NORMELE DE IGIENĂ DIN UNITĂȚILE DE INSTRUIRE A COPIILOR ȘI TINERILOR AU FOST ACTUALIZATE

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 897, din 20 septembrie 2021, a fost publicat Ordinul nr. 1.885/2021 privind modificarea anexei la Ordinul ministrului Sănătății nr. 1.456/2020 pentru aprobarea normelor de igienă din unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor.

Utilizarea mașinilor de spălat vase, doar cu atestare prealabilă

Potrivit modificărilor aprobate, în unitățile menționate, sunt necesare amenajarea unui oficiu pentru primirea hranei și spațiu pentru servirea mesei cu suprafețe care se pot spăla și dezinfecta cu ușurință; amenajarea unui oficiu pentru spălarea și depozitarea veselei; montarea unui sistem de încălzire pentru menținerea la cald a hranei servite, cu excepția situațiilor în care hrana este servită într-un interval de 30 - 60 de minute de la livrarea în unitatea publică sau privată și asigurarea apei calde curente pentru spălarea veselei și a tacâmurilor.

Spălarea acestora constă în curățare mecanică de resturi alimentare, spălare cu apă caldă cu detergenți și dezinfectanți pentru sectorul alimentar și clătire cu apă rece.

Utilizarea mașinilor automate de spălat vase este permisă numai cu atestarea prealabilă de către laborator a eficienței acestora. Prelevarea probelor de salubritate și prelucrarea lor se realizează exclusiv prin direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București cel puțin o dată pe semestru sau ori de câte ori este nevoie.

Resturile alimentare vor fi gestionate conform legislației naționale în vigoare cu privire la gestionarea deșeurilor, iar vesela și tacâmurile se depozitează în dulapuri închise.

Unitățile respective sunt obligate să asigure veselă și tacâmuri în număr cel puțin egal cu cel al consumatorilor care servesc masa, fiind interzise spălarea veselei și folosirea acesteia la aceeași masă pentru grupuri diferite de consumatori!

Totodată, personalul care asigură servirea mesei în sistem de catering este obligat să poarte echipament de protecție și să efectueze examinările medicale prevăzute de legislația în vigoare pentru angajații unităților de alimentație colectivă.

Probe din hrană, păstrate 48 de ore

Ordinul mai prevede efectuarea, la sfârșitul fiecărei săptămâni, a curățeniei generale și efectuarea de reparații curente ale încăperilor, anual sau ori de câte ori este nevoie.

În sala de mese, trebuie asigurată o suprafață de cel puțin 1,2 mp pe consumator, iar meniul zilnic va fi însoțit de o listă a ingredientelor cu gramaj pe porție individuală.

De asemenea, unitatea de la care este livrată hrana pentru unitățile publice sau private va păstra probe din toate alimentele livrate, în spații frigorifice, timp de 48 de ore, iar transportul produselor alimentare furnizate în sistem catering se face numai cu mijloace de transport auto autorizate sanitar, care să nu fie folosite în alte scopuri, în recipiente cu capace etanșe, care să asigure o ermetizare perfectă.

Ordinul a intrat în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, respectiv 20 septembrie 2021. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu