MIERCURI, 22 SEPTEMBRIE, ZIUA ESTE EGALĂ CU NOAPTEA

Distribuie pe:

Potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, anul acesta, echinocțiul de toamnă, care marchează intrarea în toamna astronomică, are loc în data de 22 septembrie (2021), la ora 22.21, acesta fiind momentul în care soarele trece prin punctul de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc.

La echinocțiul de toamnă, ca și la cel de primăvară, ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe pământ. După echinocțiul de toamnă, ziua devine tot mai scurtă, iar noaptea tot mai lungă, până la solstițiul de iarnă, din jurul datei de 21 decembrie.

De asemenea, odată cu echinocțiul de toamnă, în zona Polului Nord începe lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud, soarele va sta deasupra orizontului timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primăvară.

Tradiții și obiceiuri

În tradiția populară, echinocțiul de toamnă este un eveniment care marchează echilibrul dintre lumină și întuneric, dintre masculin și feminin, dintre viață și moarte.

Echinocțiul de toamnă marchează și sfârșitul muncilor agricole, iar sătenii duc roadele pământului la biserică ca să fie sfințite de preot. Potrivit tradiției populare, legumele și fructele sfințite pot vindeca orice rană fizică și orice durere sufletească.

Totodată, se crede că în ziua echinocțiului de toamnă florile plâng și vorbesc între ele despre venirea crudă a iernii. Se mai spune că dacă vrei să salvezi o floare care plânge trebuie să o ungi cu mir sfințit la o mănăstire.

Gospodarii care respectă tradiția, prepară în această zi must din struguri proaspăt culeși. Tot în ziua echinocțiului de toamnă, se bat nucii, se scutură merele și gutuile și... se schimbă pălăria cu căciula.

Un ritual păgân este cel în care i se aduc mulțumiri verii, pentru soarele și căldura oferite. Păgânii construiau un altar din fructe și legume, meditau în grup și preamăreau natura. La astfel de adunări se cânta, se dansa și se consumau legume și fructe.

Însă, indiferent de cultură, oamenii celebrează frumusețea naturii și trecerea timpului. Aceste serbări sunt, de fapt, celebrări ale vieții și ale armoniei dintre om și natură.

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu