AN NOU DE ȘCOALĂ, LA CHEȚANI: LA “MAGAZINUL LUI DUMNEZEU” NU SE VÂND FRUCTE, DOAR SEMINȚE!

Distribuie pe:

Luni, 13 septembrie, 2021. Frumoasă zi de toamnă timpurie! E ziua reîntoarcerii la școală și pentru cei 230 de elevi din Chețani. Dar, mai presus de toate, e ziua primă de școală pentru 17 boboci. Gesturilor firești ale mămicilor grijulii, cum ar fi îndreptarea unei șuvițe rebele sau netezirea unei cute imaginare, sau îndepărtarea unei scame li s-a adăugat și potrivirea măștii de protecție, suprem atribut al vremii în care trăim. Trebuie să-mi imaginez zâmbetele micuților, pe sub măști, dar știu că ele sunt acolo, prevestind “o destindere mare, ca după o moarte învinsă”, cum zice într-un vers un fiu al locului, poetul Aurel Pantea.

Un secol și jumătate de tradiție

Primele scoli confesionale, în satele comunei, au fost înființate de George Maior. “Câteva indicii din arhiva Mitropoliei Blajului dau numele următoarelor localități cu școli în epoca iosefină:... în districtul Beiului: ...Cheța, Grind...” Pentru Hădăreni nu există date. Probabil primele cursuri s-au ținut în Chețani, în tinda bisericii sau în casa parohială, până la construirea școlii din lemn, din 1872, la Hădăreni în 1866, la Grindeni nu se știe. În localul construit în 1866 (Hădăreni) și în 1872 (Chețani) s-au desfășurat cursurile, dar în anul 1898, comunitatea greco-catolică și ortodoxă din Chețani hotărăsc să construiască o școală comună. Avem și un document, din 30 ianuarie 1898, o corespondență dintre protopopul de Luduș, Nicolau Solomon, și episcopul Victor Mihály. Din păcate, schița și bugetul primei construcții nu s-au păstrat, dar știm că la ,,spesele de edificare au contribuit credincioșii celor două culte “în proporțiune” . Lucrurile se lămuresc abia în anul 1910, când începe construcția propriu-zisă, care se termină în toamna anului 1913.

Primul plan al școlii datează din anul 1924, desenat de învățătorul Iuliu Pop, la cererea Revizoratului școlar Turda. În acea vreme, școala “edificată în anul 1913” avea două săli “de propunere ... o cancelarie... un antreu... 6 latrine... cotețiu pentru porci, găinar și o fântână”. De asemenea, școala avea o grădină de 1.600 mp și o curte de “joc” de 1.583 mp. În anul 1925, se propune adăugarea la corpul școlii a locuinței pentru director, lucru care nu se va realiza. Până în anii “socialismului”, construcția rămâne la fel. După 1948, în două etape, școala se extinde, până la forma de azi. În 2008, s-a început construcția noii școli, aflată, încă, în realizare... și, cum cu tristețe, dar și cu revoltă, îmi spunea primarul Emil Florin Mocan, scoasă recent dintre proiectele finanțate de guvern, guvern al cărui mentor politic se fălește cu “România educată”. “Ce fel de țară educată e asta, dacă sunt scoase de la investiții proiecte aprobate și pentru care s-au cheltuit bani, bani ce lipsesc în alte părți” - întreabă primarul. Poate știu alții răspunsul...

Din grădina folclorului...

Printre copiii care se apucă din nou de școală se află și membrii formației de dans “Flori Mureșene” din Chețani, conduși de instructorii Petru Pop și Mariana Pop, care s-au întors recent de la Festivalul Internațional de Folclor pentru copii și tineret “Dobroge, Mândră Grădină” - ediția a XIV-a, unde au obținut: locul II - dans fete, locul II - dans băieți, locul III la secțiunea datini și obiceiuri. Copiii sunt printre cei mai buni, nu degeaba au luat locul doi, dintre 18 ansambluri de dansuri, care aveau mai mulți ani de experiență decât vârsta multor copii, din ansamblu Chețanilor. Ca de obicei, primarul, care e un fel de suflet, dar și trezorier al grupului, s-a dat peste cap și a făcut rost de banii necesari transportului tinerilor artiști.

Pachete surpriză de la primar

“Luni, 13 septembrie 2021, sub semnul unui nou început, cu bucurie și speranța unui an mai bun, Școala Gimnazială Chețani, împreună cu structurile aferente: Școala Gimnazială Hădăreni, Grădinița cu Program Normal (GPN) Hădăreni, Școala Primară Grindeni, GPN Grindeni și GPN Chețani, sunt pregătite pentru a-și primi elevii și preșcolarii. Alături de noi, pentru a ne desfășura activitatea în condiții de siguranță și pentru a asigura toate măsurile impuse, igienic-sanitare, au fost reprezentanții comunității locale, Primăria și Consiliul local, cărora le mulțumim foarte mult! Pe lângă toate cele necesare, surpriza cea mai mare a venit din partea dlui primar Emil Florin Mocan, care a pregătit pachete personalizate cu rechizite și auxiliare pentru fiecare copil din cele trei grădinițe și pentru fiecare elev din cele trei școli, începând de la clasa pregătitoare până la clasa a IV-a” - îmi spune, dintr-o suflare, directoarea școlii, profesor Camelia Puiac.

Magazinul lui Dumnezeu

“Chiar suntem pregătiți - adaugă primarul - am zugrăvit toate sălile de clasă, la Hădăreni și două clase din Grindeni, unde am și schimbat parchetul, la o clasă”. Aflu că edilul a pregătit tot ceea ce înseamnă parte materială pentru orice “scenariu”, indiferent de culoarea ce o va purta. Pentru primar, școala este parte organică a dezvoltării armonioase a colectivității, drept pentru care s-a îngrijit, dintotdeauna, să asigure și stimulente materiale pentru cei mai merituoși dintre elevi. “Să trec doar de proiectul extinderii canalizării de la Hădăreni și Grindeni (17.000.000 lei), de infrastructura rutieră Hădăreni (8.000.000 lei) și de modernizarea iluminatul public (500.000 lei) și va fi mai bine tuturora”. Îl cunosc prea bine pe Emil Florin Mocan! Știu că nu se va “potoli”, nici dacă trece cu bine de hopul noilor proiecte. “În mod normal, sunt proiecte lansate, aprobate, dar mai știu și eu ce să cred, după ce mi-a fost tăiată finanțarea, la școală? Acolo am «aruncat» peste 70.000 de lei pe apa sâmbetei, care eu credeam că este planificarea și proiectul de execuție. Banii ăștia puteau merge altundeva și credeți-mă, aveau unde...”

În timp ce vorbim, cei mici își văd de ale lor, râd, se bucură de vremea bună și de revedere, după vacanță. Ei sunt semințe așezate în brazda viitorului, căci la “Magazinul lui Dumnezeu” nu se vând fructe, doar semințe! Nu-i așa?

CORNEL GROZA

Lasă un comentariu