ELITE ALE ȘCOLII MUREȘENE  - ,,MICUL PILOT” MUREȘEAN - HUSARI VLAD ȘTEFAN

Distribuie pe:

Micul pilot HUSARI Vlad Ștefan, în vârstă de 8 ani, ne întroduce în tainele acestui sport de viteză:

- Te rog, o scurtă prezentare, pentru cititorii cotidianului “Cuvântul Liber”.

- Mă numesc Husari Vlad Ștefan, am 8 ani și sunt elev la Școala Gimnazială Nr. 7 din Târgu-Mureș, clasa a II-a A, iar învățătoarea mea este Carmella Pălășan. Îmi place foarte mult Karting-ul, pe care îl practic de la vârsta de 6 ani. La început mi-a fost puțin teamă, pentru că viteza atinsă pe pistă era de 50 Km/h și pentru un copil de această vârstă este destul de mare. Îmi era puțin frică de accidentele pe care puteam să le fac.

- Care au fost rezultatele obținute de tine?

- Am participat la Campionatul Național de Karting Școlar ,,Micul Pilot” 2019, dar numai la ultimele 4 din cele 6 etape desfășurate pe circuitele de la: Târgu Secuiesc, Bacău și București. Din 17 concurenți, am ocupat locul VII pe țară și am fost premiat în cadrul fiecărei etape cu o cupă, o medalie și diplomă, dar și la Gala Campionilor, care s-a desfășurat la Suceava, în 30 noiembrie 2019. A fost un eveniment deosebit, în care toți participanții la competiții s-au simțit valorizați.

Anul acesta a fost o singură etapă, 17-19 septembrie 2019, la Bacău, unde am obținut, după 2 semifinale, calificarea în finală. După cele 2 curse din finala 1 și 2, am obținut locul V.

- Care sunt dificultățile și provocările cu care te confrunți?

- Am încredere foarte mare în domnul profesor Pop Claudiu, instructorul meu de la Palatul Copiilor Târgu-Mureș, pentru că mă ajută cu reglajele kartului pentru concurs și astfel pot să îmi îmbunătățesc timpii pe circuit. La curse mă bazez pe tati, care este mecanicul. Împreună alcătuim, sub adăpostul cortului, strategia înainte de cursă: încerc să mă pozitionez cât mai bine la fiecare start, astfel încât, în primul viraj să fiu cât mai în față, iar apoi în curbe să nu mă abat de la linia ideală, să am grijă să nu mă lovească ceilalți piloți, deoarece karturile noastre sunt foarte sensibile, iar în urma unei lovituri mă pot răsuci pe pistă sau chiar se poate să mi se oprească motorul și astfel pot abandona în cursă.

În acest an am reușit să îmi îmbunătățesc propriul record pe pista de la Bacău, parcurgând un tur de circuit în 1 min: 30 sec: 491 miimi de secundă. Antrenamentele din ziua de vineri, 17 septembrie, s-au desfășurat în condiții de ploaie. Îmi place să concurez foarte mult pe ploaie, pentru că, față de alți concurenți, reușesc să îmi păstrez trasa, fără să derapez, lucru concretizat în clasarea mea pe pozitia a 3-a.

Suporterii mei sunt mami și surioara mea mai mare, Alexandra, care mă încurajează și mă susțin de pe marginea pistei sau din tribune, de fiecare dată.

Mi-am făcut mulți prieteni de la diferitele cluburi din țară: Suceava, Carei, București, Reșița, Sibiu, piloți care sunt și la alte categorii de concurs. Deja ne cunoaștem și ne susținem unii pe alții.

Cel mai mult îmi place să respect regulile și să fiu cinstit, iar acest lucru l-am observat la un fost adversar, Darren, din Satu Mare, campionul clasei Promo BB în sezonul 2019, care avea un stil de condus foarte curat și nu își lovea niciodată adversarii. De asemenea, acesta reușea să evite orice acroșaj.

Am fost foarte mândru, când domnii profesori instructori de la Palatele Copiilor din țară au venit după cursa finală și m-au felicitat pentru pilotaj și nu pentru puterea motorului. Acest lucru mi-a demonstrat că sunt un pilot bun și mi-a dat curaj că pot deveni și mai bun.

- Unde se desfășoară antrenamentele?

- Antrenamentele din oraș se desfășoară în curtea Școlii Gimnaziale ,,Dacia”, dar acestea nu se pot numi antrenamente, pentru că noi concurăm pe pistele omologate FRK, piste care au peste 1 Km lungime, ceea ce înseamnă că trebuie să mergem acolo unde se desfășoară concursul pentru a mă antrena. La antrenamentele de pe aceste piste poți avea acces doar contra cost, minimum 120 lei/zi, la care se adaugă costurile cu deplasarea, cazarea, asigurarea și combustibilul. Părinții mă susțin în acest sens.

- Cum reușești să îmbini pasiunea pentru Karting cu activitatea școlară?

- Antrenamentele le desfășor în weekendurile premergătoare competiției, în localitatea respectivă. Plecăm toată familia de vinerea și stăm până duminica seara. În padock stăm de la ora 8 dimineața și până la ora 19 seara, ne antrenăm, rezolvăm teme în pauzele dintre ieșirile pe pistă, în timp ce mecanicii efectuează reglajele la kart.

Pe lângă karting am și o altă pasiune: dansul sportiv latino-american, pe care îl practic de 3 ori pe săptămână, în total, 4 ore de antrenament. Acest sport îmi oferă o pregătire atât fizică, cât și psihică, atât de necesare în cursele de karting. Nu este de ajuns să fii doar rapid, ci trebuie să ai un psihic puternic pentru a face față atacurilor adversarilor. Exercițiile pentru brațe și picioare din timpul antrenamentelor de la dans mă ajută să fac față forțelor G, care mă apasă în viraje sau în timpul accelerării și frânării. Severitatea antrenorilor de dans, Paul Moldovan și Cristina Tătar, mă ajută să am o putere mare de concentrare.

Pe lângă sport, merg și la cursuri de programare pentru că tehnologia este o altă pasiune a mea.

- Ce planuri ai pentru viitor?

- Îmi propun ca la competițiile viitoare să realizez un timp mai bun pe turul de circuit, ca să pot urca și eu pe podium.

Îi mulțumesc lui Dumnezeu că mă ajută să realizez toate aceste lucruri, dar și părinților, surorii mele și întregii familii.

Le mulțumesc sponsorilor, care mi-au asigurat echipamentele necesare participării la această competiție: Puiul de Crăiești, dar și Palatului Copiilor Târgu- Mureș, care mi-a pus la dispoziție kartul.

CAMPIONATUL NAȚIONAL DE KARTING ȘCOLAR

Recent, la Bacău, pe Circuitul Speed Park, s-a desfășurat Campionatul Național de Karting Școlar, ediția 2021.

Reprezentanții Palatului Copiilor din Târgu-Mureș la această competiție au fost, la categoria Bambinii: HUSARI Vlad Ștefan, iar la categoria Mini: Dávid BOTOND, sub coordonarea domnului profesor, POP Claudiu.

Competiția a fost una foarte strânsă, dar, în același timp, și foarte obositoare pentru cei 14 mici piloți aliniați pe grila de start a categoriei Bambinii, în cele 3 zile ale competiției, un pilot ajungând să parcurgă aproximativ 100 km în sesiunile de antrenamente, calificări și curse. La finalul competiției, Husari Vlad Ștefan a reușit să se claseze pe un meritoriu loc 5, iar David Botond pe locul 7.

LETIȚIA BOTA

Lasă un comentariu