FACTURILE LA ENERGIE ȘI GAZE VOR FI COMPENSATE DE LA 1 NOIEMBRIE

Distribuie pe:

Compensarea facturilor la energie și gaze se va aplica de la 1 noiembrie, atât pentru consumatorul casnic, cât și pentru cel non-casnic, deoarece trebuie avute în vedere și IMM-urile și companiile mici, a declarat, prim-ministrul Florin Cîțu.

“În acest moment, vreau să mă asigur că ceea ce facem pe partea de compensare o să fie rapid, simplu și să nu implice foarte mult consumatorul. Și aici vreau să fie foarte clar, vorbesc de consumatorul casnic și noncasnic, pentru că e vorba și de IMM-uri și de companii mici care nu au aceeași putere de negociere ca o companie mare. Deci, vorbim și de consumatorul casnic și de consumatorul noncasnic. Soluțiile vor fi pentru ambele categorii și vom avea această soluție cât mai curând, ca să intre în vigoare de la 1 noiembrie”, a explicat Cîțu, la dezbaterea online “Plafonare versus compensare” organizată de DC News.

Premierul a afirmat că această compensare trebuie să fie “un produs bun, simplu, transparent”, care să fie folosit în această iarnă, dar și pe viitor “în alte situații excepționale”.

“Să nu venim de fiecare dată cu ceva nou, să folosim un produs pe care putem să îl avem și în viitor. Așa cum am făcut și în perioada de pandemie, anul trecut, am venit cu câteva soluții care iarăși sunt folosite astăzi. De exemplu, părinții copiilor care vor trebui să stea acasă, o săptămână - două, vor primi acea sumă de la buget pentru a compensa pentru că trebuie să stea acasă în acea perioadă. Deci, despre astfel de soluții vorbesc, soluții care pot fi folosite de fiecare dată când apar situații excepționale”, a spus Florin Cîțu.

El a evidențiat importanța găsirii de soluții atât pentru consumatorul casnic, cât și noncasnic.

“Compensarea merge înainte, 1 noiembrie - 31 mai, nu mai e niciun fel de discuție aici. Aș vrea ca românii să fie ok. Nu pot să fie foarte liniștiți, e o situație excepțională în toată Europa, dar vreau să se asigure că nu vor fi lăsați de izbeliște în această iarnă, că avem aceste soluții pentru ei și aici vorbesc, repet, de consumatorul casnic și non-casnic. Să fie clar, pentru că dacă nu ne gândim la consumatorul non-casnic putem să avem efecte perverse sau distorsionări la care nu te aștepți. Foarte simplu, dacă nu ne ocupăm de consumatorul non-casnic, vom vedea că prețurile la produse or să crească foarte mult, o inflație foarte mare și, după aceea, apare acea problemă cu prețuri, dobânzi etc. și nu vreau să ajungem acolo. De aceea, ne ocupăm și de compensarea pentru consumatorul non-casnic”, a completat Cîțu.

Premierul a dat asigurări că bugetul de stat poate suporta aceste compensări, deoarece efortul va fi împărțit pe 2021 și 2022.

“Avem încasări mai bune, companiile de energie au încasări mai bune și atunci vor alimenta mai mult bugetul de stat în mai multe dividende, deci există resursele pentru a avea această schemă de compensare să funcționeze în această iarnă”, a susținut șeful Guvernului.

Potrivit acestuia, beneficiari vor fi aproximativ 5,3 milioane de gospodării, adică aproape 10.000.000 de persoane.

“Asta era schema pe care discutam noi, vedem care este forma finală. Deci, o mare parte din populația României va beneficia în această iarnă de acest ajutor”, a spus Florin Cîțu.

Prim-ministrul a subliniat, totodată, că trebuie avută foarte multă atenție în cazul unei eventuale plafonări a prețurilor la gaze și energie.

“Aici trebuie să fim foarte atenți! Pe de o parte, România este producător de energie și electrică și pe gaz și, atunci, aș vrea să ne asigurăm că nu vom afecta planurile de investiții ale companiilor. Știți foarte bine, intervenția brutală în plafonarea prețurilor poate să aibă alte implicații pe partea de investiții pentru aceste companii, dar, dacă la nivelul Uniunii Europene se ajunge să avem majoritatea țărilor care să meargă și spre plafonare, nu are cum România să nu adopte și ea această strategie, da”, a declarat Cîțu. (AGERPRES)

PESTE 25.700 DE LOCURI DE MUNCĂ VACANTE, LA NIVEL NAȚIONAL

Un număr de 25.753 de locuri de muncă erau disponibile la nivel național, miercuri, în evidențele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), potrivit datelor furnizate de agenții economici privind locurile de muncă vacante, informează instituția.

Cele mai multe locuri de muncă aflate în evidențele ANOFM sunt oferite pentru pozițiile de muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor (1.744); lucrător comercial (1.591); manipulant mărfuri (854); muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet (820); agent de securitate (742); agent de vânzări (696); muncitor necalificat în industria confecțiilor (676); asistent personal al persoanei cu handicap grav (528); confecționer-asamblor articole din textile (466); operator confecționer industrial îmbrăcăminte din țesături, tricotaje, materiale sintetice (460).

