ZGOMOTUL, ÎNDEOSEBI DIN TRAFIC, CREȘTE RISCUL DE DEMENȚĂ...

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Școala de Sănătate Publică a Universității Michigan, citați de descopera.ro, susțin că zgomotul urban crește riscul apariției demenței la un moment dat în viață.

“Demența reprezintă declinul capacității mintale și este caracterizată de pierderea memoriei și a altor abilități de gândire, care pot afecta activitățile zilnice. Potrivit statisticilor, la fiecare 4 secunde este diagnosticat un caz nou de demență.

În studiul nostru, au fost incluși 5.227 de participanți care aveau vârsta de peste 65 de ani, dintre care 30% sufereau de insuficiență cognitivă ușoară, iar 11% aveau boala Alzheimer.

Am descoperit că persoanele care locuiau în zone în care zgomotul era mai mare cu 10 decibeli peste medie prezentau un risc cu 36% mai mare de a dezvolta insuficiență cognitivă ușoară. În plus, rezultatele au arătat că riscul de a face boala Alzheimer a fost cu 30% mai mare.

Însă, nivelurile ridicate de zgomot pot afecta creierul persoanelor de orice vârstă. Expunerea zilnică la un astfel de zgomot poate cauza probleme de auz. De exemplu, cel mai înalt nivel de zgomot înregistrat pe o platformă de metrou a fost de 106 decibeli, pe când limita maximă este de 87 decibeli”, afirmă oamenii de știință americani.

Un alt studiu, mult mai amplu, realizat de cercetătorii danezi, a implicat două milioane de adulți cu vârsta de peste 60 de ani. Cercetarea s-a desfășurat pe durata a mai bine

de un deceniu, în perioada 2004-2017, și a ajuns la concluzia că persoanele care locuiesc în zone în care zgomotul generat de mijloacele de transport este mai mare prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă de demență.

Potrivit cercetării, nu mai puțin de 1.216 cazuri de demență din 8.475 de adulți bolnavi de această afecțiune înregistrați în Danemarca în 2017 pot fi puse pe seama zgomotului cauzat de mijloacele de transport.

Expunerea la zgomotul de orice fel: discotecă, vecinătate, dar îndeosebi provocat de trafic, fie că este vorba despre autostrăzi, fie de căi ferate, mărește riscul de a dezvolta demență. Cine nu vrea să își asume riscul îmbolnăvirii ar trebui să locuiască la cel puțin 200 metri de străzi intens circulate. Orice distanță mai mică de atât favorizează apariția demenței.

O posibilă explicație este aceea că zgomotul poate influența eliberarea hormonilor de stres și poate cauza tulburări ale somnului, care la rândul lor pot duce la probleme cardiace, schimbări ale sistemului imunitar și inflamație, toate acestea facilitând și instalarea demenței. (L.P.)

Lasă un comentariu