EXPOZIȚIA DE ARTĂ PLASTICĂ MICĂ

Distribuie pe:

Asociația Artiștilor Plastici Mureș a organizat o expoziție, la Galeria “Unirea”, de lucrări în miniatură. Conform cerinței, lucrările nu ar fi trebuit să depășească dimensiunile de 20/20 de centimetri, dar nu s-a prea respectat regula cerută. Alocuțiunile din cadrul vernisajului expoziției, care a avut loc în ziua de sâmbătă, 18 septembrie a.c., au fost rostite de Lajos Czirjék, președintele A.A.P.M., și Ilarie Gheorghe Opriș, președinte de onoare al asociației. Din cele prezentate am aflat că cea mai mică lucrare aparține artistului plastic Nicolae Florea, iar lucrările expuse sunt lucrate în toate stilurile, în acuarelă, ulei, acril, pe pânză sau pe sticlă. La această ediție participă 29 de autori cu 115 lucrări. Este de precizat și de admirat faptul că în cadrul A.A.P.M., prima care a realizat o expoziție cu tablouri în miniatură a fost Octavia Nuțiu, cu mărimi de la dimensiunea unei cutii de chibrituri la cea a unei cărți poștale, în număr de 60 de lucrări.

Trebuie cunoscut faptul că pentru a realiza un tablou în miniatură, fie că este o reproducere, fie că este unul originar, dimensiunile trebuie reduse la scara propusă. Pe de altă parte, datorită dimensiunilor reduse, se lucrează cu pensule foarte fine și cu multă acuratețe. Nu orice artist plastic se poate acomoda la un astfel de mod de lucru. Această expoziție a fost dedicată lui Bandi Dezsö, care în anul 1970 a realizat prima expoziție de miniaturi cu lucrările sale și a și editat un catalog, primul de acest gen din țară. Cei care au expus lucrări în această expoziție care va fi deschisă până la data de 1 octombrie sunt: Ana-Maria Crișan, Constantin Șandor, Sofia Neagoi, Albert Olga, Monica Goșoiu, Liliana Lazăr, Katona Margit, Nicolae Florea, Kulcsár Pârvu Maria, Angela Pop, Lázár Melinda, Laczkó Aranka, Rozsa Ștefan Ioan, Emilia Lupu, Kelemen Tibor, Baricz Rozália, Lucia Suciu, Szabó Enikö, Demeter Magdalena, Dorina Sermășan, Cornelia Todoran, Nagy Yolán, Jung Ildikó, Monica Moldovan, Dorina Mototolea, Konya Sebe Emöke, Elisabeta Merdar, Czirjék Lajos, Maria Mera.

Mai precizăm faptul că în luna octombrie a anului curent va fi organizată o tabără de pictură la Sovata, pe o durată de 9 zile, cu 25 de participanți, eveniment organizat și sponsorizat împreună cu Primăria din localitate și Consiliul Județean Mureș. În această perioadă, Veres Zsuzsánna, membră a asociației, are o expoziție personală de pictură la Biserica Catolică din Sângeorgiu de Mureș, iar Román Melinda la Consiliul Județean Mureș.

Text și foto: VIOREL CONȚIU

Lasă un comentariu