ROMÂNIA VA GĂZDUI GRUPA 3 DE CALIFICARE, FAZA I EUROPEANĂ, LA CM DE HANDBAL MASCULIN DIN 2023

Distribuie pe:

România va găzdui grupa 3 a primei faze europene de calificare la Campionatul Mondial de handbal masculin din 2023, cu partide programate între 7-9 ianuarie 2022. FR Handbal a făcut anunțul săptămâna trecută și a precizat că va oferi și amănunte privind organizarea. Din grupa 3 de calificare fac parte România, Republica Moldova, Israel și Cipru. Primele două clasate din fiecare din cele patru grupe vor obține calificarea în faza a doua europeană a preliminariilor.

Turneul final al CM 2023, cu 32 de echipe la start, va avea loc între 12-29 ianuarie, în Polonia și Suedia. Campioana mondială a ultimelor două ediții, din 2019 și 2021, este Danemarca, echipă care este calificată direct la turneul final, alături de cele două gazde.

TRICOLORELE U19 SE PREGĂTESC LA IZVORANI PENTRU TURNEUL DE CALIFICARE DIN OCTOMBRIE

Reprezentativa Under 19 de fotbal feminin a României se află în această săptămână într-un stagiu de pregătire la Izvorani, urmând a disputa și o “dublă” amicală cu Macedonia de Nord, pe 18 și 20 septembrie, de la ora 17.00. Aceasta este cea de-a treia acțiune de pregătire a lotului U19 de fotbal feminin, după cele din aprilie și iulie. Debutăm în calificări împotriva Maltei, pe 20 octombrie: 20 octombrie 2021 / Georgia - România; 23 octombrie 2021 / România - Malta; 26 octombrie 2021 / România - Israel. Turneul din Malta va reprezenta și debutul oficial al lui Ion Marin pe banca tehnică a naționalei feminine U19 și, totodată, primele meciuri ca antrenor în fotbalul feminin. “Eu nu am antrenat niciodată în fotbalul feminin până acum, deci este o provocare pentru mine! Pasiunea pentru fotbal nu dispare și, în fond, și fetele joacă fotbal. Sigur că este o mare diferență, în primul rând în privința forței, a motricității. În plus, eu nu prea am lucrat la nivel de juniori, una este să lucrezi cu seniorii și să dezvolți niște lucruri, alta să participi la aceste acțiuni de juniorat, în care, practic, nu faci perfecționare, ci o învățare cu tentă de a atinge perfecționarea. Să sperăm că o vom atinge într-un scurt timp și că vom reuși, turneul din Malta fiind primul test foarte, foarte important pentru U19. Sperăm că vom face față și că vom aduna puncte suficiente pentru ca România să promoveze în Liga A!”. Turneul final al Campionatului European de Fotbal Feminin U19 va avea loc în perioada 27 iunie - 9 iulie 2022, în Republica Cehă.

SUTE DE MILIOANE DE EURO AR URMA SĂ AJUNGĂ ÎN FOTBALUL ROMÂNESC

În culisele sportului din România se lucrează la un megaproiect, care ar urma să aducă, inclusiv în fotbal, sute de milioane de euro în anii următori. Performanțele sportului din România suferă tot mai mult și subfinanțarea este una dintre cauze. În aceeași situație se află și fotbalul românesc, care scoate din ce în ce mai greu capul în competițiile internaționale. Problema finanțării ar putea, totuși, să se rezolve. În culisele sportului se lucrează la un megaproiect care ar urma să aducă sute de milioane de euro. Inclusiv fotbalul va fi inclus. Imediat după ce a fost instalat ministru al Tineretului și Sportului, Eduard Novak a afirmat că renașterea sportului românesc ar trebui să se facă pe modelul folosit de Ungaria. În țara vecină, companiile direcționează un procent înspre sport, în schimbul unor facilități fiscale. Au fost alese câteva sporturi de tradiție, care pot aduce medalii și aici au fost investite sume incredibil de mari. Eduard Novak susține că lucrează la un program similar pentru finanțarea sportului românesc și va fi inclus aici inclusiv fotbalul. Astfel, dacă legea va fi aprobată, în sportul românesc ar urma să fie investite sute de milioane de euro în următorii ani. Dar, spre deosebire de Ungaria, fotbalul din România ar urma să beneficieze de investiții doar pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltarea sectoarelor de copii și juniori: “Vrem să punem în aplicare acest memorandum care e semnat de finanțe și de toată lumea. E singura șansă. Dacă nici acum, atunci când? Vom băga și fotbalul în strategia noastră, în programul nostru TAO. Dacă ne uităm la academii și cine are rezultate, vedem că sunt academiile unde sportivii sunt centralizați. Uitați-vă la Csikszereda, la Viitorul. Sunt modele de urmat. Noi, dacă vom sprijini fotbalul, o vom face la nivelul academiilor”, a declarat Eduard Novak pentru ProSport LIVE.

