DUBLĂ LANSARE DE CARTE, LA TÂRGU-MUREȘ EMILIA AMARIEI ȘI DAN LĂZĂRESCU

Distribuie pe:

După 2020, un an plin de restricții, în care ne-am izolat unii de alții și am trăit cu spaime și temeri, an în care nici cărțile nu au avut un destin mai fericit, dar totuși au continuat să fie scrise, ne-am adunat din nou, în 16 septembrie 2021, la Centrul pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș, pentru a le ura drum bun spre inimile cititorilor, romanului FLAVIA, semnat de Emilia Amariei, și cărților de poezie “2020” și PAMFLETE ȘI ALTFEL DE RIME, semnate de poetul Dan Lăzărescu.

Evenimentul s-a desfășurat sub semnul bucuriei și al dragostei de carte, de cuvânt și de “mânuitorii” acestuia. Nu ne văzusem de atâta vreme, dorindu-ne să fim împreună într-o frăție firească, așa cum ne stă bine atât autorilor, cât și publicului iubitor de carte. Au fost prezenți la eveniment oameni dragi, atât din Târgu-Mureș, cât și din Târnăveni și Sighișoara. Aproape toți creatorii de frumos, ne-am simțit pe deplin conectați, transmițându-ne emoțiile și simțămintele de înaltă frecvență, care ne-au unit și ne-au umplut sufletele de caldă vibrație.

Romanul FLAVIA, ca și cărțile de poezie ale prietenului de condei Dan Lăzărescu, au pornit spre inimile cititorilor mureșeni înconjurat de iubirea care se citea pe chipuri, de deschidere și complicitate în gânduri bune.

Programul s-a desfășurat într-o manieră aparte, publicul intrând în conexiune directă cu prezentatorii, susținându-ne cu dese aplauze, zâmbete și flori.

Costumul tradițional nu a lipsit, fiind purtat cu mândrie și cinste, atât de subsemnata, cât și de poetul Dan Lăzărescu, dar și de solista de muzică populară Letiția Blaga, care a fost invitată special pentru momentul final al evenimentului. Letiția Blaga ne-a încântat cu vocea ei caldă și unduioasă, împletind cântecul cu voia bună și frumusețea costumului popular autentic, pe care ea însăși și-l creează.

Romanul FLAVIA s-a aflat la el acasă, dat fiind faptul că locația era una potrivită cu substanța temei acestuia: viața la țară, viața omului simplu, truditor al pământului, din care se desprind în mare parte cei mai de seamă oameni pe care îi poate avea patria.

Mulțumim pe această cale doamnei Liliana Moldovan, secretar a LSR filiala Mureș, pentru susținere și frumoasa colaborare, domnului Iulian Praja, pentru găzduire și deschidere, doamnei Viorica Șutu, care ne-a acordat prețioasele diplome de gratitudine din partea LSR, doamnei Viorica Feierdan, care a prezentat cuvântul scris de domnul Mircea Dorin Istrate, poetului Dan Lăzărescu, cel care a răspuns provocării de a organiza o dublă lansare de carte, prețioasei soliste Letiția Blaga, prietena mea de o viață, domnilor Dimitrie Poptamaș și Ioan Berța, nelipsiți de la evenimentele culturale mureșene, dar și organizatori de astfel de evenimente, și, nu în ultimul rând, copiilor mei, Irina Maria Hamos și Tudor Vodă, care mă susțin și mă însoțesc la toate lansările de carte. Tudor fiind fotograf profesionist și electronist priceput, a participat la asigurarea sonorizării.

Mulțumim Consiliului Județean Mureș, Centrului de Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș, Ligii Scriitorilor Români, filiala Mureș!

Intenționat am lăsat pentru final mulțumirile aduse domnului Mircea Dorin Istrate, gândindu-mă la puterea dragostei, la aripile pe care ți le dă, și cum te ridică ea din suferință, ducându-te acolo unde îți dorești să fii. Dragostea de carte, de cultură, de scriitori și poeți, de eveniment literar ni l-a dăruit și pe domnul Mircea Dorin Istrate, președintele LSR filiala Mureș, a cărui prezență ne-a bucurat pe toți și ne-a dat puterea să fim! De ce spun asta? Fiindcă, deși foarte bolnav, cu 5 infarcturi la activ începând cu luna aprilie anul curent, a ținut să ne țină încă o dată sub aripile protectoare ale domniei sale, să ne vorbească, să ne încurajeze și ne dea îndemnuri pentru zilele care vor veni. Numai dragostea l-a adus printre noi, căci, ne-a impresionat cum, cu vocea slăbită și paloarea din obraji, ne-a privit cu iubire, ne-a vorbit din inimă, iar noi am știut încă o dată că dedicarea și pasiunea dumnealui sunt fără limite.

Mulțumim din inimă, cu o reverență a sufletului și o reverență plină de considerație și prețuire, domnule Mircea Dorin Istrate! Să vă dea Dumnezeu multe zile de acum înainte, sănătate și putere de a zbura de cât mai multe ori spre cuibul nostru drag, care ne adună laolaltă, activitatea literară!

Mulțumim cititorilor de carte, cu o adâncă plecăciune, căci, fără dumnealor, noi pentru cine am mai scrie?! Consider că adevărata valoare a unei creații literare, fie ea de orice factură, o dă cititorul, în fața căruia mă înclin cu gratitudine!

Întregul evenimentul fost dedicat genialului poet optzecist Aurel Dumitrașcu, prieten și consătean al subsemnatei, dispărut prematur dintre noi în data de 16 septembrie 1990, la vârsta de doar 35 de ani, ca un pios omagiu și o veșnică amintire!

EMILIA AMARIEI

Lasă un comentariu