POVESTEA COROANEI UNICAT ÎN LUME

Distribuie pe:

Motto: “Cu mândrie dar, primesc această Coroană, care a fost făcută din metalul unui tun stropit cu sângele eroilor noștri și care a fost sfințită de biserică. O primesc ca simbol al independenții și puterii României.” (Regele Carol I al României)

Printre nenumăratele obiecte din aur, bijuterii și pietre prețioase care alcătuiesc Tezaurul din camerele-seif din Muzeul de Istorie a României din București, putem găsi coroana regală din oțel a Regelui Carol I. “Podoaba” reprezintă de mulți ani unul dintre cele mai importante simboluri naționale. Ba chiar mai mult de atât, înainte ca regimul comunist să o dea jos, aceasta a fost pusă pe stema României.

Deși este confecționată din oțel și nu din aur, fără pietre prețioase, coroana regală a României a devenit un simbol al patriotismului și a independenței românilor și se regăsește acum pe actuala stemă a țării noastre.

Istoria coroanei din oțel a Regelui Carol I începe cu domnia acestuia, în anul 1881. El a fost monarhul care a scos România de sub stăpânirea otomană. Mai exact, după ce românii și-au dobândit independența în 1877, în toamna anului 1878, o comisie specială a fost formată care avea rolul de a modifica statutul internațional al României și de a stabili forma pe care însemnele regalității urmau să o primească.

Între membrii acelei comisii se afla și Theodor Aman, artistul care a fost însărcinat cu realizarea designului coroanei și al sceptrului care urmau să fie purtate de suveranii României. Așadar, la data de 10 mai 1881, Regele Carol I a purtat pentru prima oară coroana regală confecționată din oțel, la ceremonia de proclamare a Regatului României, unde a fost încoronat ca rege al țării noastre.

Deși coroanele purtate de suveranii din întreaga lume reprezintă un simbol al puterii, fiind confecționate de obicei din aur și ornate cu fel și fel de pietre prețioase, Regele Carol I nu și-a dorit o astfel de “podoabă”. Cu toate că mulți dintre miniștrii de la acea vreme au fost în favoarea unei coroane scumpe și mărețe, regele Carol I a vrut ca aceasta să fie făcută din oțelul provenit de la un tun capturat de la turci.

De ce a ales Regele Carol I acest metal? Ei bine, se pare că suveranul își dorea ca această coroană să simbolizeze vitejia soldaților români. Tunul despre care vorbim era de fabricație germană, iar coroana a fost confecționată din partea din față a țevii. Așa a apărut coroana regală a României, iar, de-a lungul vremii, aceasta a mai fost purtată de Regele Ferdinand I, la Marea Unire din 1918, și de Regele Mihai, la 6 septembrie 1940, la a doua sa încoronare.

MARIANA CRISTESCU

Lasă un comentariu