“AUTORITĂȚILE SUNT COMPLICE LA JAF”

Distribuie pe:

De vorbă cu Tiberiu Boșutar, președintele al ONG-ului “Legea Codrului” (Moldovița)

“LUPT PENTRU O CAUZĂ DREAPTĂ. NU MI-E FRICĂ”

- Domnule Tiberiu Boșutar, înainte de a vorbi despre situația generală a pădurilor din România, aș vrea să vă întreb dacă dumneavoastră și familia dumneavoastră sunteți bine. Ultima oară când am vorbit, erați după un episod violent: un pădurar v-a distrus mașina în care vă aflați alături de fiica dumneavoastră...

- Suntem bine, vă mulțumesc pentru întrebare. Eu nu am luat în seamă acel incident, consideram că a fost o întâmplare nefericită... Lupt pentru o cauză dreaptă și asta îmi alungă orice teamă. Dar simplu nu e. Chiar în urmă cu două săptămâni, la o verificare pe care încercam să o fac împreună cu doi însoțitori, ne-am trezit cu drumul blocat de un buștean și cu opt namile care ne-au înconjurat, amenințându-ne că ne omoară. Trist este că cinci dintre ei erau silvicultori. Avem probleme tocmai cu cei ce ar trebui să ne perceapă ca pe un sprijin în munca de ocrotire a pădurilor.

- Nu demult, ministrul Mediului, Tanczos Barna, declara că “Nu putem vorbi despre tăieri ilegale masive în România.” Să fie adevărat?

- Nici vorbă! Se fură foarte mult din pădurile României! Se fură milioane de metri cubi pe an. Acolo unde oamenii legii își fac treaba, sunt identificate zilnic transporturi ilegale de lemn. Zilnic! Am fost la domnul ministru Barna acum câteva săptămâni și am discutat față în față. Spre surprinderea mea, a fost foarte deschis la dialog. După părerea mea, este foarte prost informat sau sfătuit. Susține, de pildă, că dacă vrem să oprim furtul de lemne, trebuie să-i blocăm pe cumpărătorii de lemn fără acte, deci, să oprim firmele care cumpără lemn ilegal. Nu e suficient! O astfel de idee ține, de fapt, partea silvicultorilor cu probleme. I-am atras atenția că pădurile noastre sunt în gestiunea pădurarilor și cel mai bine ar fi să verifice averile lor, în primul rând, iar cine este prins că a furat să fie dat afară imediat. Nu poți fura lemn fără complicitatea silvicultorului, care îți ridică bariera de trecere la intrarea - ieșirea din pădure, și nici fără complicitatea polițistului, care îți înlesnește ca acel lemn să ajungă în depozit. Vă dau un exemplu proaspăt din Suceava, de la noi: în zona Fălticeni, a fost prins un camion cu bușteni de peste 50 de metri cubi, fără niciun act. La volan era fiul unui pădurar, și lemnul furat era din fondul forestier... Eu susțin cu tărie că cele mai periculoase firme care se ocupă cu tăieri ilegale sunt cele din anturajul silvicultorilor, că nu ai cum să furi dintr-o pădure zeci, sute sau mii de metri cubi de lemn, fără complicitatea celor ce o gestionează.

“SE FURĂ CA-N... CODRU”

- Ar trebui un DNA al pădurii?

- Nu cred că trebuie creată o nouă instituție. Nu ai nevoie de mari specialiști ca să vezi ce vede orice om simplu: că se fură ca-n codru! Trebuie aplicate pedepse, hoții trebuie pedepsiți exemplar. Cei prinși la furat și complicii lor. Pentru asta e nevoie de voință politică. Multe s-ar clarifica printr-un banal control al averilor celor ce lucrează cu pădurea, angajații statului. Sunt bugetari silvici care au 2.000-3.000 de lei salariu lunar, însă dețin proprietăți de milioane de euro! Nu poți să fii pădurar cinstit cu zece mașini în curte, cu pensiuni, hoteluri și proprietăți în Occident! De ce nu sunt știute lucrurile astea la București? De ce nu se sesizează responsabilii din guvern la problemele astea?

“AUTORITĂȚILE NU VOR SĂ FACĂ CONTROALE”

- Acum avem noul program “SUMAL2”, care monitorizează tăierile de pădure. Cât de eficient este?

- Ar putea fi foarte eficient, doar că statul ne dă cu o mână și ne ia cu două! SUMAL 2 este o pârghie care ar putea fi extrem de bună, dacă ar avea cine să o folosească. Să facem un calcul simplu: în 6 luni de “SUMAL 2”, poliția a verificat 754 de transporturi de lemn, din cele 3.400 reclamate de cetățeni. Din cele 754 verificate, au confiscat doar 24 de camioane, cu tot cu lemnul transportat. Mă întreb, pe bună dreptate: câte camioane au scăpat fără a fi confiscate, din cele 2.200.000 de transporturi câte au fost în total? Acestea sunt datele oficiale. Dar mai avem o mare problemă: oficialitățile se referă la furturile acestea ilegale doar prin cazurile reclamate de public! Păi ce treabă are societatea cu felul în care își fac ei treaba? Oamenii reclamă ce este evident și îi revoltă, dar în mod normal, sunt autorități plătite să facă aceste controale, statul nu se poate baza doar pe reclamațiile noastre de oameni obișnuiți. Ei pentru ce sunt puși în funcții și plătiți? Autoritățile trebuie să vină cu rapoarte și să prezinte situația concretă și completă, nu să se bazeze doar pe ce reclamă oamenii la 112. Ei ce acțiuni fac? Ce controale fac? Autoritățile văd exact când și de unde pleacă un camion, prin “Sumai 2” există o hartă clară, la secundă, cu tot ce se taie. Dar autoritățile nu vor să facă aceste controale și să verifice pentru că tocmai ei sunt complicii...

- Dumneavoastră ați apelat la autorități atunci când ați observat nereguli? Cum au reacționat Poliția și Garda de Mediu?

- De multe ori trebuie să mă rog de ei, să insist să vină să constate tăierile ilegale! Parcă am fi în tabere diferite, parcă nu am lupta împreună pentru pădurile noastre și bunăstarea oamenilor! E incredibil cum autoritățile, care sunt de fapt angajate în slujba noastră, a cetățenilor, nu fac altceva decât să dezmintă o realitate pe care o reclamăm noi, oamenii de rând.

“DEGEABA IDENTIFICI TĂIEREA UNUI ARBORE SECULAR. LA LOC NU MAI POȚI SĂ ÎL PUI”

- În acest dezastru al tăierilor ilegale, ați observat și schimbări în bine?

- Da! Ne ajută foarte mult că oamenii au început să conștientizeze valoarea naturii. Faptul că au sunat la 112, au ieșit în stradă sau au protestat în felul lor, a început să îi sperie pe hoți. Chiar dacă se fură, se fură un pic mai puțin ca înainte. Hoților le e teamă, totuși, să nu fie prinși, pentru că acum li se confiscă pe loc nu doar lemnul, ci și camionul cu care-l transportă și, de obicei, sunt mașini scumpe. Lucrurile merg spre bine, dar foarte lent.

- Din experiența pe care ați acumulat-o la Moldovița, unde tăierile ilegale au dispărut, ce soluții ați propune la nivel național, pentru stoparea tăierilor ilegale?

- În primul rând, montarea de camere video la ieșirea din fondul forestier. O soluție ieftină și eficientă. Apoi, autoritățile ar trebui să colaboreze cu noi, societatea civilă, să identificăm cât mai repede metodele de furt și să le facem imposibile. Din păcate, la fiecare interviu sau protest al nostru, oficialii nu fac decât să repete la infinit că de fapt nu se fură, că răul nu e chiar așa mare, că exagerăm... Or, noi am dovedit că se poate fura chiar și cu acest sistem foarte bun de monitorizare! De ce nu vor să ia măsuri, pe problemele concrete, consemnate de noi? Tăierile de păduri ar trebui prevenite. Degeaba identifici tăierea după ce-a fost făcută, că arborele ăla secular nu îl mai pui la loc. Eu nu spun că tăierile ar trebui oprite total. Spun că orice metru de lemn tăiat din pădure trebuie ales corect și trebuie fiscalizat, adică plătit legal. Orice lemn iese din pădure “la negru” generează “bani negri”, adică putere financiară pentru șmecheri, corupți și hoți. Această mafie trebuie oprită. Ea distruge satele de lângă munte, îi lasă pe oameni fără muncă și alungă tinerii în străinătate.

Foto: Mafia pădurilor a și acționat. În urma faptelor de agresiune, Tiberiu Boșutar a ajuns în spital.

CĂTĂLIN MANOLE, Formula AS nr. 1485, septembrie 2021

Lasă un comentariu