STRES VERSUS RELAXARE - CARE ESTE CEA MAI BUNĂ METODĂ DE RELAXARE ȘI CUM O PUTEȚI APLICA

Distribuie pe:

Relaxarea nu este acel moment în care vii frânt de la serviciu și te bagi în pat, la televizor sau cu laptopul în brațe, înconjurat de prăjituri, ori îți rupi degetul mare de la mână derulând pe repede înainte Facebook-ul. Este vorba despre mult mai mult. Înseamnă să te transpui într-o stare de liniște și calm. Dar stresul ce este, de fapt?

Potrivit specialiștilor, stresul este reacția la solicitările la care suntem supuși, așa cum afirmă și psihologul James Borg, iar stresorii reprezintă situațiile, condițiile sau circumstanțele care declanșează stresul. Stresul determină unele semne sau simptome la nivel mintal, cum ar fi dificultăți de concentrare, amânare, stimă scăzută de sine, emoțional (oboseală, anxietate, depresie, tristețe, labilitate), fizic (insomnie, stare continuă de oboseală, dureri în diferite părți ale corpului și slăbirea sistemului imunitar) și comportamental (probleme de relaționare, furie, probleme cu alcoolul, tulburări alimentare, retragere socială, probleme sexuale). “Înainte de toate, trebuie să înțelegem că trebuie să prioritizăm sarcinile, apoi să înțelegem că gândirea este totul. Ce înseamnă asta? Tot răul sau binele cu care vă confruntați începe cu gândurile pe care le aveți. Nu ceea ce se-ntâmplă vă duce la disperare, ci cum interpretați ceea ce se întâmplă. Situații grele avem fiecare în viață, cum evaluăm acea situație și ce gândim despre ea determină niște emoții, iar emoțiile vor determina niște comportamente. Deci totul pornește de la cum gândim și cum ne raportăm la acea situație. Studiile arată că un om trece printr-o criză mai mică sau mai mare la fiecare 2 sau 3 luni”, a spus psihologul și psihoterapeutul Cecilia Ardusătan. Studiile făcute în domeniu arată că tehnicile de relaxare activează zona parasimpatică a sistemului nervos, liniștindu-ne. Practicarea repetată a relaxării duce în timp la echilibru psihic, fizic, la îmbunătățirea memoriei

și creativității. Una dintre cele mai cunoscute modalități de relaxare este tehnica Jacobson. Când faceți prima dată această tehnică se poate întâmpla să vă fie greu să vizualizați, însă este important să nu abandonați, întrucât unii oameni sunt dezvoltați kinestezic sau auditiv. “Trebuie să faceți doar din punctul dumneavoastră de vedere. Dacă cumva mintea vă rătăcește, nu fiți aspri cu dumneavoastră. Așa e mintea. Asta a învățat, încă nu e obișnuită cu noul «program». Mai bine întrebați-vă: «De ce îmi fuge mintea, de ce s-a rătăcit?». Dați-vă voie un minut să urmăriți acest gând, după care reveniți înapoi la exercițiu. Măcar 10 zile să faceți acest exercițiu și veți vedea pe zi ce trece că intrați în stare de relaxare mult mai ușor, plus veți simți îmbunătățiri în starea de bine. Ca orice lucru, practica e «mama învățării»“, mai spune Cecilia Ardusătan.  

Care sunt pașii ce trebuie urmați pentru cea mai bună tehnică de relaxare:

1. Așezați-vă într-un fotoliu sau scaun într-o cameră liniștită, puneți-vă picioarele pe podea și închideți ochii (puteți sta și întins).

2. Conștientizați respirația și fiți atenți cum aerul intră și iese din corp, nu faceți nimic altceva. Inspirați profund de 3 ori și repetați pentru dumneavoastră cu glas încet “relaxare” sau “calm”.

3. Concentrați-vă asupra feței și dați-vă voie să simțiți orice fel de tensiune din față sau ochi, falcă, limbă.

4. Încercați să vă formați o imagine în minte cum arată această tensiune (o bilă, o frânghie, o formă, un pumn încleștat, orice vrea mintea dvs.), apoi imaginați-vă cum tensiunea dispare și totul devine relaxat, precum o pisică ce toarce sau o șosetă care se lasă în virtutea gravitației sau ca o bandă elastică.

5. Acum simțiți cum fața, ochii, maxilarul, limba se relaxează, cum un val de relaxare se împrăștie în tot corpul (stăruiți cam 7-10 secunde pe fiecare pas).

6. Contractați-vă toți mușchii feței și ai ochilor, strângeți cât de tare puteți până apare o ușoară durere, țineți pe durere cam 7 secunde apoi destindeți-i simțind cum relaxarea se răspândește în tot corpul. “Acum aplicați aceeași metodă pe fiecare parte a corpului, mutând încet spre gât, umeri, partea de sus a brațelor, brațe, mâini, piept, spate, șale, abdomen, coapse, gambe, glezne, labele picioarelor, degetele de picioare, fiecare parte a corpului fiind relaxată. La fiecare parte a corpului vizualizați mintal tensiunea și apoi imaginați-vă cum dispare. De fiecare dată încordați mușchii din zona respectivă și lăsați-i să se destindă, pentru a simți cum se răspândește apoi relaxarea”, a spus psihoterapeutul și psihologul Cecilia Ardusătan. După ce ați terminat de relaxat toate părțile corpului, rămâneți în liniște cam 5 minute. Mai apoi, lăsați mușchii pleoapelor să devină mai ușori, deschideți încet ochii și reveniți la realitatea încăperii în care vă aflați. (adevarul.ro)

Lasă un comentariu