FRUMOS, DAR PERICULOS!

Distribuie pe:

Considerat în timpuri străvechi un simbol al armoniei universului (deoarece frunzele sunt dispuse în grupe de câte trei - ascultare, tăcere și supunere, potrivit concepției lui Pitagora), oleandrul și-a dobândit renumele unei flori de bun augur în Evul Mediu. O legendă povestește despre cum un preot, atunci când a decis pe cine să-i propună Fecioarei Maria drept soț, le-a cerut pretendenților să-i ofere o ramură. Iosif a ales o creangă de oleandru care, așezată pe altar, a început să înflorească, iar preotul a văzut în acest fapt un semn divin, hotărând ca Iosif să devină soțul Mariei.

De-a lungul anilor, oleandrul s-a transformat într-un simbol funerar, probabil din cauza toxicității sale, remarcată încă din antichitate, de către Pliniu cel Bătrân.

Originar din Asia și răspândit în întregul Bazin mediteranean, chiar și în zilele noastre, în limbajul florilor, oleandrul simbolizează neîncrederea și uitarea, iar a oferi flori de oleandru drept cadou echivalează cu a spune “te-am uitat”. Denumirea sa științifică, Nerium Oleander, derivă din grecescul “neos” (apă) și se referă la predilecția acestui arbust pentru solurile umede, caracteristică ce-i permite să crească spontan de-a lungul râurilor.

Oleandrul este una dintre cele mai toxice plante cunoscute. Consumul semințelor duce la: tahicardie, cu frecvență respiratorie crescută; tulburări gastrice, inclusiv greață și vărsături; tulburări ale sistemului nervos central, somnolență, iar dacă sunt consumate în cantități mari, pot duce chiar la deces.

În acest sens, se spune că în Sri Lanka, în urmă cu aproximativ douăzeci de ani, au murit câteva fete, intoxicate cu semințele plantei. După ce s-a răspândit știrea, a urmat o creștere notabilă a numărului de sinucideri cu semințe de oleandru.

Se spune, de asemenea, că, în campaniile militare din Italia, mulți soldați ai trupelor napoleoniene au murit după ce au folosit ramurile de oleandru ca proțap pentru a frige carne.

Totuși, în Libia, de exemplu, se crede că aplicarea cataplasmelor cu frunze de oleandru vindecă abcesele.

Este recomandabil să ne spălăm bine mâinile după ce am atins orice parte a plantei, spun cunoscătorii în materie.

(surse - giardinaggio.it, ingegniculturamodica.nimg.com)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu