LA CARP TÂRGU-MUREȘ, SPRIJIN PENTRU PENSIONARI

Distribuie pe:

Interlocutor: ec. Ileana Morent - președintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Târgu-Mureș

- Doamnă Ileana Morent, sunteți de profesie economist și, după o activitate îndelungată, până să vă pensionați, timp de 18 ani, ați fost directoarea Casei de Pensii a județului Mureș. În iulie anul acesta ați fost aleasă președintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Târgu-Mureș. Nici nu se putea o alegere mai potrivită pentru această funcție, unde se impunea o persoană care să cunoască problemele pensionarilor și legislația și, mai ales, să prezinte o garanție morală în gestionarea ajutoarelor financiare acordate unei categorii sociale vulnerabile la crizele sociale provocate și întreținute de vremelnicii guvernanți, prea puțin interesați de soarta persoanelor în vârstă. Experiența dumneavoastră și probitatea profesională reprezintă o garanție că, la CARP Târgu-Mureș, nu se vor mai petrece excrocherii. Vă rog să prezentați obiectul de activitate de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Târgu-Mureș.

- Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Târgu-Mureș funcționează în baza unui statut elaborat în baza Legii nr. 540 din 2002. Casa cuprinde pensionari, dar și viitori pensionari, angajați cu contract de muncă pe o perioadă nedeterminată. Statul permite să fie înscriși și viitorii pensionari, fiindcă, de regulă, în fiecare familie există un pensionar.

- Ce vă propuneți în mandatul de președinte?

- În primul rând să atragem mai mulți membri, să recâștigăm încrederea pensionarilor, să venim, concret, în sprijinul lor, prin acordarea de ajutoare financiare și activități de socializare. Ne dorim să ștergem o lacrimă de pe obrazul pensionarului în nevoi. Să știți că sunt numeroși pensionari care au nevoie de ajutor.

- Din ce constau ajutoarele financiare și cum se acordă?

- Acordăm împrumuturi în lei, în valoare de opt ori a sumei cotizate. De exemplu, dacă un membru are un fond de 1.000 de lei, poate solicita un împrumut de 8.000 de lei. Rambursarea împrumutului se face într-un an, cu o dobândă de 10 la sută. Cei care solicită o sumă mai mare, pot accesa un împrumut cu rambursare până la doi ani, cu o dobândă de 9 la sută.

- Nu vi se pare că dobânda este puțin prea mare, în comparație cu cea de la băncile comerciale?

- Avantajele împrumutului de la CARP constau în faptul că nu avem costuri ascunse, iar dobânda este fixă. Împrumut se acordă chiar în ziua solicitării și nu solicităm garanții materiale, ci doar un girant pensionar sau salariat. Apoi, dacă din diferite motive nu se poate rambursa rata în cursul derulării contractului, nu se percep penalizări sau majorări. De exemplu, dacă într-o lună, beneficiarul nu a reușit să-și achite rata stabilită, dar în luna următoare plătește ambele rate, nu va achita nicio penalizare. În aceste cazuri intervine o înțelegere socială.

- Tineri, membri CARP, pot accesa împrumuturi?

- Da. Pot solicita împrumuturi în aceleași condiții ca pensionarii, dar în loc de cupon de pensii, trebuie să prezinte adeverință salarială. Vreau să vă spun că așteptăm tot mai mulți tineri pentru a le explica avantajele oferite de CARP. Informațiile necesare le pot obține direct de la sediul nostru de pe strada Bolyai nr. 36, din Târgu-Mureș.

- Cu ce alte activități veniți în sprijinul pensionarilor?

- Acordăm ajutoare materiale rambursabile și nerambursabile periodice pentru pensionarii cu venituri foarte mici. Organizăm excursii, întâlniri cu diferite personalități. Avem și un club de socializare, FEMINA, unde, periodic, ne întâlnim și așteptăm propuneri din partea membrilor pentru alte activități.

VASILE BOTA

1 comentariu

  1. Miclea Susana 14 septembrie, 2021 at 15:37 Răspunde

    SINT înscrisă la dv.am o suma de bani la dv. si nu obișnuiesc sa împrumut si daca persoana care decedează cit primește ? Pe lingă suma care o are.cu respect.

Lasă un comentariu