NE-AM INTERESAT PENTRU DUMNEAVOASTRĂ SUSȚINERE A PRODUCȚIEI DE LEGUME ÎN SPAȚII PROTEJATE

Distribuie pe:

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat, zilele trecute, că a fost postat în dezbatere publică, pe site-ul propriu, proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 651/ 2021 pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2021, precum și pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2021 privind aprobarea programului de susținere a producției de plante aromatice pentru anul 2021.

Actul normativ va aproba unele modificări și completări la Programul de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2021 și la Programul de susținere a producției de plante aromatice pentru anul 2021. Modificările și completările au rezultat în urma solicitărilor formulate de structurile asociative reprezentative din sector, având în vedere dificultățile cu care se confruntă în prezent piața legumelor, respectiv ofertă mare de produse care nu sunt absorbite în piață și creează stocuri perisabile, prețuri de achiziție scăzute, sub un nivel mediu de rentabilitate a activităților de producție din acest sector.

În ceea ce privește Programul de legume în spații protejate - cei 14.271 de beneficiari care s-au înscris, la nivel național, până în 20 iulie 2021, pentru plafonul de 150 milioane de lei nu vor absorbi toată suma și a rămas o diferență, iar pentru programul dedicat cultivatorilor de plante aromatice, din cele 6 milioane de lei alocate s-au consumat doar 2,27 milioane de lei. Astfel, disponibilul de cca. 3,7 milioane de lei va fi dirijat către programul de legume în spații protejate, cuantumul de 2.000 euro/1.000 mp urmând a se majora la 2.210 euro, cu încadrarea în plafonul maxim de 20.000 euro/3 exerciții financiare.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis la cultura de legume în spații protejate vor fi de 153.730 mii lei, reprezentând echivalentul a maximum 31.551 mii euro, ca urmare a suplimentării plafonului cu sumele neangajate în Programului de susținere a producției de plante aromatice pentru anul 2021.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis la plante aromatice vor fi în valoare de 2.270,5 mii lei, reprezentând echivalentul a maximum 465,968 mii euro.

În bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2021 exsită alocări financiare pentru ambele programe.

Prin măsurile propuse de prezentul proiect de act normativ se asigură eficiența și eficacitatea utilizării fondurilor publice, a sustenabilității și predictibilității politicilor de susținere financiară a producătorilor din sectorul horticol, respectiv producția de legume în spații protejate, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Lasă un comentariu