VETERANUL GHEORGHE ȘUTEU, DIN BOGATA DE MUREȘ, UN EROU ÎN VIAȚĂ

Distribuie pe:

În urmă cu o sută de ani, în prealuminata zi a marii sărbători creștine de Înălțare a Sfintei Cruci, 14 septembrie 1921, și-a început viața pământeană și duhovnicească voinicul făt- frumos care avea să fie cunoscut de semenii săi sub numele de Gheorghe Șuteu. A crescut voinic și înțelept, a învățat să cultive ogorul părintesc și apoi al său, să înalțe rugăciuni și cântări în Biserică, să fie de folos semenilor.

La vârsta încorporării, 20 ianuarie 1942, a fost chemat să-și servească patria, sub drapelul militar. După instrucție, a devenit instructor al noilor recruți. Și-a făcut datoria, luptând pe frontul din Moldova, apoi pe cel pentru eliberarea Transilvaniei și reunificarea României, începând cu Câmpia Turzii, Cluj, Zalău și Carei. A continuat cu eliberarea Ungariei de sub ocupația germanilor lui Hitler. Sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial (9 mai 1945) l-a găsit luptând pentru eliberarea Cehoslovaciei. Pentru salvarea vieții multor militari români în timpul acțiunilor de trecere a trupelor peste râul Tisa, a fost citat pe Ordin de Zi și decorat cu Ordinul “Bărbăție și Credință”.

După lăsarea la vatră, a revenit în Bogata de Mureș, s-a căsătorit cu Anica din Dateș. Împreună au lucrat ogorul, au sădit pomi, au înălțat o casă, au avut trei băieți. A continuat să-L iubească pe Dumnezeu, să-și iubească semenii ca pe sine însuși.

Pentru sfaturile sale, consătenii l-au ridicat la rangul de înțeleptul satului. Pentru că avea și simțul umorului, a fost poreclit “Moromete”. Adevărul este că îi plăcea să citească literatură și nu uita să-și înnoiască abonamentele la ziare. A fost și a rămas același român patriot, în fapte, un bogătean de bun-simț, un părinte, un socru și un bunic - stâlp al familiei Șuteu, un demn component al comunității locale.

După evenimentele din decembrie 1989, a fost un membru activ al subfilialei Luduș a Asociației Naționale a Veteranilor de Război din România.

Colegii de la A.N.V.R. l-au omagiat într-un cadru restrâns, atunci când a împlinit 95 de ani.

În acest an 2021, când veteranul de război Gheorghe Șuteu a împlinit 100 de ani de viață, aniversarea a fost pregătită din timp de Primăria comunei, de A.N.V.R. și Parohia Ortodoxă din localitate.

Festivitatea aniversară a avut loc în Biserica “Sfânta Treime”, chiar de ziua Înălțării Sfintei Cruci, 14 septembrie 2021. După săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, cucernicul preot paroh Petru Ulea i-a urat veteranului Gheorghe Șuteu sănătate, în toate bună sporire și, împreună cu întreaga obște de drepmăritori creștini din Biserică, i-au cântat “LA MULȚI ANI!”

Generalul maior (R) Gheorghe Popa, președintele filialei Mureș a A.N.V.R., l-a caracterizat pe sărbătorit ca pe un erou în viață, un model de urmat, în toate privințele, pentru tinerii bogăteni. I-a înmânat o DIPLOMĂ ANIVERSARĂ și o cocardă tricoloră care amintește de CENTENARUL MARII UNIRI. L-a îmbrățișat și împreună au fost până la sfârșitul festivității.

Din partea cadrelor militare active a intervenit locotenent colonelul Sergiu Petru Colceriu, comandantul Comenduirii Garnizoanei Târgu-Mureș, care i-a înmânat domnului Gheorghe Șuteu o DIPLOMĂ DE ONOARE din partea Comandantului Forțelor pentru Operații Speciale Române, generalul maior Dacian Tiberiu Șerban, precum și PLACHETA cu însemnul heraldic al Forțelor Speciale.

Veteranul Gheorghe Șuteu a fost felicitat de maiorul Alexandru Ivanof, ofițer de relații publice al Garnizoanei Târgu-Mureș.

Adresându-se stimatei doamne primar Doina Coc, preacucernicului părinte Petru Ulea și cinstiților locuitori ai comunei Bogata de Mureș, colonelul (r) Sever Popovici, președintele subfilialei Luduș a ANVR, a evocat, în termeni militari, activitatea veteranului Gheorghe Șuteu desfășurată sub Drapelul României în Al Doilea Război Mondial.

Cu viu interes a fost primită afectuoasa cuvântare a doamnei primar Doina Coc, la finalul căreia, în aplauzele asistenței, i-a dăruit veteranului Gheorghe Șuteu un simbolic premiu de 2.000 de lei, un superb coș cu flori și urarea de Mulți Ani!

L-au felicitat, ca de la bărbat la bărbat, colonelul Relu Gabriel Niculescu, comandantul Cercului Militar Județean Mureș, col. (R) Ionel Costin și col. (R) Viorel Moldovan, vicepreședinți ai filialei Mureș a ANVR, col. (R) Gheorghe Stoica, membru al aceleiași conduceri a ANVR Mureș.

Drăgăstoase și emoționante până la lacrimi au fost îmbrățișările, felicitările și urările fiului Vasile Șuteu, ale norei Dorina Șuteu, nepoatelor Laura Șuteu Moldovan (și a soțului ei, Emil), Ioana Șuteu (cu Alin Toduț), ale nepoților Octavian Șuteu, Alexandra Șuteu, Giorgiana Șuteu, Cosmin Șuteu (și Corina Șuteu), ale strănepoților Zelda Moldovan, Thea Toduț, Alma Toduț, Cassia Toduț, ale doamnelor Otilia, Mariana și Dorina. L-au felicitat și mai vechii prieteni ing. Ioan Corla și Ioan Precup, din Luduș, precum și semnatarul acestui reportaj.

Tot ce a făcut și toate de câte a avut parte în viață, inclusiv eroismul și spiritul de jertfă din timpul războiului, le-a acceptat ca lucruri firești. Cu o excepție. Privind-o în ochi pe doamna primar Doina Coc, a dat glas nedumeririi: “Chiar merit eu, un simplu țăran, asemenea mare cinste!?”

Text: MIRCEA GHEBOREAN Foto: IOSIF TRIF

Lasă un comentariu