DIN CICLUL “BĂTRÂNEȚE, HAINE GRELE”, DAR… SUPORTABILE

Distribuie pe:

Structura populației, la nivel mondial, s-a schimbat semnificativ în ultimele decenii, potrivit statisticilor ONU * Între anii 1950 și 2010, speranța de viață a crescut de la 46 la 68 de ani și se preconizează că va crește la 81 de ani până la sfârșitul secolului * În prezent, în lume, aproape 700 de milioane de persoane au peste 60 de ani * Până în 2050, numărul acestora va atinge 2 miliarde, față de 900 de milioane, în 2015, astfel că aproape un sfert din populația lumii va avea vârsta de 60 de ani sau mai mult * La ora actuală, numărul femeilor în vârstă de peste 60 de ani este cu aproximativ 66 de milioane mai mare decât al bărbaților de aceeași vârstă * Pentru prima dată în istoria omenirii, în lume trăiesc mai multe persoane în vârstă de peste 60 de ani decât copii sub 5 ani * Potrivit unui studiu Eurostat publicat în 2015, populația vârstnică din România va înregistra o tendință accelerată de creștere. Dacă în 1990, persoanele în vârstă de 60 de ani și peste reprezentau 10,3% din totalul populației, pentru 2080 se preconizează o rată de peste 21,8% * În perioada pandemiei, căzăturile, provocate de diferite afecțiuni caracteristice vârstei a treia, au constituit principala cauză a spitalizărilor, la nivel mondial.

Obezitatea. Aproximativ o treime din populația lumii suferă de obezitate sau este supraponderală. Obezitatea reprezintă o amenințare majoră pentru sănătate, iar în combinație cu vârsta înaintată nu face decât să crească riscul de boli de inimă, diabet, cancer și deces. Acumularea de kilograme presează asupra organelor interne, cum ar fi inima și plămânii. Cu cât un organ este mai “strâmtorat”, cu atât va fi mai puțin capabil să funcționeze normal. O ușoară încetinire a metabolismului, odată cu vârsta, este un fenomen firesc, așa că, să fim atenți la ce și cât mâncăm pentru că arderea caloriilor suplimentare devine din ce în ce mai dificilă pe măsură ce îmbătrânim. Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), în rândul adulților cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani, 36,2% dintre bărbați și 40,7% dintre femei sunt obezi.

Artrita. Una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate a vârstnicilor constă în degradarea treptată a oaselor și a cartilajelor. Este mult mai mult decât o durere sâcâitoare, ce se intensifică atunci când se schimbă vremea: poate fi de-a dreptul o afecțiune debilitantă, silindu-ne să renunțăm la multe din lucrurile care ne fac plăcere. Potrivit CDC, afectează aproape 50% dintre adulții cu vârsta de peste 65 de ani. Factori precum regimul alimentar și lipsa de vitamine îi pot accelera procesul de apariție și evoluția. În prezent, nu există un remediu pentru artrită, dar, din fericire, pe piață se găsesc o mulțime de medicamente pentru tratamentul simptomelor, ceea ce face boala să fie destul de ușor de suportat dacă este corect tratată. Simptomele artritei includ: dureri articulare, sensibilitate și rigiditate în și în jurul articulațiilor, deplasare anevoioasă, creșterea riscului de căzături.

Există două tipuri comune de artrită: osteoartrita și artrita reumatoidă. La persoanele în vârstă, osteoartrita este mai frecventă deoarece cu cât suntem mai în vârstă, cu atât ne-am folosit/uzat mai mult articulațiile. În schimb, artrita reumatoidă este o boală autoimună, în care sistemul imunitar atacă mucoasa articulațiilor.

Osteoporoza. Seamănă destul de mult cu artrita, dar, în timp ce artrita afectează țesuturile și cartilajele, osteoporoza reprezintă uzura naturală a oaselor: odată cu înaintarea în vârstă, acestea devin, în mod firesc, mai fragile. Factori precum regimul alimentar și lipsa de vitamine accelerează procesul de instalare a osteoporozei. Deși numai rareori “doare”, efectele osteoporozei nu sunt deloc de neglijat: cu masa/densitatea osoasă slăbită, riscul de fracturi sau deplasări ale discurilor coloanei vertebrale este mereu prezent. Pe de altă parte, osteoporoza afectează nu numai oasele, ci și portofelul: potrivit Fundației Americane a Osteoporozei, 19 miliarde de dolari sunt cheltuite anual pentru tratamentul acestei boli, estimându-se că, până în 2025, suma va fi de peste 25 de miliarde de dolari.

Cancerul. Cu peste 200 de tipuri, forme și manifestări, de la creier la sân, la plămâni, colon, gât, stomac, vezică urinară etc., boala canceroasă este a doua cauză principală de deces în rândul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, responsabilă pentru milioane de decese pe an, la nivel mondial. Înaintarea în vârstă reprezintă unul dintre cele mai importante riscuri de cancer. Cu un sistem imunitar slăbit, nu ne trebuie prea mult timp pentru a ne îmbolnăvi. Mai rău, se estimează că boala canceroasă va continua să fie una dintre problemele majore de sănătate a vârstnicilor în următoarele decenii și că 1 din 2 persoane vor dezvolta o formă de cancer, la un moment dat. CDC raportează că 28% dintre bărbați și 21% dintre femeile cu vârsta peste 65 de ani trăiesc cu cancer. Dacă sunt depistate în stadiu incipient, prin screening-uri, cum ar fi mamografii, colonoscopii și controale ale pielii, multe tipuri de cancer sunt tratabile. Nu neglijați simptomele: depistarea unui nodul, pierderea inexplicabilă în greutate, sânge în scaun, urină, la tuse sau vărsături. Fumatul este una dintre principalele cauze de cancer. Dacă sunteți fumător, este momentul să renunțați la acest viciu. Datorită cercetărilor medicale, ratele de supraviețuire s-au îmbunătățit constant în ultimii ani. Din păcate, rata de supraviețuire este, în general, mai mică pentru persoanele în vârstă. Prin urmare, este foarte importantă depistarea precoce a simptomelor și instituirea, cât mai curând, a tratamentului.

