GUVERNUL VREA SĂ SCUTEASCĂ ACESTE CATEGORII DE ROMÂNI DE DEBRANȘAREA DE LA ENERGIE ELECTRICĂ ȘI GAZ

Distribuie pe:

Senatul României a impus o nouă condiție pentru a se evita debranșarea românilor de la gaz și curent electric. Noua ordonanță de urgență a Guvernului, în forma emisă, asigură continuitatea furnizării serviciilor menționate pentru trei tipuri de consumatori, în cazul în care nu plătesc facturile la gaz și curent electric.

Ce români sunt scutiți de debranșarea de la gaz și curent electric

Senatul României a adoptat o O.U.G. care prevede trei categorii de români care nu sunt debranșați de la curent electric și gaz, pe toată durata stării de alertă. Categoriile exceptate de la debranșare sunt:

* consumatorul vulnerabil de energie definit prin Legea 226/2021;

* consumatorul final casnic de energie electrică ce are un consum mediu lunar mai mic de 100 kWh și nu mai mult de șase facturi neachitate în sold;

* consumatorul final casnic de gaze naturale ce are un consum mediu lunar mai mic de 1.000 Kwh și nu mai mult de șase facturi neachitate în sold.

“Nerespectarea prevederilor de către operatorii de transport și distribuție de energie electrică și gaze naturale se sancționează cu amendă de la 200.000 lei la 300.000 lei. Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii se fac de către reprezentanții împuterniciți ai ANRE”, se arată în O.U.G. 84/2021.

Românii vor avea posibilitate de a căuta soluții pentru plata datoriilor împreună cu furnizorii de servicii

Actul normativ prevede o perioadă de tranziție de 90 de zile pentru clienții finali care au beneficiat de prevederile articolului 72, alineat 1 ale O.U.G. nr. 70/2020 și care nu pot fi deconectați pentru debitele restante aferente perioadei de aplicabilitate ale respectivelor prevederi.

Românii vor avea, de asemenea, posibilitatea de a căuta soluții pentru achitarea datoriilor restante, în funcție de situația financiară în care se află, împreună cu furnizorii serviciilor amintite.

Ordonanța de urgență urmează să fie dezbătută și votată în Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Lasă un comentariu