ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ A VETERANILOR DE RĂZBOI - Filiala Mureș PRECIZĂRI PRIVIND APLICAREA LEGII 118/1990

Distribuie pe:

Întrucât în ultima perioadă de timp, un număr tot mai mare de urmași ai veteranilor de război se adresează Asociației Naționale a Veteranilor de Război - Filiala Mureș (A.N.V.R.), în dorința de a afla dacă sunt beneficiari ai Decretului-Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, dorim să transmitem următoarele precizări.

Decretul-Lege nr. 118/1990 cu modificările și completările ulterioare stabilește calitatea de beneficiar al drepturilor prevăzute de art. 4, aliniatele (1) și (2) pentru următoarele categorii de personal:

- a executat o pedeapsă privativă de libertate în baza unei hotărâri judecătorești rămase definitivă sau a fost lipsită de libertate în baza unui mandat de arestare preventivă pentru infracțiuni politice;

- a fost privată de libertate în locuri de deținere în baza unor măsuri administrative sau pentru cercetări de către organele de represiune;

- a fost internată în spitale de psihiatrie;

- a avut stabilit domiciliu obligatoriu;

- a fost strămutată într-o altă localitate;

- a participat în acțiuni de împotrivire cu arma în mână și de răsturnare prin forță a regimului

comunist până la data de 31 decembrie 1964;

- a fost deportată în străinătate după 23 august 1944;

- a fost constituită în prizonier de către partea sovietică după data de 23 august 1944 ori, fiind constituită ca atare, înainte de această dată, a fost reținută în captivitate după încheierea armistițiului.

Filiala Mureș a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, cu sediul în Piața Trandafirilor nr. 2, et. I, în dorința de a-i ajuta pe potențialii beneficiari, urmași ai persoanelor constituite în prizonier de către partea sovietică după data de 23 august 1944, ori constituiți, ca atare, înainte de această dată sau au fost reținuți în captivitate după încheierea armistițiului, pune la dispoziție, la cerere, numărul dosarului care a fost trimis la Casa de Pensii Mureș (str. Tudor Vladimirescu nr. 60), pentru plata indemnizației de veteran de război, pentru cei care au fost înscriși ca membri ai acestei filiale. Precizăm că Filiala Mureș a A.N.V.R. a fost înființată în anul 1990.

Cu numărul dosarului mai sus menționat, se merge la Casa Județeană de Pensii Mureș pentru a constata dacă în acest dosar este menționat că a fost prizonier în partea sovietică și în ce perioadă. Dacă aceste detalii sunt menționate în dosar, se solicită eliberarea unui document din care să rezulte aceste date, cu care se prezintă la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Mureș, situată pe str. Iuliu Maniu nr. 2, etaj I.

Dacă din relația cu Casa Județeană de Pensii Mureș nu s-au obținut datele dorite sau cele pe care le-a așteptat, se pot adresa Centrului Militar Județean Mureș, de unde se solicită numărul de dosar care conține documentele ce-l privesc pe veteranul de război, număr cu care s-a trimis la Arhivele Naționale ale României, respectiv la Unitatea Militară 02405 Pitești.

Printr-o adresă cât mai detaliată cu putință din partea solicitanților, se cere la arhivă confirmarea sau infirmarea calității de prizonier de război în partea sovietică și în ce perioadă. Dacă se confirmă, se reiau pașii enumerați mai sus (eliberare document care se depune la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Mureș).

Comisia constituită în baza Decretului Lege nr. 118/1990 ce se află pe lângă Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Mureș stabilește documentele necesare pentru dovedirea calității de beneficiar (fiu sau fiică a veteranului de război) ce s-a constituit ca prizonier de război în partea sovietică, pentru primirea indemnizației prevăzută de lege.

A consemnat Președintele Filialei Mureș a Asociației Naționale a Veteranilor de Război,

General-maior (retragere) Gheorghe POPA

10 comentarii

 1. Antal Irma 4 ianuarie, 2022 at 18:09 Răspunde

  Stimată Conducere,
  Doresc să mi se elibereze numărul dosarului care a fost trimis la Casa de Pensii Mureș pentru plata indemnizației de veteran de război, pentru tatăl meu Iszlai Beniamin, membru al asociației cu număr de legitimație 1516, născut la data de 25.10.1925, data eliberării legitimației fiind 02.06.1995.
  Cu respect aștept răspunsul Dumneavoastră.
  Antal Irma

 2. Nistor Silvia 12 ianuarie, 2022 at 14:14 Răspunde

  Sunt fică a veteranului de război Timocea Ioan.Mama a beneficiat de indemnizație de veteran până in
  1990 ianuarie când a decedat.Vărog să mă informați dacă eu am aceste drepturi? Dacă da ce trebuie să fac?
  Vă mulțumesc.

 3. unt 14 aprilie, 2022 at 13:53 Răspunde

  Sunt fiica veteranului de razboi Marian Octavian ,CNP 1150920268238, avand livretul militar si adeziunea pentru primirea in A.N.V.R sub nr.115523/15.11.1990,m-am prezentat in centru la oficiu de deservire , o salarata s-a uitat la document si spune ca era necesar sa scrie in livret la participarea in razboi in Rusia?
  Le anexez prezentei si respectuos va rog a va pronunta.Ma numesc BELEAN SOFRONIA,EMAILUL:specificat mai jos, Cu amabilitatea d-voastra daca raspundeti prin email o sa va transmit copie livret,scrisoarea de adeziune Multumesc

 4. Sofronia Belean 14 aprilie, 2022 at 13:56 Răspunde

  Sunt fiica veteranului de razboi Marian Octavian ,CNP 1150920268238, avand livretul militar si adeziunea pentru primirea in A.N.V.R sub nr.115523/15.11.1990,m-am prezentat in centru la oficiu de deservire , o salarata s-a uitat la document si spune ca era necesar sa scrie in livret la participarea in razboi in Rusia?
  Le anexez prezentei si respectuos va rog a va pronunta.Ma numesc BELEAN SOFRONIA,EMAILUL:specificat mai jos, Cu amabilitatea d-voastra daca raspundeti prin email o sa va transmit copie livret,scrisoarea de adeziune Multumesc

 5. Cocan Valentin 13 mai, 2022 at 13:35 Răspunde

  Sunt fiul veteranului de razboi COCAN PETRU VALENTIN, decedat in 19.07.2015. Va rog sa-mi comunicati daca ma incadrez in drepturile ce se acorda urmasilor,veteranilor de razboi si ce pasi trebuie sa urmez, Va multumesc anticipat ! Cu stima, Valentin Cocan Brasov-13.05.2022.

 6. Lucretia Chiriță 21 noiembrie, 2022 at 17:04 Răspunde

  Bună ziua. Tatăl meu Moldovan Gheorghe născut în data de 21 04 1914 în localitatea Hodac județul Mureș ,a participat pe front 8 ani și 3 luni ,iar la întoarcere a primit livret militar pe care nu îl găsim .De la Pitești am primit răspuns ca ultima mutație datează din 30 04 1941 și are următorul conținut::șters din control ,fiind rămas în teritoriul cedat Ungariei. Am trimis cerere la arhiva Ungariei și am primit răspuns ca nu figurează în arhiva lor. Cui trebuie să mă adresez pentru a primi documentul necesar pentru întocmirea dosarului, pentru obținerea drepturilor prevazute de legea 130 /2020 .

 7. Cornelia C. 9 mai, 2023 at 11:03 Răspunde

  Buna ziua,

  Un numar de telefon pentru mai multe informatii ,va rog.La numarul 0265 214 312 nu raspunde nimeni.

  Multumesc!

Lasă un comentariu