Tromboza venoasă profundă. Tromboza venoasă profundă (TVP) este un cheag de sânge format în venele profunde, cel mai frecvent la unul din membrele inferioare. Această afecțiune este mai frecventă la persoanele cu vârsta peste 40 de ani și poate duce la complicații severe, inclusiv la embolie pulmonară. Există o serie de factori care pot crește riscul de TVP: obezitatea, deteriorarea vaselor de sânge, inactivitatea pentru perioade lungi de timp și istoricul familial. În plus, fumatul poate provoca leziuni grave vaselor de sânge. Ca și în cazul altor afecțiuni, pentru a reduce riscul de TVP, ar trebui să luați în considerare în mod serios renunțarea la fumat. Simptome: durere, umflături și sensibilitate la piciorul bolnav, înroșire și fierbințeală a pielii în zona afectată, o ușoară febră. Tratamentul constă în medicamente pentru subțierea sângelui, ceea ce face ca acesta să se coaguleze mai greu și să împiedice evoluția cheagurilor.

Boala Alzheimer. Este cruntă, incurabilă, ireversibilă, fiind cea mai frecventă cauză de demență în rândul persoanelor în vârstă. În Europa, aproximativ 10 milioane de oameni suferă de această boală, reprezentând a șaptea cauză de deces în statele cu venit național ridicat. Se estimează că până în 2025, numărul bolnavilor se va tripla, având în vedere tendințele demografice. Stimularea mintală - rezolvarea de integrame și cuvinte încrucișate, lectura etc. sunt modalități excelente de a ne păstra mintea întreagă și sănătoasă.

Diabetul zaharat. În general, diabetul și obezitatea merg mână în mână. De obicei, diabetul este cauzat de un regim alimentar precar și de un stil de viață sedentar. Cu toate acestea, anumite tipuri de diabet pot fi ereditare. Boala poate fi ținută sub control și gestionată relativ ușor, dar asta nu înseamnă că nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Cei care suferă de diabet zaharat pot ajunge chiar la amputarea picioarelor, dacă nu se tratează corect. Discutați cu medicul dumneavoastră și controlați-vă, riguros, glicemia. Reduceți porția de dulciuri și faceți mișcare cel puțin 30 de minute pe zi pentru a scădea riscul apariției bolii.

Depresia. Deși, adesea, ne gândim la anii “amurgului” ca la cei mai liniștiți și mai fericiți din întreaga noastră existență, ani în care să ne bucurăm de tot ce are viața mai bun de oferit, din păcate, nu este întotdeauna așa. La bătrânețe, problemele de sănătate nu sunt neapărat de natură fizică, ele pot fi și mintale. Depresia în rândul vârstnicilor este o chestiune serioasă, care poate duce la moarte prematură. Fie că e situațională (provocată, de exemplu, de moartea unei persoane iubite) sau genetică, depresia este extrem de gravă.

Bolile respiratorii. Un sistem imunitar slăbit înseamnă riscul apariției a tot felul de boli respiratorii. Un proces atât de simplu precum respirația poate deveni extrem de anevoios dacă aveți astm sau bronșită. Ca și cum n-ar fi de ajuns, bolile respiratorii îi expun pe vârstnici la un risc crescut de pneumonie și gripă. Persoanele de vârsta a treia ar trebui să efectueze teste pulmonare de bază pentru a fi la curent cu starea de sănătate a căilor respiratorii.

Căzăturile. Dacă există un element comun pentru toate problemele de sănătate prezentate mai sus, acesta este, cu siguranță, organismul slăbit din cauza vârstei. Or, după cum lesne ne putem imagina, cu un corp slăbit, riscul de a cădea sau de a aluneca este destul de ridicat. Rezultatul poate fi mai mult decât un os rupt sau o vertebră afectată: căzăturile, în cazul vârstnicilor, pot deveni fatale.

Boala Parkinson. Este o afecțiune cronică și progresivă care afectează anumite părți ale creierului. Principala cauză este distrugerea celulelor nervoase dintr-o parte a creierului, numită substantia nigra. Acest lucru duce la scăderea dopaminei, o substanță chimică importantă în creier. Boala este cea mai frecventă la persoanele de vârstă mijlocie și vârstnice. Cele mai frecvente simptome care trebuie avute în vedere sunt: tremurul involuntar al anumitor părți ale corpului, mușchi rigizi și inflexibli, mișcare lentă, anevoioasă. În prezent, nu există nici un remediu pentru boala Parkinson, dar sunt tratamente disponibile care pot reduce simptomele și îi pot ajuta pe pacienți să-și mențină calitatea vieții cât mai mult timp posibil.

Vestea bună - spun cunoscătorii într-ale… bătrâneții valuri - este că multe probleme de sănătate legate de vârstă pot fi evitate printr-un regim alimentar adecvat și prin exerciții fizice.

Bătrânețea nu mai este ceva de temut. Datorită progreselor medicinii moderne, este posibil să trăim o viață mai fericită, mai plină și mai lungă. (surse - usatoday.com; lifeline24.co.uk)

Traducere și sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu