PENTRU SUSȚINEREA ȘI PROMOVAREA CULTURII LOCALE ȘI NAȚIONALE “CĂMINUL CULTURAL - ȘANTIER”

Distribuie pe:

Asociația Studio Cultural Cecălaca a inițiat la un nou proiect cultural: “Căminul Cultural -Șantier”, prin care continuă demersul de conștientizare asupra necesității culturale în mediul rural și asupra “Căminului Cultural” ca instituție dedicată susținerii și promovării culturii locale și naționale. Proiectul este cofinanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național) și susținut de parteneri: Primăria Ațintiș, GAL pe Mureș și pe Târnave, Asociația Departamentului de Pictură din cadrul UAD Cluj, Fabrica de Pensule Cluj, Matca Art Space, TVR Cluj.

“Proiectul se află deja în derulare, continuă până la sfârșitul lunii octombrie și cuprinde o varietate largă de evenimente și activități culturale și artistice dedicate atât comunității locale din comuna Ațintiș și împrejurimi, cât și tuturor celor interesați de propunerile noastre sau obiectivele pe care le urmărim prin acest proiect. Proiectul se va desfășura atât fizic, în mai multe locații din comună, cât și online și se adresează tuturor categoriilor de vârstă”, a precizat Oana Fărcaș, președinte Studio Cultural Cecalaca.

“Desene în aer liber”

Programul a început cu o rezidență artistică, cu titlul ,,Desene în aer liber”, propusă de artistul Radu Cioca și soția sa, Teodora Cioca, arhitect de profesie. În cadrul rezidenței, cei doi au realizat cinci instalații sculpturale, care au fost amplasate în centrul satului Cecalaca, în vecinătatea Căminului Cultural, unde pot fi vizitate în următoarele luni, câteva dintre ele fiind perisabile. În realizarea instalațiilor, artiștii au primit și sprijinul comunității. În cadrul rezidenței au fost organizate și două ateliere cu teme sculpturale, coordonate de Radu și Teodora Cioca, la care au participat aproximativ 30 de persoane.

Portal de lemn sculptat cu simboluri etnice

În viitorul apropiat vor fi invitați, într-o altă rezidență, inginerul și etnologul Gheorghe Ungurean și soția sa, Raluca Badea, filozof. Gheorghe Ungurean va realiza un portal de lemn sculptat cu simboluri etnice reprezentând cele trei etnii din comună: română, maghiară și rromă. Portalul va fi amplasat în aceeași locație cu instalațiile, creând astfel un mini parc sculptural, în inima satului Cecălaca. În completarea acestei activități, Raluca Badea va susține atelierele pentru copii și tineri, “Om-Pom”, în care participanții sunt invitați să descopere, prin intermediul poveștilor, jocului sau plimbărilor, patrimoniul natural local, legătura sacră dintre om și natură sau felul în care omul a folosit lemnul de-a lungul vremurilor. De asemenea, vor avea ocazia ca, alături de cei doi invitați, să își creeze propriile lor obiecte creative din lemn.

Teatru de păpuși

Pentru că accesul la cultură în mediul rural este foarte limitat, Asociația și-a dorit ca prin acest proiect să atingă o gamă cât mai variată de propuneri culturale și să satisfacă cât mai multe nevoi în acest sens, mai ales prin activitățile dedicate celor mai tineri, care au suferit cel mai mult în urma pandemiei și a școlii online. Astfel, tot pentru ei s-au prevăzut în program și două piese de teatru de păpuși,

în limba romană și în limba maghiară, susținute de teatrul Puck din Cluj, ateliere de percuție coordonate de Adrian Cimpoieșu (Tuki Batuki) și un concurs cu premii+workshop+expoziție de fotografie, coordonate de fotografii profesioniști și profesorii Oana Pop și Dorel Gaină din Cluj-Napoca. Programul cultural mai cuprinde două intervenții culturale în cele patru stații de autobuz din comună, unde vor fi expuse imagini cu opere de artă ale unor artiști contemporani români. Parteneri în organizarea celor două intervenții sunt Asociația Departamentului de Pictură din cadrul UAD Cluj și Fabrica de Pensule Cluj. Abordarea cea mai accesibilă de a impresiona și activa un public nou este prin intermediul spectacolului și a umorului. Astfel, proiectul prevede și un program muzical susținut de artiști locali și

un program de stand-up comedy susținut de trupa “Improvertiții”.

Componentă online pentru promovarea culturii vii și a patrimoniului cultural național

Cu scopul de a conștientiza și activa cât mai mulți beneficiari, proiectul are și o componentă online, “Căminul Cultural Viu”, care constă în crearea unui grup comunitar pe platformele Facebook și Instagram. Grupul va funcționa ca suport pentru proiectele culturale derulate în mediul rural de Asociația Studio Cultural Cecălaca, precum și de către alte asociații, instituții sau inițiative socio-culturale în rural. Prin intermediul acestui grup se dorește promovarea culturii vii și a patrimoniul cultural național, crearea unei rețele de inițiative culturale active în mediul rural și atragerea atenției asupra necesității refolosirii clădirilor Căminelor Culturale în scopurile în care au fost create, acela de a susține, dezvolta și promova viața socio-culturală a comunităților rurale.

Foarte puține cămine culturale au o ofertă culturală de calitate sau actuală

În prezent, o mare parte a Căminelor Culturale din țară au fost renovate prin diverse programe de dezvoltare, însa foarte puține dintre ele sunt active cultural sau au o ofertă culturală de calitate sau actuală. În contextul în care cultura este subfinanțată, realizarea de programe fizice consistente dedicate Căminelor Culturale rămâne un obiectiv îndepărtat, însă, prin intermediul mediului online, se pot promova evenimentele culturale care deja se întâmplă, unui public mai larg, se poate crea conținut și dialog cultural specific, se pot propune modele care se pot aplica și replica, parțial sau complet, și fizic, în funcție de resursele comunităților beneficiare.

Asociația Studio Cultural Cecălaca speră ca eforturile sale de a aduce cultura mai aproape de comunitățile rurale să dea roade și să fie primite cu sufletele și mințile deschise. Este nevoie, bineînțeles, de multă susținere, înțelegere și implicare, dar membrii asociației speră ca, prin exemplul pe care îl dau cu programele pe care deja le implementează, să atragă toate resursele necesare pentru a continua și în viitor. Detalii despre proiect și evenimentele organizate vor fi publicate permanent pe pagina și grupul de facebook al Asociației, spunea Oana FărcaȘ, președinte Studio Cultural Cecălaca.

LETIȚIA BOTA

Lasă un comentariu