Din cele 25.753 locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, 1.748 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (analist servicii client; manager proiect; inginer mecanic; inginer producție; programator etc.), 6.702 pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrător comercial; casier; electrician de întreținere și reparații; agent de securitate; vânzător etc.).

Alte 6.865 de locuri de muncă sunt pentru persoanele cu studii profesionale (lucrător comercial; operator confecționer industrial îmbrăcăminte din țesături, tricotaje, materiale sintetice; lăcătuș mecanic; confecționer-asamblor articole din textile; sudor etc.), restul de 10.438 locuri de muncă fiind destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale (muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor; manipulant mărfuri; asistent personal al persoanei cu handicap grav; muncitor necalificat în industria confecțiilor; agent de securitate etc.).

Baza de date a ANOFM privind ofertele locurilor de muncă este una în dinamică, actualizându-se în timp real în funcție de locurile de muncă declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum și de numărul repartițiilor emise în vederea ocupării. Oferta locurilor de muncă vacante la nivel național poate fi accesată pe site-ul ANOFM.

Pe de altă parte, angajatorii din Spațiul Economic European oferă, prin intermediul rețelei EURES România, 634 locuri de muncă vacante, dintre care cele mai multe sunt în Germania - 396 locuri de muncă, pentru educator/educatoare; tăietor de carne și lucrător în producție; vopsitor industrial; sudor carbon/ oțel inoxidabil; sudor aluminiu; muncitor în construcții de acoperișuri; măcelar; șofer de camion; șofer de camion/mașină de mare tonaj pe distanțe lungi; stivuitorist; lucrător în depozit.

În Spania sunt disponibile 69 locuri de muncă pentru cercetători științific, iar 45 locuri de muncă sunt disponibile în Italia pentru lucrători în construcții.

Alte 41 de locuri de muncă sunt vacante în Norvegia, pentru nail artist; betonist; instalator; instalator ventilație; medic; mecanic auto; tâmplar; tinichigiu auto; mecanic motociclete; zidar/faianțar;

În Finlanda sunt 41 locuri de muncă pentru operatori depozit industria lemnului; operator bandă - industria lemnului; operator asamblare - industria lemnului; operator confecționer măști sanitare; operator procesare carne, iar în Irlanda - 20 locuri de muncă pentru: dulgher; șofer vehicul greu de transport marfă.

Potrivit sursei citate, 11 locuri de muncă mai sunt disponibile în Austria pentru lucrători în producție și ingineri mașini unelte, 7 locuri în Polonia (operator CNC; lăcătuș; sudor MAG; strungar; șlefuitor), două locuri în Danemarca, pentru director de marketing și specialist IT-Chief Technology Officer, iar în Olanda alte două locuri de muncă pentru culegători flori.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă în Spațiul Economic European pot consulta ofertele accesând site-ul ANOFM, la secțiunea EURES. (AGERPRES)

54 DE LOCALITĂȚI CU INCIDENȚĂ COVID MAI MARE DE 6 LA MIE; ELEVII DE AICI ÎNVAȚĂ ÎN SISTEM ONLINE

Un număr de 54 de localități înregistra vineri o incidență a cazurilor COVID-19 mai mare de 6 la mia de locuitori, se arată într-o centralizare a CNCCI, publicată de Ministerul Educației.

Potrivit Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției, cele mai mari incidențe se înregistrează în localitățile Cătina - 12,08 și Ploșcoș - 9,66, ambele din județul Cluj, Șeica Mică (județul Sibiu) - 9,48, Pojejena (județul Caraș Severin) - 9,47, Bârsana (județul Maramureș) - 9,1, Bara (județul Timiș) - 9,06 și Gura Vadului (județul Prahova) - 8,75.

În aceste localități, elevii învață în sistem online. Funcționează în continuare în sistem fizic, față în față, grădinițele, creșele și școlile din învățământul special până la instituirea carantinei.

Ministerul Educației a reamintit că publică doar lista ratelor de incidență pe localități din fiecare zi de vineri, deoarece aceasta este ziua de referință pentru stabilirea scenariului de funcționare în școli pentru întreaga săptămână ce urmează.

CIOLOȘ ÎȘI VA DEPUNE MANDATUL ÎN 2023

Copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș a anunțat că în cazul în care va fi ales lider al partidului, în anul 2023 își va depune mandatul, în vederea unei validări înaintea anului 2024, în care urmează să aibă loc atât alegeri prezidențiale, cât și parlamentare.

Copreședinții USR PLUS Dacian Cioloș și Dan Barna merg în turul doi al alegerilor pentru șefia partidului. În urma primului tur, Dacian Cioloș a obținut 15.111 voturi (46%), Dan Barna a întrunit 14.404 voturi (43,9%), Irineu Darău are 3.300 de voturi (10,1%).

Din 44.114 membri cu drept de vot, au votat 32.815 (74,4%).

Membrii USR PLUS au avut posibilitatea să-și exprime pe parcursul ultimei săptămâni, prin vot online, opțiunea în ce privește noul președinte al partidului rezultat în urma fuziunii dintre USR și PLUS. Rezultatul scrutinului online urmează să fie validat de congresul USR PLUS, care va avea loc în weekendul 2-3 octombrie, la Romexpo, în București.

LIDERUL SEPARATIST CATALAN ARESTAT

Europarlamentarul separatist și fost lider al guvernului regional catalan Carles Puigdemont, aflat în exil în Belgia din 2017 după tentativa de secesiune a Cataloniei din același an, a fost arestat joi în Italia, a anunțat avocatul său, citat de AFP.

“Președintele Puigdemont a fost arestat la sosirea în Sardinia, unde călătorea ca deputat european”. Arestarea sa a avut loc pe baza unui mandat european de arestare din 14 octombrie 2019.

La 9 martie, Parlamentul European i-a ridicat imunitatea parlamentară lui Carles Puigdemont și altor doi europarlamentari separatiști. Exilat în Belgia de la tentativa de secesiune din 2017 pentru a scăpa de urmărirea penală de către justiția spaniolă, Carles Puigdemont nu a beneficiat de grațierea acordată la sfârșitul lui iunie celor nouă separatiști închiși în Spania, iar guvernul spaniol al socialistului Pedro Sanchez dorește în continuare ca el să fie judecat în Spania.

Carles Puigdemont este urmărit penal pentru “răzvrătire” și este acuzat de “deturnare de fonduri publice”, reamintește AFP.

COLABORATORI AI LUI TRUMP, CONVOCAȚI LA CONGRES PENTRU A DEPUNE MĂRTURIE

Patru membri din echipa apropiată a fostului președinte republican au primit joi o citație să se prezinte în fața unei comisii parlamentare de anchetă pentru a face lumină în această chestiune, notează AFP.

Lațul se strânge în jurul omului de afaceri republican, acuzat că este direct responsabil pentru atacul violent asupra sediului Congresului SUA la Washington, la 6 ianuarie.

Această ședință de certificare au încercat să o perturbe partizanii lui Donald Trump, după ce s-au adunat cu miile în vecinătatea Casei Albe pentru a-l asculta pe cel care era încă președintele SUA.

Mai multe sute dintre ei, strigând fraudă la alegerile prezidențiale din noiembrie, câștigate de Joe Biden, au forțat intrarea în Capitoliu. În acea zi rece de ianuarie, cinci persoane și-au pierdut viața.

Steve Bannon, fost consilier al lui Donald Trump, care ar fi spus în ajunul atacului că totul va “derapa” a doua zi, este, de asemenea, chemat să se prezinte în fața Congresului, ca și Kashyap Patel, un alt fidel al fostului președinte.

Comisia cere ca cei patru să furnizeze o serie de documente până la 7 octombrie și să depună mărturie în Congres săptămâna următoare.

VACCINAREA OBLIGATORIE AR TREBUI SĂ FIE ULTIMA VARIANTĂ?

Premierul Florin Cîțu este de părere că vaccinarea obligatorie ar trebui să fie “ultima variantă” pentru stoparea pandemiei, după celelalte măsuri anunțate, și susține că, în cazul în care se va ajunge la această decizie, trebuie stabilit ce se întâmplă cu cei care, în ciuda obligativității vaccinări, vor refuza să se imunizeze.

“Suntem în mijlocul unei pandemii, nu putem - aici trebuie să fim foarte atenți - să discutăm despre desfacerea contractului de muncă unui cadru medical când avem nevoie de medici ca să ne luptăm cu pandemia. Aș vrea să avem aceste discuții cu cadrele medicale să vedem cum îi convingem să se vaccineze. Este foarte important pentru noi să se vaccineze sau, dacă nu, există această variantă cu testarea pe banii proprii”, a spus prim-ministrul.

DOI POLIȚIȘTI, CERCETAȚI DISCIPLINAR

Doi polițiști din stațiunea Covasna care apar într-o scurtă filmare distribuită pe internet, având un comportament necorespunzător, sunt cercetați disciplinar, informează Inspectoratul Județean de Poliție (IJP) Covasna.

Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Covasna a dispus cercetarea prealabilă a faptelor ce pot constitui abateri disciplinare comise.

Filmarea, realizată din autoturism surprinde momentul în care unul dintre polițiști scoate capul pe geamul portierei din dreapta șoferului și îi cere unei femei care circula pe trotuar să traverseze pe partea cealaltă a drumului, pentru că obturează radarul.

“Treci pe partea ailaltă. Așa, da, că nu mai văd aici. (...) Ești prea mare, nu mai vede radarul de tine, dă-te pe partea ailaltă”, îi spune polițistul, în timp ce colegul său râde, completându-l într-un limbaj inadecvat.

AGERPRES

Lasă un comentariu