În Ungaria, peste 2 miliarde de euro au fost investite în fotbal, în ultimii 10 ani

În 2011, premierul Ungariei, Viktor Orban, a lansat programul TAO, o prescurtare a unui proiect fiscal menit să ajute sportul maghiar. Prin acest program, marile companii erau încurajate să investească în sport o parte din profit. Mai departe, sumele erau decontate de companii prin scăderea bazei de impozitare. Așa s-a ajuns la investiții incredibile în infrastructura sportivă din Ungaria. Aproximativ 2 miliarde de euro au fost investite doar în fotbalul maghiar în cei 10 ani de când funcționează acest program. Ungaria a fost împânzită de academii de fotbal, dar și de stadioane noi. Peste 500 de milioane de euro au fost investite doar în academii de fotbal. Însă și cluburile au beneficiat de aceste investiții și au ajuns să aibă bugete cu mult mai mari față de cele din Liga 1. De altfel, de mai mulți ani, Gică Hagi tot îndeamnă autoritățile din România să împrumute ideile aplicate de Ungaria, pentru ca marile companii să direcționeze astfel o parte din profit înspre cluburile sportive. Gică Hagi a susținut de fiecare dată că această cale ar aduce salvarea sportului românesc.

CAMPIONATUL MONDIAL DE MOTOCICLISM VITEZĂ

Duminică, 12 septembrie, pe circuitul MotorLand Aragón, de lângă orașul spaniol Zaragoza, au avut loc cursele pentru Grand Prix-ul comunității autonome Aragón, cea de-a 13-a etapă a Campionatului Mondial de motociclism viteză. Întrecerea categoriei Moto3 a fost câștigată de pilotul italian Dennis Foggia, pe Honda. La Moto2 s-a impus spaniolul Jorge Navarro, pe o motocicletă Boscoscuro, iar cursa Moto GP a revenit pilotului italian Francesco Bagnaia, pe Ducati. La Moto3 conduce spaniolul Pedro Acosta, pe KTM (cu 201 puncte), urmat de conaționalul său Sergio Garcia, pe GasGas (cu 155 de puncte) și italianul Dennis Foggia, pe Honda (cu 143 de puncte). La clasa Moto2 pe primul loc se află australianul Remy Gardner, pe un motor Kalex (cu 251 de puncte), urmat de alți doi piloți pe aceleași motoare: spaniolul Raul Fernandez (cu 212 puncte) și italianul Marco Bezzecchi (cu 179 de puncte). La clasa Moto GP conduce pilotul francez Fabio Quartararo, pe Yamaha (care totalizează 214 puncte), urmat de italianul Francesco Bagnaia, pe Ducati (cu 161 de puncte) și spaniolul Juan Mir, pe Suzuki (cu 157 de puncte). Etapa a 14-a este programată duminică, 19 septembrie, pe circuitul Misano Adriático, din provincia italiană Rimini, unde se vor desfășura cursele pentru Marele Premiu al statului San Marino.

MESAJUL LUI PELE DUPĂ CE A PĂRĂSIT SECȚIA DE LA TERAPIE INTENSIVĂ!

Pele a fost operat recent pentru extirparea unei tumori, iar marți, el a transmis un mesaj. Pele (80 de ani) a anunțat că se simte mai bine și că a părăsit secția de terapie intensivă de la spitalul Albert Einstein din Sao Paulo. Fostul fotbalist brazilian a transmis și un mesaj în care spune că poate juca 90 de minute, plus prelungiri. “Prietenii mei, acesta este un mesaj pentru fiecare dintre voi. Să nu credeți vreun minut că nu am citit miile de mesaje de dragoste pe care le-am primit. Vă mulțumesc mult fiecăruia dintre voi, cei care v-ați dedicat un minut din ziua voastră să îmi transmiteți o energie pozitivă. Multă dragoste! Am părăsit deja secția de terapie intensivă, iar acum sunt în camera mea. Sunt fericit în fiecare zi și am dispoziția necesară să joc 90 de minute și prelungiri. Vom fi împreună curând”, a scris Pele, pe Facebook. Pele a jucat 92 de meciuri internaționale cu naționala Braziliei și a câștigat trei titluri la Cupa Mondială. Pele se confruntă cu probleme de sănătate de ceva timp. El a suferit deja mai multe operații la șold. De asemenea, Pele a acuzat probleme la coloana vertebrală și la genunchi, iar în urmă cu câțiva ani i s-a îndepărtat o piatră de la rinichi. La începutul anului 2020, fiul său, Edinho, a spus într-un interviu că tatăl său se luptă cu probleme fizice și psihice și că se simte “deprimat”.

SORIN CRĂCIUN

Lasă un comentariu