MOMENT EMOȚIONANT PENTRU EVREII DIN TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Comunitatea evreiască din Târgu-Mureș (președinte - prof. Vasile Dub) a marcat, ieri, împlinirea a 120 de ani de la inaugurarea Sinagogii Mari, situată pe strada Aurel Filimon nr. 23.

Programul manifestării a cuprins o ședință festivă dedicată evenimentului, vizitarea muzeului comunității și un concert de muzică clasică.

Cunoscută sub numele de Sinagoga Status Quo Ante (“în starea dinainte de...”, cu referire la curentul evreiesc din Ungaria, care dorea păstrarea unității religioase și respingea ortodoxismul și neologismul, ultimul fiind cel mai popular), clădirea a fost construită în perioada dualismului austro-ungar, între anii 1899-1900, în stil eclectic, fiind inclusă, din 2010, pe Lista Ministerului Culturii și Patrimoniului Național din România.

Inițiativa construcției a avut-o comunitatea evreiască “Status Quo”, desprinsă din comunitatea ortodoxă a evreilor transilvăneni, în secolul al XIX-lea.

În anul 1998, cu fondurile obținute de la Federația Comunităților Evreiești din România și prin donații, au fost începute lucrări de renovare capitală a sinagogii, care au fost finalizate în anul 2000, când lăcașul de cult a fost reinaugurat.

Sinagoga are 552 de locuri, dintre care 314 la parter (pentru bărbați) și 238 la etaj (pentru femei).

În incinta sinagogii, pe partea de est, lipit de peretele balustradei chivotului cu rolele Tora, se află un monument memorial de marmură albă în amintirea victimelor Holocaustului. Pe acest monument sunt scrise cu litere ebraice următoarele:

“Numărul sfinților (martirilor) din orașul nostru este de 5.943. Și piatra din zid strigă de durere și tot poporul evreu deplânge exterminarea părinților noștri și a celor dragi nouă care au fost asfixiați și arși la Auschwitz, în anul 5704 (1944)”.

Dictatul de la Viena și anexarea nordului Transilvaniei de către Ungaria în septembrie 1940 a avut efecte dezastruoase pentru comunitatea evreiască din oraș. În anul 1944, aici locuiau aproape 8.000 de evrei, reprezentând 16% din populația totală. După ce autoritățile horthyste i-au concentrat într-un ghetou amenajat la Fabrica de cărămizi, în perioada 27 mai - 8 iunie 1944, au deportat la Auschwitz 7.550 de evrei din Târgu-Mureș și localitățile învecinate. Dintre aceștia, 5.943 nu s-au mai întors acasă.

Prezența evreilor în Târgu-Mureș este atestată pentru prima dată în anul 1682, devenind, în deceniile următoare, a doua ca mărime din Transilvania, după cea din Alba Iulia.

Populația evreiască a avut un rol important în dezvoltarea Târgu-Mureșului. Evreii erau industriași, editori, comercianți, medici, bancheri, avocați, profesori, mici meseriași. În anul 1880 a fost înființată o școală evreiască, mutată în 1890 într-o clădire de pe Str. Horea.

În prezent, comunitatea evreiască din oraș numără mai puțin de 200 de membri. (surse documentare: izraelsarokms.ro; ro.wikipedia.org)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu