, precizând totuși că încă se lucrează pentru reluarea zborurilor periodice.

După ascensiunea rapidă la putere a talibanilor, podul aerian creat la aeroportul din Kabul a dus la evacuarea a peste 123.000 de persoane, în principal afgani.

Așteptarea haotică și disperată a afganilor a cunoscut o turnură dramatică pe 26 august, atunci când aripa locală a organizației jihadiste Stat Islamic (SI-K) a comis un atac în apropierea aeroportului din Kabul, ucigând cel puțin 100 de oameni.

Ulterior, talibanii au preluat controlul total asupra aeroportului, ajutați de aliați de-ai lor, precum Qatar.

Două avioane ale companiei Qatar Airways au decolat de la Kabul, săptămâna trecută, având la bord cetățeni străini și afgani care nu au putut fi evacuați într-o primă etapă.

La 3 septembrie, compania națională afgană Ariana Airlines a anunțat reluarea zborurilor interne.

Lasă un comentariu