PROCEDURI MEDICALE RELUATE CU SUCCES LA CLINICA DE CARDIOLOGIE

Distribuie pe:

Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș a reluat, sub îndrumarea unui specialist de la Spitalul Universitar din Frankfurt, intervențiile complexe de implantare percutană a valvelor aortice, suspendate din cauza pandemiei de COVID-19.

Procedurile s-au derulat în laboratorul de cateterism al Clinicii de Cardiologie condus de prof. dr. Benedek Imre, specialistul care a introdus o serie de metode intervenționale complexe, în premieră națională.

“Doamna doctor Nicotera (director medical al Departamentului de Cardiologie de la Spitalul Universitar din Frankfurt, n.r.) a fost alături de noi în efectuarea acestor intervenții complexe de implantare percutană a valvelor aortice la doi pacienți vârstnici care sufereau de afecțiuni cardiovasculare severe, cu comorbidități de stenoză aortică avansată și pentru care implantarea percutană de valvă aortică a reprezentat o alternativă față de intervenția chirugicală. Adică acești pacienți, în loc să li se implanteze o valvă chirugicală pe procedura clasică, care implica intervenție pe cord deschis, au beneficiat de implantare percutană printr-o procedură minim invazivă a acestor valve care le vor ameliora evoluția și rata de supraviețuire”, a declarat, marți, șefa Clinicii de Cardiologie a SCJU Târgu-Mureș, dr. Theodora Benedek, potrivit agerpres.ro.

“Evoluția pacienților este foarte bună. Ambele proceduri au fost un succes. Nu este pentru prima dată că se implantează astfel de valve în Clinica noastră, dar este pentru prima dată că am redeschis efectuarea acestor proceduri de când a început pandemia de COVID”, a menționat șefa Clinicii de Cardiologie a SCJU, arătând că ultimele proceduri de acest gen au fost făcute la începutul pandemiei, după care au fost întrerupte din cauza problemelor administrative.

“A trebuit să ne oprim, dar cred cu tărie că trebuie să continuăm asistența bolnavilor cardiaci chiar și în timpul pandemiei. Boala cardiovasculară nu ia pauză și noi trebuie să continuăm. Din păcate, sunt puține proceduri de implantare percutană de valvă care se fac în țara noastră, din considerente financiare și de politică sanitară în această privință. Nu există finanțare suficientă și cred că toate colectivele de cardiologi din România fac eforturi pentru a îmbunătăți finanțarea acestor proceduri care ar putea să ofere o șansă superioară bolnavilor cardiovasculari”, a arătat dr. Benedek.

Dr. Măriuca Vasa Nicotera, director medical al Departamentului de Cadiologie de la Spitalul Universitar din Frankfurt, a remarcat faptul că echipa de la Târgu-Mureș care a efectuat cele două proceduri este una “foarte bună profesional și cu o experiență foarte mare în domeniul intervențional”, menționează sursa citată. (I.S.)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu