LA MULȚI ANI, SOPHIA LOREN!

Distribuie pe:

Sofia Villani Scicolone s-a născut pe 20 septembrie 1934, la Clinica Regina Margherita din Roma, fiind fiica Romildei Villani și a lui Riccardo Scicolone, care era inginer constructor. Bărbatul a refuzat să se căsătorească cu Romilda, care era la acel moment profesoară de pian și actriță aspirant, și a lăsat-o fără niciun sprijin financiar. Sophia se va întâlni cu tatăl ei de trei ori, prima dată la vârsta de cinci ani, a doua oară când avea șaptesprezece ani, și ultima dată în 1976, când bărbatul era pe patul de moarte, spunând apoi că ea l-a iertat, dar nu a uitat niciodată că a abandonat-o pe mama ei la scurt timp după ce aceasta a mai născut un copil, pe Maria, în 1938.

Romilda, Sofia și Maria s-au mutat la Pozzuoli, lângă Napoli, la bunica maternă, apoi familia s-a mutat la Napoli, la niște rude îndepărtate. După încheierea războiului, femeile s-au întors la Pozzuoli. Bunica Sophiei, Luisa, a deschis un mic bar în sufrageria lor, unde vindea lichior de cireșe făcut în casă, mama actriței, Romilda, cânta la pian, sora mai mică, Maria, dansa, iar Sophia Loren servea la mese și spăla vasele.

La vârsta de 15 ani, viitoarea actriță va participa la concursul de frumusețe Miss Italia 1950, fiind clasată pe locul al II-lea și devenind câștigătoare a titlului “Miss Elegance 1950”. S-a înscris apoi la cursurile Centro Sperimentale di Cinematografia, cea mai veche școală de film din Europa de Vest, și a apărut, la vârsta de 16 ani, într-un mic rol în filmul “Quo Vadis”, din 1951, al lui Mervyn LeRoy, apoi a avut apariții minore în mai multe filme, inclusiv în “La Favorita”, în 1952.

Primul ei rol principal a fost un an mai târziu, în 1953, în pelicula “Aida”, apoi a primit rolul principal în “Două nopți cu Cleopatra” și, un an mai târziu, în “The Gold of Napoli”, în regia lui Vittorio De Sica.

A devenit cunoscută pe plan internațional după ce a semnat un contract pe cinci ani cu Paramount Pictures, în 1958. Printre filmele sale din această perioadă s-au numărat “Desire Under the Elms”, “Houseboat”, o comedie romantică cu Cary Grant în rolul principal, și “Heller”.

În 1960, Sophia a fost distribuită în filmul lui Vittorio De Sica, “La Ciociara”, o poveste puternică și dură a unei mame care încearcă să-și protejeze fiica de 12 ani în Italia sfâșiată de război, peliculă pentru care va obține premiul pentru cea mai bună interpretare feminină la Festivalul de Film de la Cannes și premiul Oscar pentru cea mai bună actriță.

În anii 1960, Loren devine una dintre cele mai populare actrițe din lume, iar în 1964 primește un milion de dolari pentru a apărea în “Căderea Imperiului Roman”. Un an mai târziu va obține a doua nominalizare la Premiul Oscar, pentru interpretarea sa în “Căsătorie în stil italian”.

Printre cele mai cunoscute filme ale lui Loren din această perioadă se numără producția lui Samuel Bronston, “El Cid”, cu Charlton Heston, “Milionarul”, cu Peter Sellers, “A început la Napoli”, cu Clark Gable, “Ieri, Azi și Mâine”, cu Marcello Mastroianni, “Lady L”, cu Paul Newman, sau ultimul film al lui Charlie Chaplin, “A Countess from Hong Kong”, unde a jucat alături de Marlon Brando.

Când avea 15 ani, tânăra Sophia Loren l-a cunoscut pe producătorul de film Carlo Ponti, care avea în acel moment 37 de ani și era separat de mult timp de prima sa soție, Giuliana. Cei doi nu erau divorțați legal, astfel că Ponti nu se putea căsători cu Sophia în Europa. Au făcut un mariaj prin procură în Mexic, pe 17 septembrie 1957, dar cuplul și-a anulat căsătoria în 1962 pentru a scăpa de acuzațiile de bigamie.

În 1965, actrița și iubitul ei au devenit cetățeni francezi, Ponti a obținut divorțul de Giuliana în Franța și a putut să se căsătorească cu Sophia Loren, pe 9 aprilie 1966. Au avut doi copii, Carlo Ponti Jr., născut pe 29 decembrie 1968, și Eduardo Ponti, născut la 6 ianuarie 1973. Actrița a fost căsătorită cu producătorul Carlo Ponti până la moartea lui, pe 10 ianuarie 2007, și nu a fost niciodată suspectată de aventuri extraconjugale.

Sophia Loren locuiește în Elveția, la Geneva, dar are reședințe și la Napoli și Roma, și își petrece verile în casa de vacanță aflată în orașul de coastă Castiglione della Pescaia, din Toscana.

În ziua de 20 septembrie, actrița a împlinit 87 de ani, iar ultima apariție pe platourile de filmare a avut-o chiar anul trecut, când a acceptat să apară în pelicula “The Life Ahead”, regizată chiar de fiul ei, Edoardo Ponti, și produsă de Netflix.

MARIANA CRISTESCU

Lasă un comentariu